Ilyen volt a taxisblokád Pécsen 1990-ben

Ilyen volt a taxisblokád Pécsen 1990-ben
Megosztom

Egy nagy sétálóutcává változott Pécs a taxisblokád alatt 1990. október 26-án, miután az Antall-kormány előző este 65 százalékos benzináremelést jelentett be. A taxisok és fuvarozók az ország több pontján megbénították a forgalmat, így Pécsen is.

Kenyér, kifli, tej – leginkább ezek hiányoztak a pécsi üzletekből a taxisblokád néhány napja alatt. A postások nem tudták kivinni a nyugdíjakat. Az első nap teljes káosz volt a városban és a Baranyában.

Blokád a bőrgyárnál

A pécsiek így emlékeztek vissza:

– Jól emlékszem arra a napra, gyalog mentem iskolába, mert hiába vártam a buszt. A fél osztály elkésett, a másik fele be sem ért, ezért néhány óra után mindenkit hazaküldtek. Mi is lelkesek voltunk, a spirálfüzetből kitépett lapokra támogató üzeneteket írtunk, amiket a taxik szélvédőjére, az ablaktörlőlapát alá tettünk a Rét utca és a 6-os út kereszteződésében – mondta a Pécs Aktuálnak Béla, aki akkor elsőéves szakközépiskolás volt.

„Mi is kimentünk édesanyámmal egy Trabanttal sztrájkolni! Emlékszem arra, hogy a mi Trabantunk volt középen és azt tologatták, ha mentő jött! Hozták az ételt és az italt a lakók!”

„A belvárosi iskolámtól hazáig gyalogoltam Kertvárosba. Akkor volt a szomszédunk lányának az esküvője, a vőlegény anyukája rendőr volt, így rendőri kísérettel mentünk a tanácsházára és onnan futva a fényképészhez.”

Taxisok a Hősök terénél a Komlói úton

1990. október 26-án, pénteken 0 órakor lépett életbe az a kormányhatározat, amelynek értelmében az üzemanyagok jelentősen megdrágultak. Ettől az időponttól a 86-os oktánszámú benzin 56, a 92-es oktánszámú 59, az ólommentes 61, a 98-as oktánszámú benzin 62 forintba került literenként. A gázolajok fogyasztói ára – kéntartalomtól függően – 42 és 43,50, illetve 45 forint volt literenként.

A magántaxisok, magánfuvarozók kezdték a reggeli órákban a Pécs életét megbénító utcaelzárásokat, majd a velük szimpatizálók folytatták. A hullám később elérte az egész megyét, ahol éppen lehetett – és volt annyi gépjármű – zártak utakat, fő közlekedési csomópontokat. A városból kivezető utakon stopposok tömege várta, hátha jön arra valaki.

Sorbanállás a Konzum áruházban

A taxisok először csak a mentőket, a tűzoltókat és a rendőröket engedték át, valamint azokat, akiknek úgymond halaszthatatlan útjuk volt: az orvosokat, a kórházak dolgozóit és az újságírókat. Szombaton már enyhült a szigor, hogy a kereskedelem ne bénuljon meg, mehettek a kenyér- és tejszállító járművek is. Szombat estére már normalizálódott a helyzet, Pitti Zoltán tanácselnök megkérte a boltokat, hogy 20 óráig hosszabbítsák meg a nyitvatartást.

Felüljáró

A pécsi taxisok az elsők között voltak, akik csatlakoztak a sztrájkhoz. Kisebb atrocitásoktól eltekintve a lakosság támogatta a blokádot, teával, kávéval, hideg élelemmel látták el a sztrájkolókat.

A taxisblokádnak október 28-án este lett vége, amikor több érdekegyeztető tárgyalás után elfogadták a fuvarozók a 12 forintos literenkénti kompenzációt.

Forrás: Régi Pécs, MTI, Dunántúli Napló