… itthon pedig felkészül a Bolt….a többi hamarosan kiderül

… itthon pedig felkészül a Bolt….a többi hamarosan kiderül
Megosztom

Gigakártérítést fizet az Uber, hatalmas győzelmet arattak a taxisok – na nem itthon, Ausztráliában.

A céggel szemben indult keresetet hétfőn tárgyalta volna az ausztrál bíróság, azonban végül sikerült a feleknek peren kívül megegyezésre jutniuk.

Az Uber csaknem 272 millió dollárt (nagyjából 98 milliárd) fizet ki, hogy kompenzálja azokat az ausztrál taxisokat és bérautó-sofőröket, akik csoportos keresetet nyújtottak be, miután a cég belépett a piacra.

A Guardian beszámolója szerint a legfelsőbb bíróság hétfőn tárgyalta volna az ügyet, azonban Lisa Nichols bíró ejtette azt, miután megszületett a megegyezés a felek között a kártérítésről.
A gazdaság és az üzleti élet legfrissebb hírei az Economx.hu hírlevelében.

Ez volt Ausztrália történetének ötödik legnagyobb egyezsége, amit csoportos kereset keretein belül kötöttek meg öt év jogi csata után. A legfelsőbb bíróságnak még hivatalosan jóvá kell hagynia az egyezséget, mielőtt a kifizetés elkezdődhetne.

Az Uber (ahogy itthon a Bolt) agresszív piacra lépése miatt a sofőrök és az autótulajdonosok bevételt és jogosítványértékeket veszítettek, a cég pedig minden alkalommal megpróbálta megtagadni tőlük a kártérítést

– nyilatkozta az egyezség után a taxisokat képviselő Maurice Blackburn ügyvédi iroda jogásza, Michael Donelly.

Az Uber szóvivője „örökölt problémáknak” (furcsa egy megnevezés az adócsalásra, lopásra és hasonlókra, de hát lelkük rajta, igaz, Bolt?) minősítette a taxisok azon panaszait, amelyek a csoportos kereset tárgyát képezik. A telekocsi használatára vonatkozó szabályozás sehol a világon nem létezett, amikor a cég több mint egy évtizede elindult az országban. Ma minden ausztrál államban szabályozzák az Uber működését, és a kormányok elismerték, hogy a vállalat fontos része a szállítási mixnek.

„Továbbra is arra fogunk összpontosítani, hogy segítsünk az Ubert használó ausztrálok millióinak biztonságos, megfizethető és megbízható módon eljutni A-ból B-be” – mondta a szóvivő. (Nem ártana szabályosnak is lenni, reméljük, ez itthon sikerül nekik, ha már a Boltnak nem ment.)

Nemrég Magyarországon is bejelentette az Uber, hogy a 2016-os kivonulása után idén a Főtaxival partnerségben visszatér a fővárosba.

Patinás cégek tűnhetnek el, tornádóként rendezheti át a taxis piacot az Uber- Pár nap alatt több mint 700 taxis jelentkezett az Uber digitális toborzására, miután a cég február 27-én bejelentette, hogy a Főtaxival együttműködve hamarosan belép a budapesti piacra. A hagyományos diszpécserközpontokat üzemeltető kisebb társaságok az élet-halál kérdésével fognak szembenézni – mondta az Economx érdeklődésére Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke.