Átláthatóbb ügyintézés és szabályozás – a BKK-hoz került a taxikkal kapcsolatos feladatellátás

Átláthatóbb ügyintézés és szabályozás – a BKK-hoz került a taxikkal kapcsolatos feladatellátás
Megosztom

Alcím: avagy átláthatóbb korrupció.

Egyszerűbb és egyértelműbb lett a taxikkal kapcsolatos ügyintézés, illetve szabályozás annak köszönhetően, hogy a teendők január 1-jétől egyetlen társaságnál, a Budapesti Közlekedési Központnál összpontosulnak.

A Fővárosi Közgyűlés tavaly ősszel döntött arról, hogy 2024. január 1-jétől a BKK látja el a taxitársaságokkal és taxikkal kapcsolatos valamennyi önkormányzati feladatot. Ez azt jelenti, hogy egy helyre kerültek

  • a hozzájárulásokkal és az előzetes igazolásokkal kapcsolatos, valamint (úgy örülünk, de komolyan, hogy rásónak újabb lehetőségei nyílnak a szabálytalanságokra és a jogszabályok, rendeletek egyéni szájíz szerinti értelmezésére – mindezt persze büntetlenül. Még.)
  • a taxiállomás-létesítést és -üzemeltetést érintő feladatok, emellett (Hányat tetszenek még elkótyavetyélni vagy teljesen használhatatlan helyre tenni? És hány taxist tetszenek még szarrá bírságolni, míg két percre el mer menni pisilni?)
  • egyértelműbbé vált a szabályozás, és egyszerűbbé az ügyintézés. (Ja, már akinek. Mert hát senki sem egyenlő, és akit rásó és bandája nem szeret, annak nem annyira.)

A taxiszolgáltatással kapcsolatos tennivalók korábban két fővárosi cég, a BKK és a Budapest Közút között oszlottak meg. Január 1-jétől zavartalanul, de már a BKK részeként működik tovább az Asztalos Sándor úti ügyfélszolgálati iroda és gépjárművizsgáló állomás. (

Rendszeresek az ellenőrzések

A Budapest közigazgatási területén szolgáltatást nyújtó taxikat, illetve az engedéllyel vagy engedély nélkül személyszállítási feladatokat végző személygépkocsikat a BKK – önállóan és a hatóságokkal közösen – ezután is folyamatosan ellenőrzi. (Könnyű az, ha van cimbi a hatóságnál, nem igaz? És már eleve úgy megy ki ellenőrizni, hogy ő eldöntötte, ki a jó fiú és ki a nem. Persze mindenki annyit ér, amennyire taksálják.)

A feladatra kiterjed a közlekedésszervező Budapesti Rendőr-főkapitánysággal kötött stratégiai együttműködése is: a közös akciók keretében tavaly

  • 25-ször szerveztek taxiszolgáltatás-ellenőrzést, ezalatt
  • csaknem 2500 járművet, illetve 2600 személyt ellenőriztek.

Természetesen 2024-ben is folytatódnak a BRFK-val és az ellenőrzésre jogosult más hatóságokkal közösen végrehajtott, valamint az önálló taxiellenőrzések is. (Ez így nem pontos. Tessék kiemelni, ki az, akit ellenőriznek, és ki az, akit nem szabad vagy éppen tilos. Bár az elmúlt ünnepek ellenére is ebben kifejezetten kompetensen tudna nyilatkozni egy bizonyos Mikulás, aki nem a lappföldi.)