Levelet hozott a posta

Levelet hozott a posta
Megosztom

Levelet hozott a posta, sálálálálálá, levelet hozott a posta. Igaz, nem azok válaszoltak, akiktől már hónapok óta várjuk a korrekt kérdésekre a korrekt választ, de sebaj. A város új megmondó emberei írtak nekünk szép, cirkalmas levelet.

Az aláírók: Athos, Porthos, Aramis, mert sajnos D’Artagnan igazoltan távol volt. Azt csak zárójelben jegyezzük meg, hogy amúgy az igazi D’Artagnan sosem harcolt együtt a három muskétással, de mindegy is. És hogy miért? Nos, mert a történészek szerint az igazi d’Artagnan nem furfangos és hencegő gascogne-i párbajhős volt, hanem olyan tiszt, aki a bátorságot szenvedélyes szolgálatkészséggel, politikai bölcsességgel és humánus, emberséges magatartással egyesítette. Már csak ezért sem férne be a levelet aláírók közé, így nagyon helyes, hogy az ő szignója nincs ott.

És mindez komoly. Felnőtt emberek ennyit tudnak. Sebaj, ha játék, hát játsszunk, válaszolt nekik stábunkból a címzett/megszólított, Ivan F. Solov.

Mielőtt megtisztelő levelükre válaszolnánk, tisztázzunk egy etimológiai anomáliát. Nem tudjuk értelmezni a „kékvér hyena hunter” elnevezést. Először is jeleznénk, hogy két nyelv összekeverése már eleve totális anomália, de ahhoz, hogy helyessé varázsoljuk, a magyar nyelv terén kellene rendet rakni. Leginkább és legelőször is úgy fejben.

A magyar nyelv olyat, hogy kékvér (egyben, mint főnév) nem ismer. Ellenben ismeri a kékvérű szót, ami melléknév, ennek angol fordítása blue-blooded. Ebben az esetben az elnevezés helyesen  „Blue-blooded Hyena Hunter” lehetne, ha már mindenképpen szeretnénk a magyar nyelvtől távolodni. Magyarul úgy szólna, hogy „kékvérű hiéna vadász”. Oroszul pedig: голубокровный охотник на гиен. 

Arról se ejtsünk szót, ez a kékvérű kitétel mennyire sértő lehet a Borsodból, Nógrádból, Szabolcsból a putrisorról érkezett „taxisoknak”, azt azért nem vártuk volna, hogy a taxizás önjelölt érdekvédői ennyire rasszisták, kirekesztők és antiszemiták, anti-muszlimok és antimiegyebek legyenek.

Ha fejben nem is mennek dolgok, azért a cirkalmas körítésen, a viccesnek és/vagy elegánsnak szánt valamilyen levélpapír háttéren és mézes mázos választékosnak szánt nyelven keresztül legalább látszik a nagy igyekezet. De ez roppant kevés lesz.

Természetesen csak jeleztük észrevételünket, fenn nem akadunk ezen az anomálián, mert a gyönyörű Magyarországon megszokhattuk, hogy efféle nyelvi kakofónia már meg sem rendíti az embereket, hiszen mindenki tudni vél mindent, hittel vallja a hülyeséget, és így van ez a nyelvekkel is. Így lesz a pár magát kékvérűnek gondoló, de korántsem halvérű taxis angoljában bevett és elfogadott mondat a: „húmacs?- téntausend”.

És akkor térjünk rá a válaszokra.

1.) Mi kivagyunk. De tényleg. Leginkább attól vagyunk ki, hogy a kékvérű IQ szint nem tud különbséget tenni a médiaként funkcionáló blogoldal és az érdekképviselet között. Legalább még régen, egy szebb korban a kék vér műveltséget, iskolázottságot is jelzett, ez olybá tűnik, ma már nem igaz.

Ha nem tűnt volna fel,  a sargalaz.com egy weboldal, melyen  magyarországi taxis hírek találhatóak. Sokféle hír.

Néhányat megörököltünk az előző tulajdonosoktól, másokat mi szemléztünk magyarországi médiában, néhányat mi írtunk. Van bennük baleset, bulvár, közérdekre számot tartó hír, külföldi érdekesség, film, történelem, sok minden. Szóval nem, a média nem szakszervezet, nem egyesület, nem érdekképviselet. Ezen célra a taxisoknak van országos Metáljuk, országos Horvátjuk, meg ezen kívül egy rakat megmondó emberük. Úgy tűnik, most kékvér néven egy újabb önjelölt alakulat kezdte meg működését.

