Hiába drágulnak az üzemanyagok, még nem állnak át villanyautóra a taxisok

Hiába drágulnak az üzemanyagok, még nem állnak át villanyautóra a taxisok
Megosztom

A benzin és a gázolaj árának 480 forintos befagyasztása ideiglenesen megoldotta a taxisok helyzetét, azonban így is emelniük kellett a tarifán a tavalyi értékekhez képest, hiszen 110-120 forintos drágulás történt.

Az elmúlt években a taxisok körében is megszaporodtak az elektromos autók, most pedig elvileg irigykedve nézhetik őket a hagyományos hajtású autókat használó kollégák, hiszen őket nem zavarja ha az üzemanyag ára rekordokat döntöget. A hangsúly azonban az “elvileg” szón van, ugyanis a képlet nem ilyen egyszerű.

A Napi.hu beszámolójából kiderült, mivel a villanyautók jelenleg még rendkívül drágák, hiszen egy autócsere akár 13-15 millió forintba is kerülhet, ezért ekkora hitelt felvenni óriási felelősség ezekben a nehéz időkben állami segítség nélkül.

Aki mégis a vásárlás mellett döntene, az hosszú hónapokat várhat egy új autóra, hiszen a chiphiány és az ellátási nehézségek a teljes autópiacot felforgatták. A forgalmazók a megrendelés leadásakor már előre jelzik, hogy akár 12-18 hónapot  is csúszhat az új gépjármű átadása – mondta a lapnak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke.

Metál hozzátette, a tavaly népszerű Kia e-Niro mellett idén már többen pályáztak Skoda Enyaq-ra és a Volkswagen ID-modelljeire is.

Ezek a sofőrök legalább 8-10 évig szeretnék ezeket a járműveket használni, amelyek még az állami támogatás mellett is 6-8 millió forintos befektetést jelentenek. A jelenlegi piaci környezetben a megtérülés pedig lassú – emelte ki Metál Zoltán, aki szerint a következő 1-2 évben 700 új, tisztán elektromos gépjármű jelenik meg hazai személytaxi gépjárműparkban.

Forrás: liner.hu