Budapesti taxisok fekete migránsfuvarra vállalkoztak

Budapesti taxisok fekete migránsfuvarra vállalkoztak
Megosztom

Fejenként ezer eurót is elkérhetnek a budapesti taxisok azoktól a migránsoktól, akik az ország nyugati felébe akarják elvitetni magukat. A taxisok és az illegális bevándorlók abban a tévhitben vannak, hogy a rendőrök nem ellenőrzik a sárga taxikat. A bíróság minden elfogott embercsempész esetében él a letartóztatás jogkörével, az eljárás alá vont sofőrök az autóikat is elveszíthetik: a törvény szerint a hatóság lefoglalhatja a bűncselekmény megvalósításához használt eszközöket.

Letartóztatta a bíróság azt a két fővárosi taxist, akiket június első hétvégéjén értek tetten bűncselekmény elkövetésén, embercsempészet gyanúja miatt indult eljárás ellenük. A Magyar Nemzet információi szerint a június 9-i bírói döntések nem jogerősek, mindkét gyanúsított panasszal élt a szabadságát korlátozó kényszerintézkedés elrendelése miatt.

Két budapesti taxiban is találtak az első júniusi hétvégén illegális bevándorlókat a rendőrök Vas megyében, a 87-es főúton. Először Lukácsházán állítottak meg egy Ausztria irányába tartó sárga Daciát, amiben a magyar sofőrön kívül négy, magát szírnek mondó férfi utazott. Az osztrák határ közvetlen közelében június 6-án este állítottak meg a rendőrök egy másik budapesti sárga taxit. Az autóban ott három férfi utazott, akik szintén szír állampolgárnak mondták magukat. A rendőri intézkedés során sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért őket a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A sofőrökkel szemben embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. Lapunk információi szerint tagadták a jogsértés elkövetését, azzal védekeztek: nincs jogkörük ellenőrizni utasaik személyazonosságát, okmányait. Úgy vélekedtek: ha Budapesten beül valaki az autójukba, az jogszerűen tartózkodik Magyarországon.

A fővárosi személyszállító azzal védekezett, nincs joga útlevelet kérni utasaitól
Fotó: Police.hu

Nem ez volt az első eset, hogy budapesti taxisok vettek részt az embercsempészetben. A fővárosi taxik jellegzetes, kötelező sárga színe nem mentesít a rendőri ellenőrzés alól. Tavaly szeptemberben a Keleti pályaudvaron béreltek ki illegális migránsok egy taxit, hogy elvigye őket Bécsig 4000 euróért, a rendőrök Tatán állították meg az embercsempészt. Idén január 31-én Hercegszántó közelében fogtak el egy 46 éves nőt, a budapesti taxis elakadt a határ közelében a földúton a hóban.

Budapesti taxisofőr ment a magyar–szerb határra az illegális migránsokért
Fotó: Police.hu

A sofőr azzal védekezett: egy szerb ismerőse hívta, hogy autója elromlott, szüksége van egy fuvarra, nem gondolta volna, hogy embercsempészetben vesz részt. A bíróság nem fogadta el a védekezését, életszerűtlennek tartván, hogy Budapestről bármilyen okból is taxit rendeljenek a déli határsávba. Bűnügyi felügyelet alá helyezték a gyanúsítottat, autóját pedig, mint a bűncselekmény elkövetésénél használt eszközt, a hatóság lefoglalta.

Valamivel csökkent az előző heti adatokhoz képest a május 31. és június 7. közötti, illegális migrációval kapcsolatos rendőri intézkedések száma az országban. Az év 22. hetében 1631 esetben kellett jegyzőkönyvet készíteni jogsértésről vagy annak kísérletéről. A határokat védő rendőrök és honvédek 670 migráns tettenérésével akadályozták meg a határsértést, ezek a bevándorlók az ideiglenes biztonsági határzár kerítését próbálták megrongálni, illetve létrával megmászni. 924 migránsnak a műszaki zár megkerülésével, illetve a zöld határon sikerült az illegális határátlépés, őket a mélységi ellenőrző csoportok fogták el. A rendőrség 37 esetben indított az elmúlt napokban büntetőeljárást migrációs ügyekben, főként embercsempészettel gyanúsított sofőrök ellen, egy lett és egy francia férfi is lebukott az ellenőrzések során.

A Magyar Honvédség nagyobb erőket vezényelt a hercegszántói határszakaszra
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A magyar–szerb határ védelmében részt vevő honvédek parancsnoka, Németh Zoltán ezredes is megerősítette a Magyar Nemzetnek, hogy Hercegszántó környéke jelenti a legnagyobb kihívást a határvédelemben. Az ottani természetvédelmi területen a földrajzi adottságok miatt nem lehetett kiépíteni a műszaki határzárat. Ezt az embercsempészek és az illegális migránsok is tudják, s bár ez a pár kilométeres szakasz olyan, mint egy őserdő, itt a legnagyobb a nyomás. Emiatt itt sokkal feszesebb, élő erővel ellátott határvédelemre van szükség, több katona és rendőr védi ezt a szakaszt az átlagos szektoroknál. A magyar oldalon az autóval várakozó embercsempészek is itt veszik fel a legtöbb illegális bevándorlót. Sokan még mindig azt gondolják, hogy megéri kockáztatni, miután egy személyautóval is egymillió forintos haszonra lehet szert tenni, ha a sofőr eléri a bevándorlókkal a nyugati határt.

Forrás: magyarnemzet.hu