Jelentősen többet fizethetünk hamarosan, ha taxiba ülünk

Jelentősen többet fizethetünk hamarosan, ha taxiba ülünk
Megosztom

A Taxis Szövetség elnöke szerint a tarifa legutóbbi emelése óta annyira megváltoztak a költségek, hogy haladéktalanul kompenzációra van szükség.

Pécsett és Debrecenben tarifaemelésre készülnek a taxisok, de a rakétaként kilövő üzemanyagárak mellett a budapesti sofőrök sem tudják tovább tartani a hatóságilag megszabott díjakat. A szabályozáson azonban csak a főváros változtathat, az érintett felek pedig a héten le is ültek tárgyalni.

Nemcsak az üzemanyagárak állnak annak hátterében, hogy a taxisofőrök megemelnék a viteldíjakat. Az ATV Híradójának nyilatkozó pécsi sofőr elmondta: benzin és a gázolaj mellett a kötelező biztosítás, az alkatrészek és a szervizek esetében is 20-30 százalékos drágulás tapasztalható.

Metál Zoltán, a Taxis Szövetség elnöke szerint nehéz csökkenteni a költségeket, mivel az új járművek vagy az alkatrészek beszerzése nem a Fővárosi Önkormányzat kompetenciája, a hatóságilag rögzített árképzés azonban igen.

A város azt kérte tőlünk, hogy egy szakmai bizottságot hozzunk létre, hogy előkészítsék ezeket a javaslatokat, és utána pedig valamilyen módon a következő hetekben valamilyen megoldást találjunk arra a problémára, hogy a költségeinkkel párhuzamosan valamilyen szinten a bevételeink is növekedjenek” – mondta el a szövetség elnöke.

Emlékeztetett: utoljára 2018-ban volt áramelkedés, akkor 12 százalékkal nőtt a tarifa. Metál hangsúlyozta, hogy azóta annyira megváltoztak a költségek, hogy haladéktalanul kompenzációra van szükség.

Forrás: liner.hu