A magyarok kevesebbet tömegközlekednek, viszont autóba se ülnek annyit az őszi korlátozások óta

A magyarok kevesebbet tömegközlekednek, viszont autóba se ülnek annyit az őszi korlátozások óta
Megosztom

Az European Car Data House Zrt. és az Alapjárat autós hírportál arra volt kíváncsi, hogy a magyar emberek a harmadik hullám közepén mit gondolnak a pandémiáról, valamint a 2020 őszén bevezetett korlátozások hogyan befolyásolják őket a közlekedési eszközeik megválasztásában.

Az Alapjárat jelenleg Magyarország egyik vezető autós hírportálja, melynek közösségi felületein az aktív felhasználók száma megközelíti a 250 000 főt. Az ECDH Zrt. az autót használó közösségnek kínál ingyenes, autóhasználathoz kapcsolható kényelmi szolgáltatásokat, másrészt olyan jármű-előéleti elemzést és tanúsítvány rendelhető meg oldalukon, melynek segítségével még a NAV által, árverésen értékesített autók között is megtalálhatók a “fekete bárányok”.

Az ECDH az Alapjárat felhasználóinak megkérdezésével arra volt kíváncsi, hogy a Covid harmadik hulláma hogyan befolyásolta a magyar lakosság autóhasználati szokásait. Kérdés volt az is, hogy változott-e a magyar emberek hajlandósága, hogy tömegközlekedést használjanak ebben a vizsgált időszakban (2020. novembere – 2021. márciusa).

Erre vonatkozóan nem készült kutatás Magyarországon, csupán a Continental Mobilitási Tanulmány adott ki sajtóközleményt, mely külföldi adatokat elemezve állapította meg, hogy nemzetközi szinten reneszánszát éli a saját autóval való közlekedés, a cég globális trendet lát az autóbirtkolás terén.

Kérdéses volt, hogy a kormány által bevezetett, ingyenes parkolásra vonatkozó rendelkezés befolyásolta-e az autóhasználatot a magyar lakosság körében.

Az ECDH kérdőívét az Alapjárat olvasói számára tettük elérhetővé, kitöltéséhez elég volt pár perc.

Kettő, négy vagy több kerék?

A válaszadók három lehetőség közül választhattak azt illetően, hogy mivel közlekednek inkább az őszi szigorítások óta. Mint látható, az autót használók aránya a válaszadók kétharmadát is meghaladja, ugyanakkor a téli időszak ellenére is 8,5% jelölte meg, hogy a kerékpárt preferálja. Az autóhasználat ekkora mértékű dominanciáját az egyéb, a megjegyzésben beírt válasz is magyarázza, sokan a munkához kötelezően használják járművüket. Voltak, akik azzal indokolták az autóhasználatot, hogy addig sem kell maszkot viselniük. A 77,2%-ot kitevő autós közlekedők közül többen hozzáfűzték, hogy olyan betegséggel élnek, amivel kiemelt kockázatot jelent a Covid, így saját maguk érdekében inkább autóznak.

Mivel közlekedsz inkább az őszi szigorítások óta - grafikon

Covid – pont nem érdekel?

Az őszi korlátozások óta a válaszadók több mint fele (63,3%) ha teheti, elkerüli a tömegközlekedési eszközöket, ami nem meglepő, hiszen a válaszadók 68,5%-a tart valamilyen szinten a vírustól. A kutatásban résztvevő maradék 31,5% úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem fél. Ez utóbbi magyarázható azzal, hogy más országokhoz hasonlóan a magyar lakosság is kezd mentálisan belefáradni a vírushelyzetbe, a vele együtt járó, immáron több mint egy éve tartó korlátozásokba és az állandó félelemérzetbe. Az sem kizárt persze, hogy a hazai oltási programot övező általános bizakodás miatt vannak ennyien, akik már nem tartanak a pandémiától.

Kerülöd a tömegközlekedést? Grafikon
Mennyire tartasz a harmadik hullámtól? - Grafikon

Parkolási-hurrá?

A kormány ingyenes parkolást lehetővé tevő intézkedése a válaszadóknak csupán 18,4%-át befolyásolta pozitív irányba – azaz ők azok, akik többet használják az autót, mióta érvényes a határozat.

Többet használod az autód, mióta ingyenes a parkolás?

Vedd meg/add el most!

A válaszadók 70,4%-a nem használja gyakrabban az autóját a 2020-as, őszi szigorítások óta. Az ECDH járműelőéleti tanúsítvány és elemzés terméke után már az elmúlt 1,5 hónap alatt növekedett a kereslet. A 2021 februárjában a termék megrendelések száma 22%-kal nőtt, de március 22-ére a cég már 118%-os megrendelési növekedést regisztrált. A járműelőéleti tanúsítvány csökkenti a használtautó-vásárlással járó kockázatokat, hiszen segítségével felfedhető a lekérdezett jármű előélete, megismerhető a szervizmúltja, betekintést lehet nyerni a kártörténetébe, és az is kideríthető, ha a futásteljesítményét manipulálták. Erre a növekedésre adhat magyarázatot az infláció növekedése is, valamint a Covid által sújtott iparágakban dolgozó emberek esetleges bérkiesése, munkahelyvesztése. Az autó az, amit viszonylag hamar pénzzé lehet tenni, illetve ha a forint gyorsabban inflálódik egy adott időszakban az előző, hasonló időszakokhoz képest, pánikszerű vásárlást eredményezhet.

Gyakrabban használod az autód? - Grafikon

Az egyéb megjegyzésben a felhasználók bővebben kifejthették, mit gondolnak a jelenlegi helyzetről, milyen véleményük van akár a szabályozásokról. Rengetegen jelezték, hogy az üzemanyag ára az utóbbi másfél-két hétben még jobban csökkentette az autóhasználatot a háztartásukban, illetve a válaszadók 10%-a jelezte, hogy alapvetően céges autót használ a mindennapokban a munkájához.

A felmérésből kiderült, hogy mind a tömegközlekedési eszközök, mind az autó használata jelentősen csökkent a tavaly őszi korlátozások bevezetése óta eltelt időszakban, amelyet elsősorban az okozott, hogy a munkáltatók egy része elrendelte az otthoni munkavégzést vagy megteremtette annak lehetőségét a munkávállalói részére. Emellett sokan részesítik előnyben a kerékpáros közlekedést, amely amellett, hogy gazdaságos, nagyon egészséges is. Ez pedig egyáltalán nem elhanyagolható szempont a koronavírussal terhelt időkben.

A kérdőív újra nyitott azok számára, akik még szeretnék elmondani a véleményüket a fenti kérdésekkel kapcsolatban:

Kitöltöm a kérdőívet!

Forrás: alapjarat.hu