Önvezető taxit fejleszt a GM és a Microsoft

Önvezető taxit fejleszt a GM és a Microsoft
Megosztom

A két cégóriás megállapodását januárban jelentették be, a cél a General Motors önvezető autóinak fejlesztése.

Hosszútávú stratégiai együttműködésnek ígérkezik a GM és a Microsoft közös munkája, ami a General Motors Cruise nevű autonóm járműprogramját ötvözi a Microsoft felhőprogramozási projektjével, az Azure-ral, ismertette a bejelentést az Industry Week. A cégek azt szeretnék elérni, hogy a Cruise mihamarabb kereskedelmi forgalomba kerüljön, vagyis egyre több városban tűnjenek fel az utakon az elektromos meghajtású, önvezető taxik.

A kocsik „minden megtett mérfölddel tanulnak”, ígéri a Cruise honlapja, és komolyan is gondolják: a hagyományos autókhoz képes háromszor tágasabb jármű nemcsak igénybe veszi a Microsoft felhőszolgáltatását, de információkkal is ellátja azt, így segítve a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás fejlődését. A Microsoft nem az első nagy befektetőként jelent meg a GM szerint már 30 milliárd dollárt érő Cruise mellett, hiszen a Honda is látott benne elég fantáziát ahhoz, hogy beszálljon.

„A digitális technológiák újradefiniálják az életünk aspektusait, így az áru- és személyszállítást is”, nyilatkozta a partneri megállapodás kapcsán Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója. „A Cruise és a GM elsődleges felhőszolgáltatójaként, az Azure-ral segítünk kiterjeszteni az autonóm közlekedés határait, addig, amíg mainstream szolgáltatássá nem válik.”

Forrás: Cruise

A GM-et vezető Mary Barra szerint a cégük sokat nyer az új partneri kapcsolattal. „A Microsoft felgyorsítja a Cruise forgalomba kerülésének folyamatát, és abban is segít, hogy a GM kihasználja a felhőalapú számítástechnika további előnyeit”, fogalmazott.

A Cruise legambiciózusabb projektje a sofőr és kormány nélküli, elektromos üzemű Origin, ami egy doboz formájú, autonóm taxi: teljesen önállóan veszi fel és teszi ki az utasokat. Az utasterében két, egyenként kétszemélyes, egymással szembefordított üléssor található. A járművet San Francisco utcáin tesztelték, és a tapasztalatok szerint akár egymillió kilométert is futhat az élettartama alatt, úgy, hogy kb. ötezer dollárt spórol meg évente egy átlagos család közlekedésre szánt költségeiből. A programot az Uber és a Lyft alternatívájának szánják, és nagyon értenek az önpromócióhoz: legutóbb azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy a COVID miatt elrendelt kijárási korlátozások idején 140 ezer ételadagot szállítottak ki rászoruló San Franciscó-i lakosoknak.

Forrás: Gábor János, Okosipar.hu