A tények és tényszerű információk közlését és nyilvánosságra hozatalát fóbiának, kezelendő esetként diagnosztizálható betegségnek leírni több felvetést is megfogalmaz bennünk, de mindegyik elég nyugtalanító képet fest a kérdést felvető mentális állapotát illetően. Nem vagyunk pszichiáterek így a szuper négyes ezen vízióit mi nem szeretnénk diagnosztizálni, de javasoljuk az IMEI megfelelő részlegének felkeresését, bár tudjuk, hogy a sárga házba zárt Napóleon is azt gondolja, rajta kívül mindenki más hülye.

2.) Ha az Uber megkezdi legális tevékenységét Magyarországon, akkor és abban az esetben majd foglalkozunk vele. Addig ugyanis nincs miről beszélni. Értjük mi, hogy az unalmas januári hónapokban a konyhai pletykákhoz hasonlóan páran lemennek kutyába, és mendemondákra kiéhezetten keresik a társakat, akikkel lehet cupákot rágni, de nekünk majd akkor szóljon bárki, ha már helyzet van. Köszike.

Jelezzük, hogy mi boltba járunk, úgy, mint kenyérbolt, húsbolt, stb. A lerágott csontot pedig még a kutyának sem dobjuk oda, már csak azért sem, mert mi nem nevünkben, hanem elveinkben vagyunk kékvérűek.

És hogy a BOLTról is essen szó ha már kérdezték (igazodunk az írásmódhoz), velük pontosan addig kívánunk foglalkozni amíg a törvények, jogszabályok kikerülésével működnek.

3.) Megkérdezzük, hogy milyen dokumentumokat szeretnének kapni, amikor az általunk közzétett ítéleteket, jogszabályokat, rendeleteket sem képesek értelmezni. Arról már ne is tegyünk említést, hogy amint az soraikból is kitűnik nem csak a szövegértelmezésben szelektívek, kirekesztők, ne adj’ Isten rasszisták, hiszen típus, cikk-faj szerint szelektálnak, de ezek szerint az információk olvasásában is.

A hangulatot nem keltjük, az van, köszönhetően egy adócsaló észt multinak, a rendelkezésünkre álló dokumentumokat pedig – melyek jó részét olvasóinktól kaptuk – a megfelelő illetékes hatóságoknak továbbítottuk,  ha kérték, vagy pedig szépen elzártuk a fiókba. Nem, nem a felhőbe, abban nem bízunk, de mint minden híroldal, blog, mi is mindent megőrzünk esetleges kérdéses helyzetekre.

Mi kérünk elnézést, hogy a törvényes rend betartását szeretnénk elérni, még ha ez csak vágyálom is.

Ja, mintha a csodacsapat is rendet szeretne. Kérdés, ez kinek a rendje. A „mi” rendünk annak a párezer taxisnak szól, akik az önök számára nem léteznek.

De akkor nézzük. A hiéna (magyarul igy írják) szó nem éppen megfelelő arra a célra, amire – szerintünk – használják. Mert az igazi, klasszikus értelemben vett taxis hiéna nem csak „freelancer” (magyarul független szolgáltató) lehet, de céges is, sőt, leginkább a nem létező és sehol nem engedélyezett (kivéve az illetéktelen és hozzá nem értő BKK sundibundiját) pajzsmatrica és szabadjelző mögé bújva. Jelezzük, ez a gyakoribb.

Van ez az új világrend, vagy mifene. Mostanában elég nagy divat erről beszélni. Az is egy rend, csak éppen, ha már taxisokról beszélünk, ez egyesek szerint úgy néz ki, hogy a bérrabszolga (értsd távol-keleti vendégmunkás) majd vezeti a bérautót, amit zsebbe fizet neki a rabszolga, cserébe kap pár lyukas garast, az egykori taxis (kivéve a vamzereket) pedig szépen csendben éhen hal. Ez a rend kell önöknek? Úgy tűnik. De hát végtére is ez is rend, csak másféle.

Mert hát mindig is voltak vamzerek, akik elárulták a lovagokat, mindig valamiféle rendre hivatkozva.

De fokozzuk. Pont ma tüntettek Bukarestben a taxisok. Nem más, mint az Uber és a Bolt ellen. Taxisok a hiénák, azaz a taxiengedély nélkül szolgáltatók ellen. Magyarországon az Uber most nem téma, mert nincsenek ott. Majd ha ott lesznek, lehet valamiről beszélni, addig felesleges. A BOLT OÜnek viszont nincs és soha nem is volt taxi engedélye Magyarországon, sőt, leányvállalata sem. Ámde a hazai taxisok számára mégsem ők a hiénák, pusztán azért, mert van egy éhes stróman cég engedéllyel, aki viszont semmit nem csinál az adócsaláson kívül. Hihetetlenül kedves kis helyzet, nem?

És a magyar vamzerek a valódi lovagok ellen fordultak, magukra öltve Dumas regényének alakját, mint egyfajta velencei karneváli maszkot, azok ellen, akik nem csak nagy szavak és hibásan szép nevek mögé bújva annak hitetnék el magukat. És teszi az ál-muskétás csapat mindezt azért, mert a zavarosban pont ők szeretnek halászni.

