Most is csendben kérdezzük….

Most is csendben kérdezzük….
Megosztom

… Karácsonytól, Kiss Ambrustól, állítólag jogász Rásótól és mindenki mástól:

hát veletek mi a jó qva anyátok van?

A Bolt újfent minden magyar jogszabálynak ellenmondó akciózásba kezdett.

Mondjuk választ nem várunk, tudjuk. Persze, elhisszük, hogy nincs az a pénz, hogy pusztán a két szép szeméért és a kedves mosolyáért hagyjátok, hogy a Bolt minden magyar jogszabállyal, törvénnyel, rendelettel ellentétesen működve szolgáltasson. No, nem a magyar Bolt HTX, mert az, ahogy Szilágyi kisasszony is lenyilatkozta, semmit nem csinál, minden az észt számlájára írható. Annak a Bolt OÜ-nek a számlájára, amelyik nem hogy engedéllyel nem rendelkezik, sem Magyarországon, sem másutt, de még a tevékenységi körében sem szerepel a taxi.

Már korábbi cikkünkben leírtuk, hogy a Taxify/Bolt piacépítési stratégiájának látványos utasszám emelkedését biztosító akciója egyébként nem csak az, hogy már a repülőtereken küldi az üzenetet az érkező utasoknak, hogy a Bolt, a világ legolcsóbb lehetősége (nem taxija), legalábbis ahogyan magukat aposztrofálják, a célállomáson is elérhető, hanem az utaskedvezmények biztosítása, amely időszakonként visszatérően többször megjelent a Bolt üzletpolitikájában. A 1060/531 -3/2020 iktatószámú BKK panasz ügyintézési jegyzőkönyvből a Bolt ügyvezető/tulajdonos Szilágyi Bettina az alábbiakat nyilatkozta:

„Az utasoldali applikáció népszerűsítése érdekében a Bolt nemzetközi központja átvállalja az utazás költségének egy részét az utastól, továbbá ezen költséget a sofőrnek, illetve a tényleges szolgáltatónak megtéríti a hitelesített taxaméter által megszabott ár szerint. …a viteldíj így teljes egészében megfizetésre kerül, így a viteldíj csökkentése se közvetlen, se közvetett úton nem valósul meg.”    

Vita helyett idézünk a 2016. május 11. kelt ugyanezen problémát tárgyaló (de más piaci szereplők közötti jogvita) Fővárosi Ítélőtábla 29.Gf.40.407/2015/5 sz. alatt jogerős ítéletéből. Itt szeretnénk megjegyezni, hogy bár a Bolt virtuálisan küldi a kedvezményes kódot az applikációban (legalábbis jelenleg, bár korábban voltak papíralapú kedvezménykártyái is), vitán felül áll, hogy akármilyen formában kerül is kibocsátásra ez a kedvezménykártya, annak célja ugyanaz.

A másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét részben megváltoztatja, és megállapítja, hogy az alperes tisztességtelen piaci magatartást tanúsított az általa kibocsátott Taxi Kártyák valós érték alatti árusításával. Az alperest a további jogsértéstől, azaz a Taxi Kártyák érték alatti árusításától eltiltja.”

Az indokolás szerint:

„A Taxi Kártya értékesítésével a vevőnek nyújtott, alperes által finanszírozott kedvezménnyel elérni kívánt cél az, hogy a potenciális utasok az olcsóbb vállalkozást válasszák, így az alperes nagyobb fuvarszámot és nagyobb bevételt könyvelhessen el.”

Természetesnek tekinthető, hogy a BKK részéről dr. (????) Rásó Hajnalka tudomással bírt és bír mindezen információkról és ítéletekről, azonban az azóta eltelt időben is folyamatosan hagyja a Bolt részéről az utaskedvezmények osztogatását. Is. Persze teszi mindezt teljesen szabálytalanul, úgy, hogy miközben jogvégzett embernek hirdeti magát, holmi magyarországi, budapesti szabályozások fölébe helyezkedik, és önhatalmúlag azokat felülbírálja, hogy kettős mércét alkalmazva egyeseket gazdasági előnyhöz juttasson. Ebben a témában folyamatosan azt ajánlgatják bármely piaci résztvevőnek, hogy forduljon a Gazdasági Versenyhivatalhoz. De leginkább dr. Rásónak, mint elvileg jogvégzett személynek kellene tisztában lennie azzal, hogy amennyiben a kedvezmény osztogatás kapcsán bárki is a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul, egy jogerős ítéletre hivatkozva, a Hivatal is csak azzal egyező megállapítást tehet. Mondjuk tény, hogy mire a határozatot meghozzák, az aktuális akció már véget is ért a Boltnál, aztán lehet elölről kezdeni mindent a legközelebbi akciónál, folyamatos mókuskerékben ismételve a procedúrát.

És akkor még nem is beszéltünk a megtévesztő szlogenről, miszerint ők nagyon zöldek és csak környezetkímélő autóik vannak, ugyanis a dobós cégek flottái dugig vannak gazdagon pöfögő dízelekkel, amelyek aztán később csodásan átkerülnek az illegális viber-über rendszerbe. Mert minden mindennel összefügg, ugye? Az alvázszám pedig csak dísznek van az autón.

Kérdezzük, ismételten is csak nagyon halkan, mit szeretne ennek a jogszabályokkal és rendeletekkel ellentétesen működő cégnek a megfékezésére tenni a Városháza? Mit szeretne tenni az a Karácsony Gergely és Kiss Ambrus, aki már két hónapja hivatalosan is átvette a taxisoktól a komplett anyagot, és aláírásával igazolta az átvételt, sőt, komplex vizsgálatot ígértek?

Persze, hallgatnak, mint szar a fűben, hiszen jönnek a választások, és ki tudja, az amerikai pénzek most épp hova mennek. Kell a biztosíték, hogy esélyük legyen még öt évet garázdálkodni és rombolni szép fővárosunkban.

Azt is már csak nagyon halkan mondjuk, hogy nem lesz ez így jó fiúk. Ha egymásnak feszül taxis a taxissal, mert vízfejű politikusok és éhes hivatalnokok nem végzik a dolgukat, akkor a város utcáin és drosztjain előbb vagy utóbb dzsihád lesz. Nem kicsi, ellenben nagy.