Fokozottan ellenőrzik a taxisokat a Sziget Fesztivál idején

Fokozottan ellenőrzik a taxisokat a Sziget Fesztivál idején
Megosztom

A BKK kontrolljai során voltak jelentős árdrágítások a taxaméter befolyásolásával, a hatósági ártól eltérő tarifa alkalmazásával és fix díj kérésével

Az elmúlt években sokat lehetett hallani arról, hogy a fesztivál- és turistaszezonban sok külföldit vernek át taxisok. Az idei Sziget Fesztivál előtt is megkérdeztük a fővárosban ellenőrzéseket végző Budapesti Közlekedési Központot, hogy mit tudnak tenni a taxishiénák ellen, mit tanácsolnak az utasoknak, illetve hogyan tudják felhívni a külföldi utasok figyelmét a megbízható szolgáltatók kiválasztására. A nagy társaságok is azt nyilatkozták lapunknak, hogy a legtöbb jogsértést az úgynevezett független szolgáltatók követik el.

Az év első felében 1476 ellenőrzést végeztek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) személyszállítási ellenőrei – válaszolta megkeresésünkre a BKK. Az ellenőrzések mintegy hetven százalékában tártak fel az ellenőrök jogsértést: ebben benne vannak a nagyobb arányban előforduló, kisebb jelentőségű jogsértések (például a külső megjelenésre vonatkozó kisebb hiányosságok, droszton parkolás) és a nagyobb jogsértések is (érvényes taxiállomás-használati hozzájárulás hiánya, taxaméter külső befolyásolásával elkövetett árdrágítás, árdrágítás más tarifával, fix díj alkalmazása, érvényes engedélykivonat, taxivezetői igazolvány nélkül megvalósult szolgáltatás).

A BKK-hoz beérkező utaspanaszokban, bejelentésekben is jelentős jogsértésekről számolnak be az utasok: ilyen volt POS-terminálon (kártyaleolvasó eszköz) keresztül történő, többszörös viteldíjlevonás, bankjegycserés csalás, jelentős árdrágítás taxaméter befolyásolásával vagy fix díj kikötésével. A BKK ellenőrzései során is voltak jelentős árdrágítások a taxaméter befolyásolásával, a hatósági ártól eltérő tarifa alkalmazásával, fix díj kérésével. A panaszosok rendszeresen számolnak be jelentős árdrágításokról, a fentebb említett jogsértésekről. Ezekben az ügyekben intézkedési indítvánnyal élt a BKK a rendőrség felé is, az ügyek hatósági kivizsgálása folyamatban van.

Az ellenőrzések során feltárt esetek között arányaiban a kisebb jogsértések a gyakoribbak, például külső, belső megjelenésre vonatkozó hiányosságok. De gyakori a POS-terminál hiánya vagy annak működésképtelensége is, az érvényes taxiállomás-használati hozzájárulás nélküli szolgáltatás, és ezek már jelentős jogsértésnek minősülnek. Viszonylag gyakran előfordult az érvényes taxivezetői igazolvány vagy a Budapestre érvényes tevékenységi engedélykivonat nélküli szolgáltatás is.

A BKK válaszából az is kiderült, hogy közel háromszáz esetben tagadták meg az ellenőrzést. Ha a rendőrség munkatársainak segítségével történik az ellenőrzés, akkor a legtöbb esetben sikerül úgy is végrehajtani az ellenőrzést, ha az illető nem együttműködő, ha az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) munkatársai is jelen vannak, akkor az ellenőrzés megtagadása miatt eljárást kezdeményeznek a taxissal szemben. Mint írták, az ellenőrzési munkát kilenc fővel végzik. Az ellenőrzések hátteréről azt a felvilágosítást adták, hogy gyakran dolgoznak együtt az ITM és a BKK munkatársai, a BRFK vagy az ORFK Készenléti Rendőrség helyszínbiztosítása mellett. Az együttműködés a BKK vagy az ITM által előre megszervezett akciók keretein belül történik, vagy kifejezetten a BRFK felkérésére vesz részt a BKK a hatóságokkal közös akciókban, ilyenek például a belvárosi razziák. Felhívták a figyelmet, hogy minden ellenőrzésre jogosult a rá vonatkozó jogszabályok szerint végzi az ellenőrzési tevékenységét. Hangsúlyozták, hogy a BKK egyedüliként ellenőrzi a viteldíjat, valamint kérdésünkre megerősítették azt, amit a nagy taxitársaságok is állítanak, miszerint a független szolgáltatók között található a legtöbb visszaélés.