4.) Szeretnénk megkérni, valaki definiálja a normális fogalmát. Mit jelent a normális taxis? Mit jelent a normális ebben a környezetben? Tudtunkkal és reményeink szerint minden taxis normális, hiszen ahhoz, hogy engedélyét megszerezze, pszichológiai vizsgát kellett tennie.

Persze, ha cigányosan „napszemüvegben” vizsgázott, valamelyik csókos vizsgacégnél, akkor lehet bármi is, és itt már, ugye, dől a mutatvány, hiába áll oda a pár muskétás a kardjával bizonygatni, hogy csak rosszul látjuk.

Egy újabb anomália: a BOLT szó előtt a bűnöző szó idézőjelbe tétele ellentmond minden ténynek és valós információnak, pláne a DAC 7 adatszolgáltatás kapcsán éppen porondon lévők visítozása alapján. Ugyebár jelen pillanatban ott tartunk, hogy kvázi az észt BOLT a saját sofőrjeit dobta fel a magyar adóhatóságnak, azokat a sofőröket, akiket strómannak használ – magyar haverjával vállvetve – az adócsaláshoz. Ezek a haverok a „Bolt Academy” elnevezésű képződményen keresztül gyűjtik az új strómanokat arra az esetre, ha a NAV kinullázza a sofőröket és azok kiesnek a sorból. Mondjuk ezt bármely normálisan (értsd: jogszabályok és rendeletek szerint) működő városban, országban szimpla adózási kérdésnek tekintenék, még azzal együtt is, hogy a jó Sabjányi már lenyilatkozta, hogy az észt odahaza nulla euró adót fizet.

5.) Hogy az utolsó kérdésre is válaszoljunk, mi a saját érdekeinket képviseljük, a saját érdekeink mentén dolgozunk. Nincsen kötődésünk a magyar taxis szakmához, se a fővárosban, se másutt. Ámde vannak még a világban olyan emberek, akik elvek mentén élik az életüket.

Gyengébbek kedvéért a nézet és az elv között az a különbség, hogy a nézet olyan, mint a fing a gatyában, addig tartod amíg bírod (taxis nyelvre lefordítva átsétálok a Cityből a BOLTba és vissza), míg az elv egy életen át kitart.

Segítünk: az elv definíciója: Adott elképzelésben, rendszerben, berendezkedésben vagy eljárásban alapul szolgáló fontos vezérlő gondolat, szilárd meggyőződés, elképzelés. Ez lehet olyan alapvető gondolat, ami szerint valaki cselekszik, ami alapján valaki dönt, ítél. A nézet definíciója: Egy hozzáállást tükröző vélemény; bizonyos szempont szerinti felfogás.

Az már csak egyéni pech – nem nekünk-, hogy mindez – mármint a mi elveink szerinti munkánk – egyezik több ezer valóban taxis érdekeivel, és ezért kellemetlen a megélhetési vamzereknek.

Ha már kompenzációról szól a kérdés, és taxis szakmáról, valamint erkölcsi és morális károkról, akkor ez a kérdés nagyon rossz helyre címződött. Akik valóban hatalmas kárt okoztak ennek a szakmának, azok a BKK taxisoktól rettegő tótumfaktumai, a városháza korrupt, a lelküket egy multinak aprópénzért eladó politikusai, valamint a BOLT nemzetgazdaságot megkárosító, a napszemüvegben vizsgázó putrisort taxiba ültető vezetősége, valamint a taxisokon élősködő, a fekete gazdaságot tápláló autókiadók között keresendő. És persze ne hagyjuk ki a sorból a taxizást, mint szakmát eláruló vamzerek, és bukott NKH-sok sorát sem.

Igyekeztünk amennyire lehet komolyan venni ezt a „meseszerű levelet”. Válaszoltunk a három vagy négy „testőrnek”. Dumas most fordult a sírjában, de ez is mellékes. Azonban ha már játék, legyen kövér, Ivan F Solov alias Richelieu bíboros egy idézettel búcsúzik. És hogy miért pont ő? Nos, mert a Dumas regény, mely valóban és méltán nagy hírű és jó könyv, méltatlanul és igazságtalanul sötét lelkű intrikusnak ábrázolja. Az igazi Richelieu azonban valóban nagy tudású, művelt és nagy hatalmú államférfi volt, aki lerakta egy erős és stabil állam alapkövét és megerősítette Franciaország nagyhatalmi befolyását Európában.  Igaz, az idézet megértéséhez némi angol nyelv szükséges. Ne adják fel, menni fog. A google mindenkinek a barátja:

 

“Harshness towards individuals who flout the laws and commands of state is for the public good; no greater crime against the public interest is possible than to show leniency to those who violate it.”