„Rogyjunk össze” cégek után 100 milliós taxistársaság: egy 24 éves „gazdasági zseni” pályaképe – némi ukrán „huncutsággal”

„Rogyjunk össze” cégek után 100 milliós taxistársaság: egy 24 éves „gazdasági zseni” pályaképe – némi ukrán „huncutsággal”
Megosztom

v

Tavaly decemberben tucatnyi, erősen reklámszagú cikk jelent meg a sajtóban egy új taxistársaságról, a Taxim Infinity Kft-ről. A vállalkozás állítólag 50 autóval indult, jegyzett tőkéje 103 millió forint (teljes egészében pénzbeli hozzájárulás). A társaság tulajdonosa – és egyben ügyvezetője – az üzleti életben kevésbé ismert, mindössze 24 éves Gáspár Botond András.  

„A Taximnál nagyon figyelnek a sofőrök kiválasztására is, több lépésben szűrik őket és ha már munkába álltak, coachok és pszichológusok segítik őket” – írta a céget bemutató írásában az Index.hu. Amennyiben ez valóban így van, alappal feltételezhető, hogy a társaság mögött komoly tőke és szakmai tudás koncentrálódik.

A Taxim Infinity Kft. egyedüli tulajdonosa – és egyben ügyvezetője – egy 24 éves fiatalember, Gáspár Botond András, aki eddig nem nagyon hallatott magáról az üzleti világban.

Nincstelen cégekből 100 milliós taxistársaság…

A cégnyilvántartás szerint Gáspár – a Taxim Infinity Kft-n kívül – nyolc gazdasági társaságban rendelkezett, illetve rendelkezik érdekeltséggel. A cégek vagy veszteséget termelnek, vagy nincs árbevételük (nem folytatnak gazdasági tevékenységet).

A BBD Hair Mastr Kft. 2016-ban alakult, az első évben 2 132 000 forint veszteséget termelt, egy évvel később már 2 560 000 forint veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

A 2015-ben alapított Litum Kft., amelynek 2018 márciusa óta többségi tulajdonosa Gáspár, 2018-ban csupán 400 000 forint nettó árbevételt produkált, és 508 000 forint veszteséggel zárta az üzleti évet.

Az esport1 Kft. 2017-ben jött létre, Gáspár csak rövid ideig – 2017. május és 2017. augusztus között – volt a cég többségi tulajdonosa. A kft. abban az évben 599 000 forint adózott eredményt ért el.

A Hélix-Tau Kft-t 2010-ben jegyezte be az illetékes cégbíróság. Gáspár Botond András 2014 márciusa óta ügyvezetője a vállalkozásnak, amely 2014-ben, 2015-ben, 2016-ban, valamint 2017-ben egyaránt nulla forint árvétellel „büszkélkedhetett”.

Az Ironpaw Kft. 2017-ben alapították. A vállalkozásnak 2017-ben nem volt árbevétele.

A Tremor Személyszállító Kft. 2016 óta működik. Pontosabban nem működik, ugyanis a vállalkozás 2016-ban és 2017-ben sem tett szert bevételre.

Az OGC Kft. 2008-ban alakult, Gáspár 2017 novembere óta tulajdonos a cégben, amely a jelzett évben nulla forint árbevétel mellett 84 ezer forint veszteséget produkált.

A titokzatos ukrán hölgy színre lép, Gáspárék meg le…

A Kvantum Flotta Kft-t 2016 elején alapították, Gáspár 2018 októberéig tevékenykedett ügyvezetőként és tulajdonosként a társaságban, amely ellen négy végrehajtási eljárás van érvényben. Ezek közül hármat közvetlenül azt megelőzően rendeltek el, hogy a férfi és tulajdonostársai átruházták az üzletrészüket Palkhova Nataliia ukrán állampolgárra, aki az ügyvezetői feladatkört is átvette Gáspártól. A vállalkozás 2016-ban 881 ezer forint veszteséget könyvelt el, 2017-ben már nem adott le éves beszámolót. Vélhetően a kukában fogja végezni.

Nem világos tehát, hogy – miközben a Kvantum Flotta Kft-nél felhalmozott tartozásokat nem egyenlítették ki – a 24 éves üzletember honnan teremtette elő a Taxim Infinity Kft. jegyzett tőkéjét, 103 millió forint készpénz. Az biztosan kijelenthető, hogy a korábbi gazdasági tevékenységéből nem származhat az összeg. (A bűnügyi portál – a jegyzett tőke eredetét firtató – kérdésére Gáspár nem válaszolt – a szerk.)

Szlovák cég üzemelteti a Taxim alkalmazást, az ügyvezető egy kunhegyesi tanyán él

A Taxim Infinity Kft. honlapján elérhető „adatkezelési szabályzatban” – adatkezelőként – felbukkan egy Szlovákiában bejegyzett társaság, az Union Trade 2007 s.r.o. neve. Az „adatkezelés célja” címet viselő szövegrészben a következő mondat olvasható: „Adatkezelő 2 (Union Trade 2007 s.r.o. – a szerk.) a fuvarközvetítést az általa üzemeltetett Taxim alkalmazáson keresztül tegye lehetővé az Utas részére.” Vagyis a szlovák cég a taxi rendelés céljából kifejlesztett applikációt működteti.

A szlovákiai cégnyilvántartás szerint az Union Trade 2007 s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője 2016 szeptembere óta Bátki Katalin, aki Kunhegyesen él, egy tanyán… A hölgy egyetlen magyarországi vállalkozásban sem rendelkezik érdekeltséggel. (A bűnügy portál szerette volna megtudni, hogy a Taxim Infinity Kft. ügyvezető-tulajdonosa Ismeri-e személyesen Bátki Katalint, továbbá rendelkezik-e ismeretekkel a nevezett hölgy gazdasági életben kifejtett tevékenységéről, azonban Gáspár Botond András erre a kérdésére sem válaszolt – a szerk.)

Rossz az, aki rosszra gondol…

(folytatjuk)

Forrás: Privátkopó 2019.