Május közepén közös feljelentést tett a magyarországi taxis társaságok szinte mindegyike ismeretlen tettesek ellen – ez derül ki a Világgazdaság birtokába került hatósági iratokból. A beadványt az Országos Rendőr-főkapitánysághoz, a Központi nyomozó Főügyészséghez, a Pénzügyminisztériumhoz, a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságához, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodájához, illetve az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz is eljuttatták.

A feljelentést jegyző gazdasági társaságok és szervezetek között ott van a Taxi4, a Gotaxi, a City Taxi, a Best Taxi, az Elit Taxi is, továbbá a Független Taxisok képviselői is. Ők együtt különböző, vélelmezett bűncselekmények miatt, így egyebek mellet

  • adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalásért,
  • költségvetési csalásért,
  • csalásért,
  • hanyag kezelésért,
  • hivatali visszaélésért,
  • tisztességtelen piaci magatartásért,
  • vesztegetésért,
  • illetve közúti személyszállítás engedély nélküli szolgáltatás nyújtásáért

tettek feljelentést. A 12 oldalas dokumentum tehát „ismeretlen tetteseket” jelölt meg, ugyanakkor az indoklásból kiderült, hogy a Bolt HTX taxiszolgáltató működését és tevékenységét, valamint a BKK és a budapesti városháza eljárását kifogásolják. A beadvány szerint a Bolt HTX „megtévesztően alkalmazva az európai irányelvet, nem fizet adót”, a fővárosi vezetés pedig bár ígéretet tett rá, de hónapok óta halogatja a taxis cég vizsgálatát.

Hogy a vádak mennyiben állnak meg, az persze kérdés. A Bolt HTX ügyvezetője a napokban azt állította, hogy igenis jogszerűen működnek és Magyarországon fizetnek adót.

Mindenesetre a nyomozás elindult június közepén költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt,

ezt szintén a lapunk által megismert hivatalos okiratok bizonyítják. Két héttel később, június végén a NAV arról adott ki határozatot, hogy az ismeretlen tettes ellen folytatott büntetőeljárást a Fővárosi Nyomozó Ügyészséghez teszi át arra hivatkozva, hogy a feljelentés tárgyában már 2019-ben és 2022-ben is eljárást folytatott, amelyek átkerültek a Központi Nyomozó Főügyészségre.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészségen most is folyamatban van az eljárás, így egyesítés céljából a friss feljelentés is itt landolt.

Ugyancsak a NAV hozott határozatot arról, szintén június végén, hogy a hivatali visszaélés, illetve vesztegetés bűntettének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen folyamatban lévő büntetőeljárást hatáskör hiánya miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság II. Kerületi Rendőrkapitányságához teszi át. Ez azért történt, mert a hanyag kezelés, a hivatali visszaélés és a vesztegetés vádjában a rendőrség illetékes nyomozni. Időközben ennek az eljárásnak a lefolytatására a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányságot jelölték ki.

Jelenleg tehát itt tart a Bolt-ügy, ami még a múlt héten robbant ki. Fontos hangsúlyozni, hogy önmagában az, hogy a taxitársaság működése miatt feljelentést tettek a piaci riválisai, még nem bizonyít semmit. Már csak azért sem, mert a Bolt szerint mindössze arról van szó, hogy a versenytársak megpróbálják kiszorítani, mint a piac legnagyobb szereplőjét. A nyomozás viszont zajlik és hamarosan kiderülhet, milyen megállapításra jutnak a hatóságok a taxis cég tevékenysége kapcsán.

Forrás: vg.hu