Repülő taxik hódíthatják meg az eget 2024-re

Repülő taxik hódíthatják meg az eget 2024-re
Megosztom

Emlékszel még Bruce Willis repülő taxijára, amivel az Ötödik Elem című filmben száguldozott? A 90-es években úgy képzelték, hogy a 2020-as, 2030-as évekre repülő járgányokkal fognak az emberek közlekedni a zsúfolt nagyvárosokban. Lehet, hogy a filmkészítők a jövőbe láttak, ugyanis hamarosan akár 95 kilométeres távolságot is megtevő elegáns, elektromos repülő taxikban utazhatunk.

A nemzetközi mainstream média nemrég arról számolt be, hogy a United Airlines légitársaság 200 elektromos taxi beszerzésére készül. Az eddig közölt információk szerint ezekkel a különleges repülő taxikkal szállítaná az amerikai légitársaság az utasait a repülőterekre. A United Airlines már egymilliárd dollár értékben rendelt a repülő járművekből. A légitaxi gyártása 2023-ban indulhat el, miután a Szövetségi Légügyi Hivatal a repülőgépre megadja a szükséges engedélyeket.

Komoly befektetők állnak a járművet gyártó cég mögött

A légitaxit gyártó cég befektetői között olyan nagy vállalatok szerepelnek, mint a Fiat Chrysler és a Peugeot Citroen, amelyek ma már a Stellantis név alatt tevékenykednek, valamint az Egyesült Arab Emírségek befektetési társasága, a Mubadala.

Az elektromos repülőgép forradalmi megoldás lenne, mely ellen nem háboroghatnak a környezetvédők sem, akik szerint a légiközlekedés a világ egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátója. A brit zöldek és kutatók korábban azt javasolták, hogy az emberek hagyjanak fel a légi utazással, hiszen így lehetne leginkább csökkenteni az ökológiai lábnyomukat. A repülést azonban nem lehet beszüntetni, hiszen annak beláthatatlan gazdasági következményei lennének. A károsanyag-kibocsátást viszont minden repülőgép-gyártó vállalat célul tűzte ki, az átállás azonban nem megy egyik napról a másikra.

Úgy tűnik, hogy a kisebb hatótávolságú, elektromos repülőgépekre már nem kell sokat várni, ugyanakkora a hosszú utazásokhoz még csak a hagyományos repülőgépek használhatók.

Scott Kirby, a United Airlines vezérigazgatója az Archer-rel kötött együttműködésről azt mondta: “a United megmutatja a légiközlekedési iparnak, hogy itt az idő, hogy tisztább és hatékonyabb szállítási módokat alkalmazzunk. Megfelelő technológiával megfékezhetjük a repülőgépek bolygónkra gyakorolt ​​hatását.”

A légitársaság közlése szerint az Archer repülő taxijaival utasonként 47 százalékos kibocsátás takarítható meg a Hollywood és LAX (Los Angeles-i reptér) közötti út során, amely a légitaxi első számú útvonala lesz.

A lelkesedés nagy, az ígéretek még nagyobbak, az Archer azonban még nem adott ki egyetlen látványtervet sem a repülőről. Bár 2024-re remélik a jármű bevezetését, az FAA tanúsítványának beszerzése hosszadalmas folyamat, ami miatt akár komoly csúszás is várható.

Forrás: bitcoinbazis.hu