Szlovákia: a magánegészségügyben is szükségállapot jöhet, a taxisok csak árut szállíthatnak

Szlovákia: a magánegészségügyben is szükségállapot jöhet, a taxisok csak árut szállíthatnak
Megosztom

A becslések szerint Szlovákia lakosságának jóval kevesebb mint 40 százaléka fog megfertőződni. A szükségállapotot kiterjeszthetik a magánegészségügyre, a taxisok már most sem végezhetnek személyszállítást. Szükség esetén korlátozni fogják a mozgásszabadságot – írja az Új Szó.

– A szükségállapot tehát a magánjellegű egészségügyi szolgáltatókra, a mentőegységekre és mindenki másra is vonatkozni fog, akinek köze van az egészségügyhöz – közölte a miniszterelnök a szlovákiai magyar Új Szó online cikke szerint.

A központi válságstáb tárgyalt a szükségállapot országos szintű bevezetésének lehetőségéről is. Pellegrini ezzel kapcsolatban elmondta: egyelőre ez csak ajánlás szintjén fogalmazódott meg, de ha szükség lesz rá, szigorúbb intézkedéseket hoznak, és a legszükségesebb tevékenységekre fogják korlátozni a mozgásszabadságot. Hozzátette: a telefonszolgáltatók által rendelkezésre bocsátott adatok alapján fogják ellenőrizni, hogy az emberek tiszteletben tartják-e az ajánlásokat, és korlátozzák-e a társas érintkezéseket.

A válságstáb hétfői döntése értelmében nyitva tarthatnak a mosodák, az autószerelő műhelyek és a gumi szervizek, valamint működhet a járművontatás is. A taxi társaságok áruszállítást és fuvarozást végezhetnek, a taxikban viszont tilos utasokat szállítani.

A kormányfő szerint az egészségügyi politikai intézet által felállított matematikai modell alátámasztotta az eddigi kormányrendeletek helyességét. A becslés szerint a betegséghullám csúcsán csak kis mértékben fogják túllépni a szlovák egészségügy kapacitását.

A becslések szerint Szlovákia lakosságának jóval kevesebb, mint 40 százaléka fog megfertőződni, míg más országokban, ahol nem hoztak ilyen szigorú intézkedéseket, a lakosság 80 százaléka van kitéve a fertőzés veszélyének.  

A válságstáb azt ajánlja az önkormányzatoknak és a tömegközlekedési eszközök működtetőinek, hogy tegyék kötelezővé az utasok számára a védőmaszk vagy valamilyen alternatív segédeszköz viselését. A védőmaszk használata ajánlott a hivatalokban és a nyitva tartó üzletekben is. Pellegrini köszönetet mondott azoknak az önkormányzatoknak, amelyek már meghozták ezt az intézkedést.

Forrás: magyarhang.org; kép: A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársa fertőtleníti a mosdót Zala megyében, az M70-es autópálya csörnyeföldi pihenőjénél 2020. március 10-én. A koronavírus terjedése miatt fertőtlenítést végeznek a teljes gyorsforgalmi úthálózaton és a pihenőkben. (Fotó: MTI/Varga György). Képünk illusztráció