Akik kimaradtak: kik nem vehetik fel a 10 milliós kamatmentes gyorskölcsönt?

Akik kimaradtak: kik nem vehetik fel a 10 milliós kamatmentes gyorskölcsönt?
Megosztom

Akár 10 millió forint értékű hitelfelvételt biztosít a gazdasági visszaesés miatt legnagyobb veszteséget elszenvedő vállalkozásoknak a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön. A programot először a turizmus, vendéglátás és szabadidős szolgáltatások ágazatában működő vállalkozásoknak tette elérhetővé a Magyar Fejlesztési Bank, egy hete viszont már a kiskereskedelmi, kölcsönzési és javítási tevékenységeket folytató vállalkozások is igénybe vehetik a kedvezményes kölcsönt. De hiába kiterjedt a programban engedélyezett tevékenységi körök listája, vannak érthetetlenül kimaradó vállalatok.  

A kölcsönt a koronavírus-járvány miatt nagyobb veszteséget szenvedő cégek vehetik fel legfeljebb 10 millió forintos összeghatárig az MFB pontokon. A kamatmentesség mellett a hiteltípus további előnye, hogy három évig nem kell megkezdeni a törlesztését.  

A kedvezményes vállalkozói hitel március 8-án vált elérhetővé a turizmus, vendéglátás és szabadidős szolgáltatásokat nyújtó cégek számára. A március elején meghirdetett lezárások miatt viszont az MFB tovább szélesítette az Újraindítási Kölcsönt felvehető vállalkozások körét. Március 16-tól így már 55 úgynevezett TEÁOR kategória hivatalos főtevékenységként feltüntetése is jogosultságot ad a kedvezményes hitel kérelmezésére.  

A lezárások miatt veszteséget elkönyvelő vállalkozásoknak szól  

A kamatmentes hitel akár 10 milliós összeggel is segíthet vállalkozásoknak és egyéni vállalkozóknak a lezárások mellett is likviditáshoz jutni. Olyan vállalkozások részesülhetnek ebben a kedvezményben, mint a szálláshely szolgáltatók a kempingektől a szállodákig bezárólag, illetve a vendéglátási egységek, legyenek azok talponállók vagy látványkonyhák. De felvehetik a hitelt a kulturális, szórakoztató és sport szolgáltatást nyújtó intézmények és vállalkozások, így a múzeumok, konditermek, a mozik és masszázsszalonok is.  

A március 8-tól elrendelt járványügyi szigorításokra reagálva már felvehetik a Kamatmentes Újraindítási Kölcsönt a kereskedelem, a kölcsönzési és javítási szolgáltatásokat kínáló üzletek is. Így például a ruhadiszkontok, könyvesboltok, órások mellett a szépségszalonok és tetoválószalonok is felvehetik már az Újraindítási Kölcsönt. Vannak azonban olyan cégek is, akiket a lezárás akadályoz az ügyfelekkel való kapcsolatban, mégsem vehetik fel a kamatmentes kölcsönt.  

Ezek az üzletek nem jelentkezhetnek az ingyenhitelre  

A kamatmentes vállalkozói hitelt azok a boltok vehetik fel, amelyeknek zárva kell tartaniuk a járványügyi intézkedések miatt. Így a nyitva tartható élelmiszerboltok, gyógyszertárak, drogériák vagy benzinkutak nem meglepő módon nem kerültek fel az 55 tevékenységi kört lefedő listára. Ugyanakkor vannak olyan kereskedők, akik nem vehetik fel a hitelt segítségét, de nyitva sem tarthatnak. Például a piaci árusok közül senki sem jogosult a kölcsön felvételére, de csak az élelmiszert és italt, gyógyszert, illatszert, virágot és tisztálkodási szert árusítók lehetnek nyitva. Így azok a kereskedők, akik ruhát, cipőt, játékot, vagy szőnyeget, egyéb kézműves terméket árulnak, zárva is kell tartaniuk és a hitelt sem vehetik fel.  

A turizmus-vendéglátás szektorban sem mindenki jogosult  

A turisztikai szolgáltatásokat és a vendéglátást már november óta lezárások sújtják. Bár az Újraindítási Kölcsön kibővítése a korábban kihagyott jegyértékesítők és idegenvezetők számára is elérhetővé tette a kedvezményes hitelt, mégis, a több hónapja fennálló kedvezőtlen körülmények ellenére is még mindig vannak olyanok, akik nem kapnak kamattámogatást. A turizmushoz kötődő turistabuszok és egyéb közúti közlekedési szolgáltatás üzemeltetői bekerültek a programba, a vízi szállítással foglalkozók viszont kimaradtak, így a kirándulóhajók és városnéző hajók üzemeltetői sem vehetik fel a kedvező hitelt.

A taxisok szintén a kimaradók táborát erősítik a kedvezményes kölcsön szempontjából.  

Az Egyéb vendéglátás főtevékenységen szereplők közül csak az iskolai menzák és büfék üzemeltetői vehetik fel a hitelt, más nem. Bár ebbe a tevékenységi körbe tartoznak a még most is nyitva tartó vállalati étkezdék, emellett viszont számos olyan étterem, kávézó is ebbe a kategóriába sorolható, akik már lassan 5 hónapja nem nyithatnak ki – a kiszállítás kivételével. Ők a bővítés után sem vehetik fel a hitelt.  

Egy gazdasági szektor nem önmagában létezik  

Még ha a turisztikai szektor hozzá is juthat a kedvező hitelhez, ők csak a jéghegy csúcsa. A turizmusnak és vendéglátásnak sok beszállítója van olyan különböző szakmákból, mint a turisztikai termékek készítése vagy a takarítási-tisztítási szolgáltatások.  

Ezek a szektorok hivatalosan ugyan a lezárások mellett is működhetnek, a gyakorlatban mégis nagy bevételkiesést szenvedtek el legfőbb megrendelőik kényszerszünete vagy forgalomcsökkenése miatt. A kamatmentes hitel oda jut, ahol a legnagyobb szükség van rá, de ettől még más vállalkozásoknak is égető szüksége lenne a támogatott gyorskölcsönre. 

Persze különböző mértékben, de a járvány szinte az egész gazdaságot visszavetette. Így az Újraindítási Kölcsönből kimaradó ágazatok listája még sokáig folytatható lenne.
 

Ezek a tovább feltételei a kedvezményes hitelnek

A tevékenységi korlátokon kívül fontos feltétel még, hogy a kamatmentes gyorskölcsönt azok a vállalkozások sem igényelhetik, amelyek nem rendelkeznek teljes, lezárt 2019-es üzleti évvel vagy 2019-ben veszteségesek voltak.

Szintén kizáró ok, ha a vállalkozás 2020. március 16. után legalább 50 százalék mértékű tulajdonosváltáson esett át, kivéve, ha a meglévő tulajdonosi körön belül történt tulajdonosváltás vagy öröklés miatt történt tulajdonszerzés.

Forrás: bank360.hu