Mesél a pesti taxi(s)

Mesél a pesti taxi(s)
Megosztom

Hoppácska van. Úgy látszik, az anyagaink és a munkánk sokak figyelmét felkeltették. Nem elég, hogy nyáron a fél magyar média az uborkaszezont belőlünk dolgozva töltötte ki, de most egy csodás összefoglalót találtunk.

Nem is másoljuk be teljesen, egyrészt mert hosszú és lusták vagyunk, másrészt ennek a szerzője megérdemli, hogy az oldalán olvassátok és az ő facebookján kommenteljétek.

GRATULÁLUNK!

Mesél a pesti éjszaka. Feltárjuk a pesti éjszakát A-tól Z-ig, a pesti taxizás szürke eminenciásaitól a politikusokig és az éjszaka TikTok sztárjáig. Drogok, kurvák, stricik, tolvajok, rendőrök a hivatalnokok árnyékában és biztonságában. Mesél a pesti éjszaka arról is, hogyan sikerült tönkretenni a fővárosban egykor méltán híres és virágzó turizmust.

A főváros és a BKK szerepe

Amint az a Budapest-bérlet-balhé néven elhíresült, az agglomeráció közlekedését érintő botrányban már kiderült, a főváros vezetését és a BKK Zrt. vezérigazgatóját, Dr. Walter Katalint nem a nap mint nap elkövetett baklövéseik (enyhén fogalmazva) zavarják, inkább csak az, ha azok kiderülnek és nyilvánosságra kerülnek. Az sem zavarja őket túlzottan, hogy az egysíkúan ismétlődő védekezéseik, mely szerint „A Kormány…”, egyrészt már unalmas, másrészt nem túl sikeres kommunikáció alkalmatlanságuk leplezésére.

A főváros közlekedésének tudatos szétverése, megbénítása az egyetlen sikeresnek mondható kétes érdemük, ebben szinte zseniális ötlet-cunamival rendelkeznek. Azonban könnyen belátható, hogy ez meglehetősen kevés egy főváros üzemeltetéséhez. A Lánchíd – szintén a közlekedést érintő – anomáliáit már ne is boncolgassuk, a végén még megérjük, hogy az 1873. november 17-i Pest – Buda egyesítést is sikerül érvényteleníttetniük.

Emlékezzünk csak a hőn utált bicikli sávokra és a lassan közellenséggé váló pollerekre, a mentők és tűzoltók, valamint a taxisok panaszaira. Gondoljunk a parkolás munkavégzést, árufuvarozást akadályozó átszervezésére, az elvont parkolóhelyekre. Taxisok egybehangzó állításai szerint a fővárosban több taxi droszt is megszűnt, azokból fizető parkolóhelyeket csináltak. És említsük meg kedvencünket, Kiss Ambrust, aki Karácsony legfőbb bizalmasaként kiemelte, hogy a reptéri buszjáratok viteldíját azért nem volt baj jelentős mértékben megemelni, mert a külföldi úgyis elbír mindent, és hát a reptéri járatot túlnyomórészt ők használják.

Jól értik, ugye: az alpolgármester a külföldi turisták lehúzását teljesen elfogadhatónak tartja, de a közvetlen ellenőrzése alatt álló BKK-t már arra ösztönzi, hogy ugyanezt a taxisoknál már 100 forint eltérés esetén is szigorúan szankcionálja.

Számoljunk utána. Ha egy négyfős baráti társaság a 100E járattal megy ki a repülőtérre, az 4*2.200,- forintjukba kerül a Belvárosból. Hat fő esetén ez 6*2.200,- Amennyiben ugyanezt az utat ugyanonnan taxival kivitelezik, úgy a négy, mint a hat fő 9.800,- forintot fizet. Ez fejenként 2.450,-, illetve 1.633,- forint. De a főpolgármester és Kiss Ambrus szerint is drága a pesti taxi.

Porondon a taxi

De nézzük, hogy a közlekedés ezen szegmensében mit sikerült elérnie az elmúlt években Karácsony (főpolgármester) és dr. Walter (BKK vezérigazgató) vezetésével az elhíresült blokád óta mindig is közérdeklődésre, figyelemre számítható taxizás területén. Elképzelhető, hogy a főpolgármesternek ebben az ügyben is szerepe lesz némi adócsalás elősegítése kapcsán, és ez lesz a sorban a 4. büntető ügye? Persze, ha ez igaz, akkor adott esetben viszi magával pár beosztottját is?

Tovább….