A drágább taxi miatt csak ideiglenesen morzsolódnak le az utasok

A drágább taxi miatt csak ideiglenesen morzsolódnak le az utasok
Megosztom

Minden taxis tarifaemeléskor 10-15 százaléknyi utas lemorzsolódik az első egy-másfél hónapban, de aztán a trend visszaáll – mondta az InfoRádiónak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke. Eközben a taxisok is szép lassan újra felveszik a munkát Budapesten, ahol nemrég emelkedtek a fuvardíjak.

A 2019-es 7000 főről a pandémia alatt 5000 alá csökkent a budapesti taxisok száma. Jelenleg mintegy 5100-an dolgoznak a főváros útjain – idézi az Infostart Metál Zoltánt.

Folyamatos az érdeklődés azon taxis kollégák részéről, akik ideiglenesen, illetve hosszabb távon más munkát választottak, miután van utazási igény. Ahogyan az várható volt, és előre prognosztizálták, a tarifaemelést 10-15 százalékos fuvarszám-csökkenés kíséri, de ez társaságonként nagyon eltérően jelentkezik, van ahol mit sem érzékelnek belőle – tette hozzá.

A szövetség elnöke a magas tagdíjakat illetően emlékeztetett: miután az utcai leintések száma elenyésző, a taxisok kénytelenek valamilyen fuvarszervező „segítségét” igénybe venni, szerződést kötn, erre azonban többféle alternatíva van. Vannak olyan fuvarszervezők, amelyek nem egy állandó szolgáltatási-, illetve franchise díjat kérnek, hanem jutalékot a fuvarok bevétele után. Ugyanakkor a díjak mértékben is lehetnek eltérések, így ebben a tekintetben verseny is van a taxisért – tette hozzá. Metál Zoltán mindenesetre beszédes számnak tartja, hogy a budapesti taxisok 85 százaléka fuvarszervező irodával van leszerződve.

Forrás: napi.hu