Kiemelték, hogy a Sziget Fesztivál idején fokozott ellenőrzésre számíthatnak a taxisok. A Liszt Ferenc-repülőtérre vonatkozó kérdésünkre úgy válaszoltak, hogy a repülőtéren a hatóságokkal közösen fellépve sikerült megoldani a „taxishiéna”-problémát.

Sok a büntetett előéletű sofőr

A taxiszolgáltatásban résztvevők többsége tisztességesen végzi a személyszállítást, de sajnos még mindig jelen van egy réteg, aki rendszeresen megkárosítja az utasaikat, sok esetben főleg a külföldieket – nyilatkozta lapunknak Metál Zoltán, az Országos Taxisszövetség elnöke. Arra a kérdésünkre például, egy erkölcsi bizonyítvány kiváltása segíthet-e a problémán, elmondta, hogy évekkel ezelőtt nemcsak szigorított a rendeletalkotó a szabályokon, hanem bizonyos esetekben könnyített is azokon. Így történhetett meg, hogy a taxit vezető személynél alkalmazotti munkaviszony esetében az erkölcsi bizonyítvány kiváltása már nem volt alapfeltétele a taxivezetői igazolvány megszerzésének – emelte ki. Az eltelt évek ellenőrzései visszaigazolták, hogy egyre több büntetetett előéletű személy végez ma már úgy taxiszolgáltatást, hogy sok esetben több elvarratlan szállal kötődik egyéb illegális tevékenységhez vagy egyéb bűnelkövetési módhoz. Felhívta a figyelmet, hogy a taxi-gépkocsivezető személyének, a szükséges taxiigazolványainak személyi azonosító igazolványba történő bevezetése már az innováció része a terveikben, ami kiemelten fontos feladat és változás az elmúlt évtizedekhez képest. Ennek a bevezetésével a hatósági ellenőrzés is egyszerűbb lesz arról nem beszélve, hogy a papíralapú okmányok tárolása és bemutatása is feleslegessé válik – tette hozzá. A taxisdrosztokról elmondta, hogy ez még 2019-ben is létező és valós probléma.

Sok a büntetett előéletű sofőr


A taxiszolgáltatásban résztvevők többsége tisztességesen végzi a személyszállítást, de sajnos még mindig jelen van egy réteg, aki rendszeresen megkárosítja az utasaikat, sok esetben főleg a külföldieket – nyilatkozta lapunknak Metál Zoltán, az Országos Taxisszövetség elnöke. Arra a kérdésünkre például, egy erkölcsi bizonyítvány kiváltása segíthet-e a problémán, elmondta, hogy évekkel ezelőtt nemcsak szigorított a rendeletalkotó a szabályokon, hanem bizonyos esetekben könnyített is azokon. Így történhetett meg, hogy a taxit vezető személynél alkalmazotti munkaviszony esetében az erkölcsi bizonyítvány kiváltása már nem volt alapfeltétele a taxivezetői igazolvány megszerzésének – emelte ki. Az eltelt évek ellenőrzései visszaigazolták, hogy egyre több büntetetett előéletű személy végez ma már úgy taxiszolgáltatást, hogy sok esetben több elvarratlan szállal kötődik egyéb illegális tevékenységhez vagy egyéb bűnelkövetési módhoz. Felhívta a figyelmet, hogy a taxi-gépkocsivezető személyének, a szükséges taxiigazolványainak személyi azonosító igazolványba történő bevezetése már az innováció része a terveikben, ami kiemelten fontos feladat és változás az elmúlt évtizedekhez képest. Ennek a bevezetésével a hatósági ellenőrzés is egyszerűbb lesz arról nem beszélve, hogy a papíralapú okmányok tárolása és bemutatása is feleslegessé válik – tette hozzá. A taxis drosztokról elmondta, hogy ez még 2019-ben is létező és valós probléma.

Forrás: magyarhirlap.hu