Nagy bajban a taxisok – Vannak akik „illegális útra” léptek

Nagy bajban a taxisok – Vannak akik „illegális útra” léptek
Megosztom

A járványügyi korlátozások múlt heti enyhítését a taxisok még nem érezték meg. Nem számottevő a fuvarszámok emelkedése – mondta el a növekedés.hu-nak Metál Zoltán az Országos Taxis Szövetség elnöke.

Az elhúzódó járvány-helyzet miatt a taxisok egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. Akiknek nincsenek tartalékaik azok közül jópáran bedobták a törülközőt az utóbbi hónapokban és abbahagyták a fuvarozást. Van olyan, aki most már például építkezéseknél dolgozik kétkezi munkásként.

Némi segítő jobbot nyújt a szakmának, hogy a taxisok a fogyasztási cikkek és az élelmiszerek szállítását is vállalhatják.

A SPAR épp múlt hónapban jelentette be, hogy idén is élni fognak a taxis szállítás lehetőségeivel.

De az ágazat akkora gödörbe került, hogy a legtöbb sofőrnek mindez csekély vigasz. Hallani arról is, hogy néhány személyszállító illegális útra tért: a telefonszámukat közvetlenül megadják egy-egy kuncsaftnak és megkérik őket, hogy ha újra kell nekik egy taxi a központ megkerülésével közvetlenül őket keressék. Cserébe a hatósági árnál olcsóbban vállalják el a fuvarokat. Mindez talán mondani se kell: durván szembemegy az előírásokkal.

A szórakozóhelyek nyitására várnak

A múlt héten kis mértékben lazultak a járványügyi szabályok. A kijárási korlátozások például 8 óráról este 10-ig lettek kitolva. A szolgáltatók – így például a fodrászok – újra fogadhatnak vendégeket.

Ám a változásokból a taxis társaságok nem profitálnak.

Sajnos nem érezhető és nem számottevő a fuvarszámok emelkedése

mondta el a növekedés.hu-nak Metál Zoltán az Országos Taxis Szövetség elnöke, aki hozzátette: az első hullám szinte sokkolta a piac szereplőit hisz elvesztették a megrendelők több mint felét a fuvarszervezők és rajtuk keresztül a taxisok is. Kezdetben a nagyobb cégek átmenetileg csökkentették a tagdíjakat és próbálták a költségeiket is optimalizálni.

Mivel több mint egy éve húzódik a vészhelyzet, ezért egyre nehezebb a vállalkozások életben tartása. Amíg 2019 decemberében több mint 7 ezer engedéllyel rendelkező taxi volt a fővárosban, mára 5 ezer alatt van ez a szám. 

Tavaly március óta 50-60 százalékkal csökkent a fuvarszám és ezzel párhuzamosan a bevétel is – főként a korlátozási intézkedések miatt –  amit pontosan visszamutatnak a hivatalos statisztikai adatok is.

Akkor lehet számítani és bízni a fuvarszámok emelkedésében, amikor elkezdenek kinyitni az éttermek, a mozik, a sport és turisztikai központok valamint azok a szórakozóhelyek, ahol kulturált formában ismét találkozhatnak az emberek egymással.

A taxisok helyzetét nehezíti, hogy jó pár sofőr fokozottan ki van téve a koronavírus-fertőzés veszélyeinek. Ahogy arról a SONLINE beszámolt, Kaposvárban többen is a taxival vitették ki magukat a mentőállomásra.

De az is előfordult, hogy karanténba rendelt emberek a taxival ejtettek sort egy-egy bevásárlásra.

Forrás: novekedes.hu