A NAV is beszáll a taxisvitába

A NAV is beszáll a taxisvitába
Megosztom

A jelek szerint a Bolt riválisai nem adták fel, hogy ellehetetlenítsék a cég működését Magyarországon, ugyanis a Világgazdaság információi szerint bizonyos taxisszervezetek feljelentést tettek szabálytalan működés miatt, ami a rendőrséghez és a NAV-hoz került.

Világgazdaság tudomása szerint már készül a második csapás a Bolt ellen, és jóval érzékenyebben érintheti a céget, mint az első.

A mostani feljelentés háttere már nem a védjegy, és  szabad jelzés miatt folyik, ahogyan arról a Frisshirek korábban már írt, jelenleg számviteli, adózási folyamatok kérdését vitatja az Országos Taxis Szövetség (OTSZ).

A Bolt Operations OÜ  egy észtországi társaság, amely az Uber Magyarországról való kivonulásakor jelent meg itthon úgy, hogy szerződést kötött a Bolt HTX Kft.-vel. Ez a cég magyar magánszemélyek tulajdonában áll. A vállalkozás megszerezte az engedélyeket, és megkezdte a szolgáltatást taxiengedéllyel rendelkező sofőrökkel és sárga autókkal. A technikai hátteret az észt cég biztosítja az applikációjával, ezen keresztül fut a diszpécserszogáltatás, a megrendelések beérkezése és ezek kiküldése a taxisoknak. A Bolt HTX Kft. inkább csak adminisztratív jellegű tevékenységet lát el, úgy mint a taxisok beléptetése, ellenőrzése vagy marketingfeladatok elvégzése. Tehát hiába ő rendelkezik a taxis engedélyekkel, a tevékenységet ténylegesen a Bolt OÜ alkalmazása biztosítja.

Ez a Bolt versenytársai szerint jogellenes, mert ezzel a Bolt HTX kiszervezte az engedélyét Észtországba. Az OTSZ elnöke, Metál Zoltán szerint a gyakorlat egyértelműen szabálytalan: minden viteldíj az észt Bolt OÜ számláira érkezik, a diszpécserszolgáltatás ellenértékét is ő szedi be, amiből aztán a Bolt HTX jutalékot kap az észt cégtől. Közben a valós szolgáltatás kizárólag Magyarországon történik, és nem hagyja el az ország területét.

Az uniós jog pedig kimondja, hogy a szolgáltatás adóit és járulékait ott kell megfizetni, ahol az megvalósul. Miután a Bolt papíron a szolgáltatásának jelentős részét külföldről végzi, az ottani adókulcsok vonatkoznak rá, ami Észtország esetében nulla százalék.

Az OTSZ elnöke kiemelte, hogy abban az országban kellene a szolgáltatás adóit és járulékait megfizetni, ahol a tényleges tevékenység történik, és el szeretnék érni, hogy valamennyi piaci szereplőre ugyanazok a szabályok vonatkozzanak.

Ellenkező esetben a hazai cégek versenyhátrányba kerülnek.

A NAV 2022 végétől az EU adatcsererendszeréből nyert és a Bolt OÜ által feltöltött számlákból megkezdte a taxisok adóvizsgálatát.