Túlélésre játszanak az utasok nélkül maradt taxisok

Túlélésre játszanak az utasok nélkül maradt taxisok
Megosztom

És már megint Metál….Hogy ezt még senki nem unja, pedig hazudik reggel, délben és éjszaka. Parancsra.

A taxirendelések száma 80 százalékkal csökkent az elmúlt hetekben, a korábban átlagosan napi 4200 fuvart a járványhelyzetben mintegy 1200 követi, de hétvégéken csak 300-400

– mondta a Világgazdaságnak Tamás Miklós, a City Taxi elnöke. A szövetkezet 850 taxisnak szervezi a fuvart, és 30-40 dolgozót alkalmaz. Az elnök hangsúlyozta, hogy minden alkalmazottat meg szeretnének tartani. A jelen helyzetet szabadságolással, illetve fizetés nélküli szabadsággal próbálják áthidalni, és a taxisoknak csak a fele dolgozik egy-egy napon. A 74–86 ezer forintos fuvarszervezési díjat a City Taxi márciusban 25 százalékkal csökkentette, áprilisban és májusban pedig 25 ezer forint kedvezményt ad.

Budapesten 2500 taxi sem fut az utakon, az év elején még hétezer volt
Országosan 90 százalékos visszaesésről számolt be a Világgazdaságnak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke, aki szerint a szakmai közösséghez nem tartozó taxisok vannak a legnehezebb helyzetben.

Sokan kényszerszabadságra mentek, és csak a minimális tagfenntartói díjat fizetik a fuvarszervezőknek. Emellett százával adják vissza a taxisengedélyeket, és más megélhetés után néznek. Az elnök nagy segítségnek tartaná, ha a veszélyhelyzet idején a személyszállító taxisok külön engedély nélkül szállíthatnának csomagot is. Ennek szervezése már zajlik. Az év elején a budapesti utcákon mintegy hétezer taxi futott, ma 2500 sem.

Az elnök szerint a turizmus fejlődése miatt nőtt jelentősen a taxisok száma, és még nem látható, hogy mikorra lesz ismét több fuvar. Esetleg évek is kellenek ahhoz, hogy az ágazat újra elérje a 2019-es év végi állapotot.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható