Ellenőriz a BRFK

Ellenőriz a BRFK
Megosztom
Nem csak az élvonalbeli sportolók produkálnak szenzációs teljesítményeket, de esetenként a taxiviteldíjak is a magasba szöknek – volt már legalábbis több efféle tapasztalat Budapesten, az Atlétikai Világbajnokság kezdete óta. A hatóságok intézkedtek, hogy a rekorddöntések lehetőleg a pályákon maradjanak, és ne a sárga autók utasterében dőljenek meg a csúcsok.
A személyszállítással összefüggő visszaélések visszaszorítása érdekében a BRFK, a kormányhivatal, a NAV és a BKKB szervezett közös, mindenre kiterjedő ellenőrzést a fővárosban hétfőn, kedden és szerdán. Az akcióban részt vettek a Készenléti Rendőrség, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói, a Budapesti Polgárőr Szövetség és tagszervezetei, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság munkatársai, valamint több taxitársaság saját ellenőrei is.
A hatóságok a három nap alatt összesen 234 taxist ellenőriztek. Csalás bűncselekmény miatt egy sofőrt állítottak elő, mert a gyanú szerint indokolatlanul magas összeget mutatott az órája. Fix tarifa alkalmazása és más szabálytalanságok miatt kilenc taxiengedélyt vontak vissza, túlszámlázás miatt három, míg nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt két eljárás indult. Engedély nélkül végzett tevékenység miatt egy sofőrrel szemben 600 ezer forint közigazgatási bírságot szabtak ki, soron kívüli műszaki vizsgára 12 gépkocsit rendeltek be, ketten pedig lejárt műszaki engedély miatt kaptak bírságot. A taxistársaságok saját ellenőrei az észlelt szabálytalanságok miatt öt munkatársukkal bontottak szerződést.