Koronavírus-járvány: “Liftben és taxiban is hordjunk maszkot!”

Koronavírus-járvány: “Liftben és taxiban is hordjunk maszkot!”
Megosztom

Bárki, aki légúti tünetet észlel magán és láza van, semmiképpen ne menjen közösségbe! Ez a gyerekekre is igaz, így a szülőket is arra kérik, hogy figyeljenek oda – kérte Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos szerdai sajtótájékoztatóján figyelmeztetett: ha lehet az esküvőn is legyen maszk és a menyasszonytánc maradjon el!

Ha rokonlátogatásra megyünk, liftbe vagy taxiba szállunk húzzunk maszkot – hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

Maradjon el a menyasszony tánc!

Az országos tisztifőorvos kifejtette azt is, hogy esküvőn nem ajánlják a menyasszony táncot. Sőt, ha ilyen rendezvényen részt veszünk, lehetőleg legyen nálunk maszk. Hiszen már közösségi terjedésről beszélünk, ez pedig azt jelenti, hogy bárhol megjelenhetnek betegek. Nem gócpontok vannak, hanem mindenhol ott lehet a koronavírus.

Helyes maszkhasználat

Ha lehetséges, akkor mossunk kezet, mielőtt feltesszük a maszkot. Bevásárláskor például fertőtlenítsük a kezünket. A maszkot a gumi résznél fogjuk meg. Amikor felhelyeztük a maszkot, akkor az orrot és a szájat teljes mértékben takarja. Ne huzigáljuk, ne piszkáljuk a maszkot!

Elhasznált maszkokkal mi lesz?

Az egészségügyben történő maszkhasználat veszélyes hulladékként kell kezelni. A hétköznapi életben (amit mi hordunk) nem minősülnek veszélyes hulladéknak. Ugyanakkor 48 órára, megfelelő helyen össze kell gyűjteni és ezt követően helyezhető ki a kommunális szemétbe.

Amikor levesszük, akkor a fülnél fogjuk meg a gumi részét.

Ha tüsszentünk, nyál kerül a maszkra, cseréljük!

Folyamatosan ellenőrzik a hatósági házi karanténban lévőket, az elmúlt pár órában több mint 12 ezret ellenőriztek. De tavasz óta 1 millió 70 ezer ellenőrzést végeztek. Jelenleg több mint 27 ezren vannak házi karanténban vannak.

Aki a teljes tájékoztatót megnézné, itt megteheti:

Forrás: pecsaktual.hu