Hazudik a BKK, amikor azt állítja, nem vonhatja vissza a Bolt Taxi részére kiadott előzetes megfelelőségi igazolást – korábban ezt már többször megtette más taxitársaságokat érintően

Hazudik a BKK, amikor azt állítja, nem vonhatja vissza a Bolt Taxi részére kiadott előzetes megfelelőségi igazolást – korábban ezt már többször megtette más taxitársaságokat érintően
Megosztom

Pontosan egy hete írta meg a Privátkopó bűnügyi portál, hogy a Bolt HTX Kft. (Bolt Taxi) 2019 óta nem rendelkezik a fővárosi taxirendeletben az előzetes megfelelőség/minősítés egyik feltételéül szabott védjegyoltalommal rendelkező szabadjelzővel és logóval. Ennek ellenére a Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában álló gazdasági társaság, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. kiadta a szükséges előzetes igazolást a vállalkozás részére, súlyosan megsértve ezzel a fővárosi taxirendelet vonatkozó előírását. Noha az elmúlt 4 évben számos panasz érkezett a BKK-hoz, mint közlekedésszervezőhöz a Bolt Taxi védjegyoltalommal nem rendelkező szabadjelzőjével és logójával összefüggésben, a taxitársaságok (és taxik) törvényes működését ellenőrző önkormányzati cég négy éve folyamatosan szemet huny a saját, valamint a Bolt taxi szabályszegése felett, miközben minden más társasággal szigorúan betartatja a vonatkozó előírásokat.

A témában íródott korábbi cikk itt érhető el:

https://www.privatkopo.info/WebArticleShow.aspx?AGM=Joghalo&AN=boltszabadjelzo&MN=Joghalo&LN=Hungarian

Már a Budapest Főváros Önkormányzata elöljárói és annak közlekedésszervező cége, a BKK vezetői is tisztában vannak azzal, hogy 2019 óta nem felel meg a fővárosi taxirendeletben rögzített követelményeknek az észt hátterű Bolt Taxi üzemeltetője, a Bolt HTX Kft., mivel nem rendelkezik védjegyoltalom alatt álló szabadjelzővel és logóval. A nevezett taxitársaság ezen súlyos hiányosság miatt jogosulatlanul szerezte meg az előzetes megfelelőségi/minősítési igazolást, tehát fuvarszervezőként nem szolgáltathatna. Legalábbis jogállamban nem.

A Budapesti Közlekedési Központnak azonban nem áll szándékában korrigálni a hibáját, helyette – hazugságba bonyolódva – körömszakadtáig védeni próbálja a védhetetlent. Remek partnere ebben a tulajdonos Budapest Főváros Önkormányzata főjegyzője, dr. Számadó Tamás, aki ugyancsak valótlan állítással próbálja „elkenni” a problémát, tevékenyen elősegítve ezzel a jogsértő helyzet fenntartását.

A BKK 2023. június 2-án küldött levelében arról tájékoztatta a Privátkopó bűnügyi portált, hogy „Sem a Személyszállítási törvény, sem a fővárosi Taxirendelet nem teszi lehetővé a szolgálatoknak kiadott közlekedésszervezői előzetes igazolás visszavonását: nincs ilyen jogszabályhely.”

Budapest főjegyzője, Dr. Számadó Tamás, 2023. május 17-én kelt levelében azt közölte a budapesti taxitársaságok és érdekképviseleti szervezetek vezetőivel, hogy „A BKK a szolgálatokkal szemben még a Taxirendelet rendelkezéseinek megsértése esetén sem tud semmilyen szankciót alkalmazni, mivel erre nincs jogszabályi lehetősége.”

Magyarul: a hibásan kiadott előzetes megfelelőségi/minősítési igazolást nem vonhatja vissza az, aki azt – ráadásul rendeletsértő módon – kiállította. Abszurd humor.

Érdekes módon korábban voltak esetek, amikor a döntési helyzetben lévők másként értelmezték a jogszabályt, és jogosultnak érezték a BKK-t arra, hogy visszavonja a már kiadott előzetes megfelelőségi/minősítési igazolást. Igaz, azokban az ügyekben nem a Bolt Taxi volt az érintett szolgáltató.

2014-ben, amikor már érvényben volt a 2013-ban elfogadott fővárosi taxirendelet, a BKK – a taxirendeletben foglaltak nem teljesítésére való hivatkozással – visszavonta két taxitársaság előzetes megfelelőségi/minősítési igazolását. Akkor nem kezdtek „jogértelmezésbe” a BKK vezetői, hanem azonnal intézkedtek. Nem kerestek „jogszabályhelyet”, nem csűrték-csavarták taxirendelet mondatait, kíméletlenül felléptek a jogszabály – vélt vagy valós – megsértőivel szemben.

Dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója

Tehát amikor a BKK vezetője és Budapest főjegyzője azt állítja, hogy a BKK nem vonhatja vissza az kiadott előzetes igazolást, akkor nem tesznek mást, mint hazudnak. Védik a törvénytelenséget.

Dr. Számadó Tamás főjegyző (balról) és Karácsony Gergely főpolgármester

Azt az általános iskola alsó tagozatos kisdiákjai sem hiszik el, hogy egy társaság jogosult előzetes igazolás kiadására, de arra már nem, hogy – jogszabálysértés esetén – visszavonja az általa kiállított dokumentumot. Ilyen ócska magyarázkodással a Közép-afrikai Köztársaságban sem érdemes próbálkozni, pedig ott hajlamosak sok mindent elhinni.

A helyzet úgy néz ki, hogy nem a Bolt Taxit terheli a felelősség azért, hogy úgy taxizgathat évek óta, hogy nem felel meg a taxirendelet előírásainak. A „balhét” annak KELL elvinnie, aki előzetes igazoláshoz juttatta a céget (amelyet egyébként 4 éve nem akaródzik visszavonni tőle). A Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában álló Budapesti Közlekedési Központról, illetve annak törvényes működése felett „őrködő” főjegyzőről van szó.

dr. Rásó Hajnalka, a BKK taxiszolgáltatás-felügyelet vezetője

A Privátkopó értesülése szerint a fővárosi taxitársaságok és azok érdekképviseleti szervezetei megelégelték a Bolt Taxival történő kivételezést, szervezkedésbe kezdtek, amelynek egyik következménye lehet, hogy az észt kötődésű taxicég tevékenységével összefüggésben keletkezett elmaradt hasznuk miatt kártérítési pert kezdeményeznek Budapest Főváros Önkormányzatával szemben. Azt mondják, most már nem fognak leállni addig, amíg a problémás vetélytársuk előzetes megfelelőségi/minősítési igazolását vissza nem vonják.

(folytatjuk)

 

Forrás: privatkopo.info