Aláírásgyűjtésbe kezdenek a taxisok a csalók kiszűrése érdekében

Aláírásgyűjtésbe kezdenek a taxisok a csalók kiszűrése érdekében
Megosztom

A fővárosban folyamatosan nő azok száma, akik a szükséges engedélyek nélkül, kifogásolható műszaki állapotú gépkocsikkal, a taxi rendeletben rögzített tarifánál lényegesen olcsóbban végeznek személyszállítási tevékenységet, miközben sem adót, sem járulékokat nem fizetnek az államnak.  Ezt elégelték most meg a taxi társaságok munkatársai, valamint a független szolgáltatók, és úgy döntöttek, aláírásgyűjtésbe kezdenek annak érdekében, hogy az illetékes hatóságok kellő szigorral lépjenek fel a feketézőkkel szemben.

A Privatkopo.hu értesülése szerint aláírásgyűjtésbe kezdenek a taxi társaságok égisze alatt tevékenykedő sofőrök, valamint a független szolgáltatók, hogy felhívják az illetékes hatóságok figyelmét: egyre többen taxiznak feketén Budapesten, ami hatalmas károkat okoz a taxispiac legális szereplőinek és az államnak.

„A petícióval azt kívánjuk elérni, hogy a hatóságok végre határozottan lépjenek fel a csaló áltaxisokkal szemben” – magyarázta az aláírásgyűjtés egyik szervezője. „Döbbenetes, hogy a feketén fuvarozók már annyian vannak, mint a második legnagyobb taxi társaság gépkocsivezetői állománya, mintegy ezren. Ezek az emberek gyakorlatilag háborítatlanul csalhatják az adót, magasról tehetnek a jogszabályokra, előírásokra – a hatóságok nem foglalkoznak velük.”

A legálisan taxizóknak évente kell műszaki vizsgára vinni az autójukat, míg a feketén fuvarozóknak csak kétévente, és az előbbiek évente nagyjából négyszer több kötelező biztosítási díjat fizetnek az utóbbiaknál.

  Az egykori uberesek jelentős része most „viberes” taxisként csal

„Amíg a sárga taxikban kötelező az online pénztárgép, addig a csalók vígan elvannak  anélkül, semmilyen bizonylatot nem adnak az utasnak a fuvardíjról, így aztán persze adót sem fizetnek” – jegyezte meg a bűnügyi portál forrása. „Így könnyű 20-25 százalékkal alámenniük a hivatalos tarifának, az utasok pedig az olcsóbban fuvarozókat részesítik előnyben. Ezzel nem csak az államnak, hanem a legálisan taxizóknak is komoly bevételkiesést okoznak. Elmondhatom, hogy – árbevétel szempontjából – még soha olyan gyenge januárunk nem volt, mint az idei” – tette hozzá.

A jelek szerint most összefognak a taxisok, hogy aláírásukkal nyomást gyakoroljanak azokra a hivatalos szervekre, amelyek tehetnének a piac megtisztításáért.

Csak eddig elfordították a fejüket…

Forrás: Privátkopó 2019.