Blikk-talk: mennyivel lesz drágább taxizni? Metál Zoltán válaszol

Blikk-talk: mennyivel lesz drágább taxizni? Metál Zoltán válaszol
Megosztom

Nem csak a magas benzinárat érzik meg a taxisok.

A Blikk Metál Zoltánt, az Országos Taxis Szövetség elnökét kérdezte.

Lassan a 600 forintos benzinár sincs messze, így talán nem is az a kérdés, emelnek-e tarifát, hanem hogy mennyire?

Erre pontosan még nem tudok válaszolni. A napokban lesz egy egyeztetésünk a fővárosi önkormányzattal, kérdés, befogadják-e a javaslatunkat. Az emelés mértéke így a tárgyalások kimenetelétől nagyban függ. Egy biztos: nem csak a benzin ára, de a szerviz- és az alkatrészköltségek, a biztosítási díjak is olyan mértékben emelkedtek, hogy az együtt tarfiakorrekcióért kiált.

Akkor nézzük így: a szakma mekkora emelést tartana optimálisnak?

A bevételünk több mint 30 százaléka megy el ezekre a plusz terhekre. Ha csak ennyi emelést kapnánk, az is csak ezeket a költségeket fedezné, de természetesen tisztában vagyunk a fogyasztói lélektani határral, amit még éppen el tudnának az utasaink fogadni. Ezért kell erről egyeztetni.

A vírus miatt közben kevesebb lett a taxis és az utas is. Folytatódik ez a folyamat?

A kollégáim egyszerűen biztosabb állás után néznek, és ez minden szektorban igaz. A taxis szolgáltatásnak pedig nem csak a beindítása, de a fenntartása is iszonyatos költség. Taxira csúcsidőben már a pandémia előtt is nagyobb igény volt, mint csúcsidőn kívül, de ha a forgalmi szempontokat is figyelembe vesszük, és éppen sehol sincsenek rendkívüli lezárások, a jelenlegi létszámunk – úgy ötezer taxis – biztosítani tudja a szolgáltatás ellátását. Nem vagyunk „kéklámpások”, ugyanott tudunk menni, ahol a többi jármű, leszámítva a buszsávokat, de azokból azért nincs túl sok még Budapesten.

Forrás: blikk.hu