Az élelmiszerüzletek eladói és a taxisok is megkaphatják az oltást már a hétvégén

Az élelmiszerüzletek eladói és a taxisok is megkaphatják az oltást már a hétvégén
Megosztom

Na, nem itthon….

Az egészségügyi minisztérium pénteken este a Facebook-oldalán közölte, hogy az élelmiszerüzletekben dolgozó eladók, a taxisok, valamint a tömegközlekedési soforők is megkaphatják a koronavírus elleni vakcinát már hétvégétől – írja a Denník N.

Az élelmiszerüzletek eladói, a taxisok, a tömegközlekedési sofőrök és ellenőrök, a kalauzok, valamint a légi utaskísérők a tanárokhoz hasonlóan az AstraZeneca vakcináját kaphatják meg. Ezeket Szlovákiában 55 éves korig adják a kisebb hatékonysága miatt, holott a regisztrációja tartalmazza a felhasználás lehetőségét az ennél idősebb korosztály körében is.

Az eladók esetében azokról van szó, akik kiskereskedelemben dolgoznak vagy olyan szolgáltatást nyújtanak, amely az ország működéséhez szükséges, és amelyek üzemeltetése a világjárvány idején is megengedett a szigorú intézkedések betartása mellett. Csak azok kapnak lehetőséget oltásra, akik a munkavégzés során közvetlenül érintkeznek az emberekkel.

A tartalékokként jelentkezők csoportját bővítették a bölcsődék és az óvodák személyzetével, valamint a gyermekgondozási intézmények alkalmazottaival, akik korábban nem szerepeltek a listán (3 éves kor alatti gyermekek gondozását vállaló alkalmazott; 6 éves kor alatti gyermekgondozási vállalkozás alkalmazottja; olyan alkalmazott, aki az iskolai tanítás által kapcsolatba kerül gyerekekkel, illetve a speciális oktatási intézmények alkalmazottai).

A Denník N szerint azért sorolhatták be a pedagógusok mellé az eladókat és a sofőröket, mert az AstraZeneca vakcinájából több áll rendelkezésre, mint ahány pedagógus jelentkezett az oltásra ezzel az oltóanyaggal. Eperjes megyében például 1500 vakcinával számoltak, azonban azoknak a tanároknak a száma, akik jelentkeztek az oltásra, mindössze 240.

Az oltásra a korona.gov.sk weboldalon keresztül regisztrálhatnak felsorolt kategóriákban dolgozó, 18 és 55 év között személyek, ezen az oldalon található meg a besorolás pontos kritériuma is. Az oltóközpontban fel kell mutatni a munkáltatói igazolást.

Forrás: DenníkN/para