„Eldobós” cégek, manipulálható taxiórák, láthatatlan bevételek – „A taxizás a csalásra épül”

„Eldobós” cégek, manipulálható taxiórák, láthatatlan bevételek – „A taxizás a csalásra épül”
Megosztom

Kevesen tudják, hogy az ismert taxi társaságok emblémái alatt dolgozó személyszállítók mintegy 75-80 százaléka olyan, úgymond alvállalkozóként tevékenykedő cégnél van bejelentve, amelyeket évente, másfél évente cserélgetnek, mégpedig azért, mert ezekben a társaságokban költségvetési csalásokat követnek el. A gépkocsivezetőket jellemzően 4-6 órás részmunkaidőre jelentik be, de a pofátlanabb vállalkozások még a nevetségesen alacsony jövedelmek után sem fizetik meg a közterhet az államnak, hanem rövid idő elteltével fantomizálják azokat. A Privatkopo.hu a fővárosi taxisok „bábszínházában” járt.

A Budapest Taxinál jelenleg a Taxidriver Magyarország Kft. van „porondon”, mint a cég logója alatt személyszállítói tevékenységet végző taxisok munkaadója, amelynek székhelye megegyezik a taxi társaság székhelyével (1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.). A társaságot 2015 áprilisában alapították, a cégnyilvántartás szerint 28 tulajdonosa van, köztük a Budapest Taxi Kft. ügyvezetője, Horváth Csaba.

„Magam is meglepődve tapasztaltam, hogy a cégnél mennyire lazán kezelik a pénzügyeket. Gyakorlatilag a gépkocsi bérleti díján, valamint a tagdíjon felüli összeget hazavihettem, adómentesen, teljesen feketén” – magyarázta a Privatkopo.hu forrása. „A benzinköltség ugyan engem terhelt, de még így is tisztán megmaradt havi 300-350 ezer forint, úgy, hogy nem taxiztam halálra magam.”

A taxis elmondása szerint a fuvarozó társaságnál megmondták neki, hogy melyik kft-be lesz bejelentve. „Ezeket a cégeket egy idő után, amikor már a költségvetési csalások miatt tarthatatlanná válik a helyzetük, lecserélik egy új vállalkozásra, a taxisokat átjelentik és minden megy tovább” – magyarázta. „Soha senki nem kérdezte meg a cégnél, hogy mennyit taxiztam össze az adott hónapban. A bankkártyával fizető utasok által fizetett fuvardíjakat már másnap kifizették – mindenfajta bizonylat nélkül. Mindenki annyit csal, amennyit nem szégyell.”

A Privatkopo.hu – e-mailben – több alkalommal megkereste a Budapest Taxi Kft. ügyvezetőjét, aki a bűnügyi portál kérdéseire nem válaszolt.

A bűnügyi portál információja szerint a legnagyobb taxi társaságnál a közelmúltban a megbukott egy gépkocsivezető, aki a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről 17 330 forintért szállította utasát a Kempinski Hotelhez – a reális 6 500-7 000 forint helyett. A taxis bankkártyás tranzakciót hajtott végre, azonban – amint az az utas panasza alapján lefolytatott vizsgálat során kiderült – a leolvasó készülék a Taxi4 Kft. tulajdona volt, amelyet a gépkocsivezetőt alkalmazó alvállalkozó cég bérelt a konkurens taxi társaságtól. A Fótaxi etikai bizottsága – túlszámlázás miatt – azonnali szerződésbontást javasolt a vezérigazgatónak a gépjárművezetőt foglalkoztató kft-vel, továbbá azt, hogy az esetet jelentse a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK).

„Sok taxishiéna kizárólag olyan fuvarokat vállal, amelyek végén az utas készpénzzel fizet, ezért nem tartanak igényt terminálra, így az őket papíron alkalmazó cég a taxi társaságtól bérbe kapott, de ki nem helyezett leolvasó készüléket odaadja egy másik gépkocsivezetőnek, aki történetesen a versenytárs neve alatt dolgozik” – magyarázta a bűnügyi portál másik informátora. „A legnagyobb taxi társaságnál köztudottan nagyon szigorú az ellenőrzési rendszer, szinte kijátszhatatlan, ezért a csaló taxis a megpörgetett óra által mutatott, jelentősen túlszámlázott fuvardíjat egy olyan taxi cég készülékén húzta le az utas bankkártyájáról, amelynél vélhetően sokkal lazább a kontroll, kevésbé szigorú a bizonylati fegyelem. Nyilván nyomós oka lehetett annak, hogy a sofőr a Taxi4 bankkártya-leolvasóját használta és nem annak a társaságnak a készülékét, amelynek emblémája alatt fuvaroz.”

A Privatkopo.hu elektronikus levélben megkereste a Taxi4 Kft. ügyvezetőjét, azt tudakolva, hogy megfelel-e a valóságnak, hogy a társaság a Nemzeti- Adó és Vámhivatal által elfogadott bizonylat nélkül fizeti ki a taxisoknak a bankkártya-leolvasó készülékekkel realizált fuvardíjakat, de a cégvezető a kérdésre érdemben nem reagált.

A budapesti taxisok többsége „Rase” típusú taxiórát használ. A készülék azért nagyon népszerű a taxi társaságok körében, mert manipulálható. Ezt több személyszállító is megerősítette a Privatkopo.hu-nak. „Kinyomtatja a bizonylatot, amit megkap az utas, aztán két sarokkal odébb, néhány gombnyomással törölhető az óra memóriájából a fuvar” – magyarázta a bűnügyi lapnak az egyik taxis.

Azoknál a cégeknél, amelyeket nem terveznek rövid időn belül „eldobni”, általában havonta 100 000-150 000 forintnyi fuvart hagynak a taxiórákban, az afeletti tételeket törlik a memóriából. Az úgynevezett „eldobós” társaságoknál, amelyek a cégtemetőben végzik, azonban minden fuvart a taxiórában hagynak – hiszen ezek a vállalkozások a megalapításuk pillanatától semmilyen közterhet nem fizetnek az államnak. Eleve csalásra lettek létrehozva. Aztán jön az új cég, új taxiórákkal…

Érthetetlen, hogy az adóhivatalnak mindez nem szúr szemet. Egy átlagos taxis havi rezsije 450 000-500 000 forint között mozog, ami a gépkocsi-bérlés költségéből (heti 60 000-70 000 forint), a taxi társaságnak fizetett tagdíjból (heti 25 000-30 000 forint), és az autóba töltött benzin árából (havi 100 000-120 000 forint) adódik össze. Vajon miképpen lehetséges ezt az összeget a taxiórában „hagyott” mintegy 150 000 forintból, valamint a részmunkaidős vagy minimálbéres bejelentés nettó munkabéréből fedezni? Így.

„A taxizás a csalásra épül” – fogalmazott egy sofőr, aki közel 25 éve szállítja az utasokat a fővárosban.

Forrás: Privátkopó 2016.