Szabadságra megy a Lánchíd, így alakul át a közlekedés a felújítás alatt

Szabadságra megy a Lánchíd, így alakul át a közlekedés a felújítás alatt
Megosztom

Végre elkezdődik Budapest egyik szimbólumának a felújítása, a hétvégén a gyalogosok még elbúcsúzhatnak a hídtól.

Budapest egyik legfontosabb műemléki építménye végre megkapja méltó megbecsülését, március 17-én, szerdán ugyanis elkezdődik a Széchenyi lánchíd felújítása – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A Lánchidat csaknem 172 éve, 1849 novemberében adták át, a pilonjai ezzel egyidősek, míg a láncainak 70 százaléka 106 éves, legutóbb pedig 1986 és 1988 között végeztek rajta komolyabb munkálatokat, így időszerű volt a restaurálás. Bár az elmúlt években számos alkalommal került terítékre a felújításának a témája – így a Tarlós István főpolgármestersége alatt, 2013-ban elkészült hosszú távú városfejlesztési koncepció is tartalmazta ezt a tervet –, érdemben nem történt előrelépés.

Egészen 2020 decemberéig.

Milliárdokon vitatkoznak, de elkezdődik végre
A Lánchidat utoljára több mint harminc éve újították fel.

Az események fel is pörögtek, 2021 januárjában már azt is lehetett tudni, hogy közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelező, az A-Híd Zrt. bruttó 26,75 milliárd, azaz nettó 18,8 milliárd forintért újítja fel a főváros egyik szimbólumát.

A BKK péntek délelőtt pedig azt is bejelentette, hogy a munkálatokat március 17-én, szerdán kezdik el, és a részleges munkaterület-átadás és -átvétel során lezárják a hídfők környezetét és a hídjárdát is, így a gyalogosok a felújítás végéig nem használhatják a Lánchidat a darupálya kiépítése és az állványzat felállítása miatt. Elbúcsúzni azonban még lesz lehetőség, március 13. és 15. között ugyanis kizárólag a járókelőké lesz, sőt a Fővárosi Önkormányzat plakátkiállítással és kincskereső játékkal vár mindenkit.

Lanchid sajtokozlemeny I utem
Fotó: BKK

Autós forgalom azonban még június közepéig közlekedhet a hídon, így természetesen a 16-os és 105-ös nappali, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai autóbuszok is. Mivel a gyalogos járdák lezárása miatt nem lehet sétálni a hídon, a BKK autóbuszait ingyenesen lehet használni a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között a híd teljes lezárásáig.

A tervek szerint 2022 decemberében adják vissza a hidat a közúti forgalomnak, ám mivel ez a legkisebb kapacitású, fővárosi Duna-híd, aligha okoz akkora problémát Budapest mindennapi életében, mindenesetre a BKK folyamatos tájékoztatást nyújt a forgalomlezárás és a felújítás részleteiről.

A Lánchíd felújítási munkálatai várhatóan 2023 augusztusáig tartanak, majd elkezdik a műszaki átadás-átvételi eljárást, amely 30 napot vehet igénybe. A cél, hogy Budapest 150. születésnapjára elkészüljön a főváros egyik legfontosabb műemléki építményének restaurálása, és a Széchenyi lánchíd ismét régi pompájában tündököljön.

Forrás: index.hu