A növekvő üzemanyagárak miatt a taxis viteldíjak emelkedésére is számíthatnak a debreceni utasok – videóval

A növekvő üzemanyagárak miatt a taxis viteldíjak emelkedésére is számíthatnak a debreceni utasok – videóval
Megosztom

Debrecen – Elemzők szerint nem kizárt, hogy még idén 550 forint lesz az üzemanyagok átlagára a magyar benzinkutakon. A rendkívüli drágulás miatt a taxisoknak egyre nehezebb fenntartani a vállalkozásukat. A fővárosban 30 százalékos áremelést harcolnának ki, hamarosan megkezdődhetnek a tárgyalások. A Debrecen Televízió Napszemle című műsorában megszólaló debreceni taxisok egyelőre kivárnak, de szerintük is indokolt lenne emelni a viteldíjat. Jelenleg átlagosan 300 forintot kérnek el kilométerenként.

Tavaly tavasszal kevesebb mint 300 forintért tankolhatták a benzin literjét az autósok. A gázolaj is csak néhány forinttal került többe. Szerdától a 95-ös motorbenzin átlagára 501 forint lesz a hazai kutakon. Ilyen drága még sohasem volt. A dízelért 512 forintot kell fizetni.

A növekvő üzemanyagárak miatt a taxis viteldíjak emelkedésére is számíthatnak a debreceni utasok – videóval

Mint arról korábban beszámoltunk, ennek részben a brent olaj árának emelkedése az oka. 2019-ben még 50-60 dollár volt a kőolaj hordónkénti világpiaci ára, jelenleg 85 dollár. Egyes elemzések szerint további jelentős drágulás várható.

– Már azt is láthattuk, hogy a 130 dollár is előkerült. Ha nem is a jövő évben, de a következő két-három évben mindenképpen azt látjuk, hogy ez az emelkedő tendencia folyamatos lesz, és ezekre a magas árakra kell berendezkedjünk – mondta Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője.

A magas üzemanyagárak lassan ellehetetlenítik a taxis vállalkozásokat. Budapesten a hatósági árak miatt nem tudják a szolgáltatási díjakat emelni, ezért a sofőrök már tárgyalást kezdeményeztek a fővárossal.

Sajtóhírek szerint 30 százalékos áremelést akarnak a taxisok. Debrecenben sem jobb a helyzet. A taxisoknak nem csak a magas üzemanyagárakkal kell számolniuk, de a csökkenő fuvarszámmal is. A járvány kezdete óta naponta nagyjából 30 százalékkal kevesebb utast szállítanak. A taxisok évek óta nem nyúltak a tarifához. Tarjányi Csaba szerint most viszont legalább 20 százalékkal kellene emelni a viteldíjakat ahhoz, hogy gazdaságosan működjenek a vállalkozások.

– Elég régóta lenyeli a taxis társadalom az árkorrekciót. Szerintem mindenki arra vár, hogy Budapest lépjen. Nem tudom, hogy Budapest lép-e, de Debrecen önállóan léphet, főleg, ha támogatja ezt a lakosság vagy az önkormányzat is – emelte ki a taxisofőr.

A Főnix Taxi utoljára hat évvel ezelőtt emelte árait. A társaság is indokoltnak tartja a viteldíj korrekciót. Az ügyvezető azt mondta, ők is megvárják a fővárosi hatósági árakat, annak függvényében döntenek.

– Nemcsak a benzinár miatt, hanem egyéb áremelkedések miatt is emelnünk kell az árakon: gondolok itt a szervizköltségekre, alkatrész költségekre, amelyek lényegesen emelkedtek, van, ami két-háromszorosába kerül, mint korábban – hangsúlyozta Tisza Tibor, a Főnix Taxi ügyvezetője. Hozzátette: kollégái egyre több elektromos autót használnak. A kormányzati támogatásnak köszönhetően pedig mások is tervezik, hogy lecserélik dízel vagy benzines autóikat.

Forrás: delhir.hu