A Price Waterhouse Coopers is részese a Budapest Taxit üzemeltető RT5 Taxi Holding kft. botrányának?

A Price Waterhouse Coopers is részese a Budapest Taxit üzemeltető RT5 Taxi Holding kft. botrányának?
Megosztom

Bűnügyi portálunk – a Hekus Magazinnal közösen – tényfeltáró nyomozást végzett a Budapest Taxikat működtető RT5 Taxi Holding Kft. előzetes engedélyének idén június 30-al történt visszavonása és meglepően gyors, három napon belüli visszaadása körül. Eljutottunk oda, hogy információink szerint az engedély megadásához a külső szakvéleményt a Price Waterhouse Coopers (PwC) szolgáltatta a Budapesti Közlekedési Központnak. Ugyanakkor időközben egyértelművé vált, hogy az előzetes engedélyt NEM LEHETETT volna kiadni.

A BKK mégis kiadta. A dolog pikantériája, hogy információink szerint a PwC nemrégiben lecserélte a szerződött taxi partnerét, és a Budapest Taxikat működtető RT5 Taxi Kft-vel kötött szerződést. Ilyen nyilvánvaló egybeesések esetén felmerül a gyanú, vajon így „hálálja” meg az RT5 Taxi Kft. a PwC pozitív, de – vélhetően – nem szakszerű szakvéleményét? Szerettük volna mindezeket bizonyossággal megtudni, hogy ne kelljen feltételezésekbe bocsátkoznunk, ezért az alábbi kérdéseket tettük fel – több alkalommal is – a PWC-nek:
1. Igaz-e az az állítás, hogy a PwC a Budapesti Közlekedési Központ részére külső szakértőként megállapította, hogy a RT5 Taxi Holding kft
2014 június 30-án megvont előzetes engedélyét követően, a három napon belül, 2014 július 3-án újra megadott előzetes engedély alapjául szolgáló dokumentumok (közbenső mérleg és kellékei), – amelyek a lapunk által megkérdezett szakértők szerint nem megfelelőek – megfelelnek a jogszabályoknak?
2. Igaz-e az, hogy a közelmúltban a PWC lecserélte szerződéses taxi partnerét és a Budapest Taxi néven működő RT5 Taxi Holding kft-t bízta meg és kap-e a PwC valamilyen kedvezményt az általa igénybe vett fuvarok után?
3. Elvárják-e a beszállítóiktól (különösen számviteli és adó
szempontból) a jogkövető magatartást? Tesznek-e bármilyen lépést (pl.
mérlegelemzés a pályázati anyag tükrében) ennek ellenőrzésére?

Sajnos a PwC – többszöri megkeresésünkre – nem reagált, ezért kénytelenek vagyunk a beszerzett információink alapján megítélni az ügyet. És az bizony nem hízelgő a PwC-re nézve…

Forrás: Privátkopó 2014.