A legtöbb nyári fesztivál elmaradhat idén is Magyarországon

A legtöbb nyári fesztivál elmaradhat idén is Magyarországon
Megosztom

A koronavírus-járvány idén is veszélyezteti a fesztiválokat. Az Index korábban már megírta, hogy a VOLT és a Balaton Sound fesztiválok elmaradnak. Márta István rendező, a Fesztivál Szövetség elnöke elmondta az ATV Startban, hogy ha nem történik enyhítés, a könnyűzenei fesztiválok hatvan százaléka tönkre fog menni. 

Jelen pillanatban tervezhetetlenek a fesztiválok, minden attól függ, hogy a pandémia milyen irányba halad

– mondta a Fesztivál Szövetség elnöke, aki arról is beszélt, hogy több ötletük is van arra, hogy ne kelljen rendezvényeket lemondani, és szövetségük többfokozatú nyitást pártol, de minden azon múlik, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ az adatrendszere alapján hogyan dönt, és mennyire lazíthat ezen az állapoton.

A kisebb fesztiváloknak több esélyük van arra, hogy megrendezzék őket a szövetségi vezető szerint, de csak a fokozatosság jegyében.

Márta István kifejtette, hogy a fesztiválok elmaradása nemcsak a fellépőknek jelent súlyos bevételkiesést, hanem a háttérben dolgozó technikai személyzetnek, a vendéglátósoknak és számos embernek, akiket összefoglaló néven háttérmunkásoknak szoktak hívni.

Ezenfelül hangsúlyozta a szövetségi elnök, hogy minden lehetőségre felkészültek, és ha van rá lehetőség, a kisebb fesztiválokat kevesebb vendéggel és előadóval át lehet még idén későbbi alkalomra szervezni; igyekeznek nagyon rugalmasak lenni.

Ezzel szemben a nagy fesztiválok sokkal rosszabb helyzetben vannak, és alternatívájuk sincsen, hiszen a jegyelővétel nem működik, nem tudják, hogy szükség lesz-e oltási igazolványra, ahogy azt sem, hogy ülő- vagy állóhelyeket kell-e fenntartani a rendezvényeken. 

A jelenlegi szabályok alapján a tizennyolc éven aluliak nem fognak tudni menni fesztiválra oltási igazolvány hiányában, sőt a családok sem.

Márta István arról is tájékoztatott, hogy a szakmai szervezetek próbálják a döntéshozókat ötletekkel befolyásolni, például összeállítanak egy Covid-kézikönyvet, és a szakmai szervezetekkel folyamatosan koordinálnak. 

Forrás: index.hu