Óriási korrupciós botrány kezdődött Macron körül – bele is bukhat

Óriási korrupciós botrány kezdődött Macron körül – bele is bukhat
Megosztom

Vezető politikusok érintettségét göngyölítette fel az Uber-botrányban az a nemzetközi oknyomozó vizsgálat, amely a cég több ezer belső iratának kiszivárogtatását követte. Az Uber Magyarországon is megpróbált betörni a taxis piacra, de nem járt sikerrel és kivonult, másutt azonban befolyásos politikusoktól is sikerült törvénytelen eszközökkel komoly támogatást szereznie.

„Emmanuel Macron – akkor még minisztereként – kiemelkedő szerepet játszott az ügyben, de Joe Biden és az Obama-kormány tucatnyi volt munkatársa is támogatta az Uber üzleti modelljét, pedig az a munkavállalói jogokat sérti” – mondta el Dean Starkman, az oknyomozók újságírók egyike.

Az Uber ajándékokkal halmozta el a politikusokat és titokban lobbizott a nemzeti kormányoknál, hogy számukra kedvező törvények szülessenek, miközben akadályozta a rendőrség és az adóellenőrök munkáját.

„A cég mindenütt semmibe vette a jogállamiság alaptételeit, figyelmen kívül hagyta a törvényeket, engedély nélkül tevékenykedett és elkezdte aláásni a szabályozott taxis piacot” – sorolta Dean Starkman.

Több mint 120 000 belső dokumentumból látszik, hogy az Uber hogyan próbálta megnyerni a politikusokat. Emmanuel Macront állítólag bevette az udvarlás.- ezt már a Zeit.de írta késő este.

A dokumentumokból kiderült, hogy „az Uber hogyan próbált befolyásolni politikusokat, tisztviselőket és újságírókat” – számolt be az NDR, a WDR és a Süddeutsche Zeitung, amelyek részt vettek az értékelésben. A szöveges üzenetek állítólag arra utalnak, hogy 2015-ben a mostani francia elnök, Emmanuel Macron gazdasági miniszterként – a vállalat közvetlen kérésére – hatástalanított egy, az Uber üzletmenetét veszélyeztető szabályozást. „Személyesen fogom megvizsgálni az ügyet” – írta Macron a jelentés szerint. Még aznap este megváltoztatták a rendeletet. 

Forrás: vadhajtasok.hu