A taxisok és árufuvarozók megunták a plusz vizsgákat: ezt kérik a minisztertől

A taxisok és árufuvarozók megunták a plusz vizsgákat: ezt kérik a minisztertől
Megosztom

A sofőrök a Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány megszerzése utáni továbbképzéseket követő újabb vizsgák eltörlését kérik.

A közúti személy és árutovábbítást végző – hatósági továbbképzésre és vizsgára kötelezett – gépkocsivezetők, szakmai irányítók továbbképzés utáni hatósági vizsgakötelezettségének megszüntetésére tett közös javaslatot dr. Palkovics László miniszternek címzett levelében a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége (FUVOSZ), a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE), a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és az Országos Taxis Szövetség (OTSZ).

A négy érdekképviselet közleménye szerint a kamarákkal egyeztetve már korábban is arra törekedett, hogy a szolgáltatásaik szabályozási környezetét folyamatosan aktualizálják és a vállalkozások működését a bürokratikus és költségnövelő elemek lehetőség szerinti kivezetésével segítsék.

A kötelező ismeretfelújító képzéseket követő vizsgakötelezettség eltörlését mások mellett a munkahelyek megtartása és a folyamatosan emelkedő költségek csökkentése érdekében kezdeményezték. A szakmai szervezetek ugyanakkor kiemelik, hogy nem a naprakész, korszerű tudás megszerzésének szükségességét kérdőjelezik meg, erre egy tudásalapú világban elengedhetetlen szüksége van minden érintett munkavállalónak. Az ágazatban dolgozókra vonatkozó EU-s szabályozás is csak a kötelező időszakokról és szakszerű továbbképzésről határoz, vizsgakötelezettség nélkül.

„Ma a korábbiaknál is határozottabban úgy látjuk, hogy a továbbképzés utáni vizsgáztatás nem éri el a kívánt célt – a naprakész, gyakorlatban is hasznosítható tudásról való beszámolást –, miközben a képzőhelyeket arra kényszeríti, hogy a hallgatókat hatékony oktatás helyett a tananyag bemagoltatásával és intenzív ismétlésével felkészítse a sikeres vizsgára” – szögezik le az érdekképviseletek, hozzátéve: „a közlekedésbiztonság javítását nem az ismételt vizsgák, hanem a korszerű, az aktuális szakmai igényeknek megfelelő továbbképzések segítik”.

Forrás: blikk.hu