Taxis visszaélések

Taxis visszaélések
Megosztom

A fővárosi taxisok körében elvégzett három ellenőrzésből kettő biztosan megállapít valamilyen szabálytalanságot. Kerülő út, órapörgetés, más tarifa alkalmazása, nyugtaadás elmulasztása, hamis számla kiállítása, pénzvisszaadási problémák…

Hiába a fokozott ellenőrzés, a nyári turistaszezonban gyakoriak a fővárosi taxisok által elkövetett visszaélések – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. Egyáltalán nem egyedi az olyan eset, mint amely a napokban történt, amikor egy ír férfi a Sziget Fesztiválról akart szállásához, a Margitszigetre menni. A taxis pedig 25 ezer forintot kért a fuvarért, a férfi ezt sokallotta, végül a fuvaros megütötte, kifizettette vele a díjat, majd a budai hegyekben kidobta a kocsijából. Az ügyben a rendőrség önbíráskodás miatt indított eljárást, illetve szabálysértési eljárás keretében vizsgálja a kikövetelt díj arányosságát.

Az elmúlt hónapok taxiellenőrzései számos visszaélést tártak fel, ezek fajtái pedig rendkívül változatosak: a kerülő út, az órapörgetés, más tarifa alkalmazása, nyugtaadás elmulasztása, hamis számla kiállítása, pénzvisszaadási problémák – hogy csak a leggyakoribbakat említsük.

A turistaszezonban a BKK közös ellenőrzéseket tart az illetékes hatóságokkal, a Sziget Fesztivál környékén a BKK a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) és a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztályával együttműködve folyamatosan ellenőrzi a fuvarozókat. A jegyzőkönyvek feldolgozása még folyamatban van, de az már most is kitűnik, hogy az Óbudai-sziget környékét drosztengedély nélküli taxik lepték el, és a taxirendeletben rögzített fix tarifa többszöröséért szállították a fesztivál vendégeit. Az engedéllyel nem rendelkező taxikról felvett jegyzőkönyveket minden esetben elküldik az illetékes Közlekedési Felügyelőségeknek. A BKK-nak, miután nem hatóság, a taxirendeletből fakadóan két intézkedési lehetősége van a szabályszegőkkel szemben: egyrészt bejelentést tehet a hatóságoknál, másrészt visszavonhatja az illető taxiállomás-használati hozzájárulását. A BKK-nak további intézkedésekre nincs rálátása, mert azok hatósági hatáskörbe tartoznak.

A szabályokat megsértő taxisokat szigorúan megbírságolhatja a hatóság, a büntetés mértéke a néhány tízezer forinttól akár 600 ezer forintig is terjedhet, sőt bizonyos esetekben a közlekedési hatóság – meghatározott időre – a személyszállító jogosítványát is bevonhatja.

Forrás: Privátkopó 2016.