A Waymo taxijában nincs sofőr

Megosztom

A Waymo a Googlehoz kapcsolódó önvezető autós vállalkozás, megkezdte önállóan működő taxiszolgáltatását anélkül, hogy a kormány mögött emberek ülnének.

Ez azt jelenti, hogy a társaság Über-szerű Waymo One szolgáltatását igénybe vevő utasok Arizonában utazgatva könnyedén egy egyébként üres minibusz hátsó ülésén találhatják magukat. A járművezetők eltávolítása mérföldkő lehet a teljesen autonóm szállításért folyó versenyben – ilyenkor a járműveket továbbra is távolról felügyelik, és a Waymo már eléggé megbízik ahhoz az autóiban, hogy szinte teljes egészében kihagyja az embereket a rendszerből.

Ahelyett, hogy egy élő személyre bíznák a dolgot a járművek kormánya mögött, aki szükség esetén átveheti a volánt, a Waymo a szoftverre bízza a biztonságos vezetést. Noha az alkalmazottak távolról is belenyúlhatnak az irányításba, hogy az esetleg összezavarodott járműveket átvezessék a trükkösebb forgalmi helyzeteken, az autók nyilvánvalóan szinte mindent meg tudnak már oldani.

Andrew Hawkins, a The Verge újságírójának tesztútja egy rossz helyen történő bekanyarodástól eltekintve meglepően zökkenőmentesen ment. Az utazást egyenesen hétköznapinak nevezte – ez esetben ez dicséretnek számít – és kijelentette, hogy:

„A sofőr nélküli autók megérkeztek. Innen már valóban nincs visszaút.”

A Waymo beszámolója szerint az önjáró autók kifejlesztésének folyamata bonyolultabb volt és sokkal hosszabb időt vett igénybe, mint amire számítottak – ezzel kvázi beismerve az összes be nem tartott ígéret és túlzottan hangzatos bejelentés kudarcát, melyekről a Waymo és más hasonló cégek ezidáig ismerősek lehettek.

„A világ nagyon bonyolult hely” – mondta Nathaniel Fairfield a Waymo szoftvermérnöke. „Ez sokkal nagyobb probléma, mint ahogy tíz évvel ezelőtt elképzeltük, amikor belevágtunk.”

(Forrás: raketa.hu, Futurism nyomán; Képek: Waymo)