Teljesen eltűntek a külföldi turisták

Teljesen eltűntek a külföldi turisták
Megosztom

Kis logikával és matematikával ki lehet számolni, mindez milyen hatással van a fővárosi és persze az országos taxizásra is. Mert aki azt mondja, hogy csak a hazai utasokból meg lehet élni, az hazudik. Vagy egy bizonyos cégnek dolgozik, ahol ez a kötelező mantra.

Hatalmas zuhanást mutató, ám cseppet sem meglepő számokat adott ki a KSH a hazai turizmus májusi helyzetéről.

A koronavírus miatti korlátozásokat vidéken a hónap elején már feloldották, a fővárosban és Pest megyében azonban még két hetet várni kellett erre. A külföldi turisták így májusban még nem nagyon merészkedtek el Magyarországra. Sőt, tulajdonképpen teljesen eltűntek: számuk 99, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 98 százalékkal esett vissza tavaly májushoz képest. Budapesten és a Balaton régióban még rosszabb volt a helyzet: a külföldiek által itt eltöltött vendégéjszakák száma az előző év májusi értékének az 1 százalékát sem érte el.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tavasz utolsó hónapjában mindössze 4 ezer külföldi vendég érkezett hazánkba: ők együttesen 22 ezer éjszakát töltöttek el Magyarországon. Zömmel egyébként a szállodákban foglaltak szállást.

A belföldi turizmus viszont egy kissé élénkebb volt, igaz, a magyarok közül is csupán 75 ezren vállalkoztak arra, hogy eltöltsenek összesen 167 ezer éjszakát valamelyik hazai kereskedelmi szálláshelyen. A magyarok ugyanakkor leginkább a panziókat és a kempingeket választották. Ez a vendégszám tekintetében 87, a vendégéjszakákat vizsgálva pedig 86 százalékos visszaesést jelent. Ezzel együtt az összes vendégéjszaka döntő többségét, 88 százalékát a belföldi vendégek töltötték el valamelyik szálláshelyen.

A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele így az idei év ötödik hónapjában 93 százalékkal volt kevesebb, mint tavaly májusban, ami összességében mindössze 3 milliárd forintot jelent.

Májusban egyébként a KSH adatai szerint 1763 kereskedelmi szálláshely volt nyitva – a hónap egészében vagy csak egy részében –, ezek közül minden ötödikben azonban egyáltalán nem volt semmilyen vendégforgalom.

Az év első öt hónapját vizsgálva így összességében a felére esett vissza a vendégéjszakák száma. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele pedig folyó áron 53 százalékkal csökkent tavaly január-májushoz képest, így 87 milliárd forintot tett ki.     

Forrás: nepszava.hu