Lehallgatási botrány a Boltnál?

Lehallgatási botrány a Boltnál?
Megosztom

….avagy kényszer-Boltos ismét segíteni próbál

Újabb érdeklődésre érdemes területre hívta fel a figyelmünket pár, vélhetően kényszer szülte Bolt sofőr. Majdnem egyszerre érkezett pár megkeresés, nagyjából azonos tartalommal.

Most, hogy a Bolt pénteki nyilatkozata alapján kiderült, mennyire kényesek a jó hírnevükre – bár ezen már csak kacagni lehet –, újabb jogterületre tévedtünk. Megjegyezzük, az alábbiak kivizsgálását már az illetékes Hivatal számára hagyjuk, beszéljenek a sofőrök helyettünk.

Tehát: az utasaiért – ez, mondjuk, inkább a pénzüket jelenti – aggódó Bolt app némi adatvédelmi aggályokat és egyéb kérdéseket felvetve úgy tűnik, rögzíti az utazások során a gépjárműben elhangzó beszélgetéseket. Úgy az utasét, mint a sofőrét. Esetleg a sofőr telefon beszélgetéseit. Még szerencse, hogy a nem kevés, nekünk segítséget nyújtó Bolt sofőr nem telefonálgatott nekünk. Elképzelni is szörnyű lenne, mit éreznének Tallinban, a titkosszolgálati módszerekkel rögzített beszélgetések hallatán 😊. Igen! Tallinban, hiszen amint az már hatóságaink előtt is világos, a Bolt app bizony ott kezelendő, adatokat is oda továbbít, legyen az akár utazási igény, de ezek szerint némi hanganyag is ott landol.

Erre vezet, ha a Bolt egy kalap alatt kezeli az utazásmegosztó és „taxi” tevékenységét, persze úgy jó pár Uniós irányelv, hazai jogszabály kikerülésével. A BKK, meg egyéb hatóságok ezt pedig éveken keresztül pedig hagyják, sőt, valószínűleg a Bolt Virágszálainak kedvéért és két szép szeméért pedig még támogatják is.

No de nézzük a sofőrök jelzése, véleménye alapján mi is történik. Aki egy kicsit is taxisnak vallja magát, tisztában van vele, hogy a taxi gépjárművek utasterében tilos a hang és képanyag rögzítése.

 

 

Nem mostani, – de már tényleg nincs erőnk ezt is precízen, ahogy szoktuk, részleteiben „kijogszabályozni”- 2015-ös cikk, de irányadó. Egyébként még anno a hirado.hu oldalán jelent meg, bárki visszakeresheti, hanganyag is van benne. Amúgy a sztori akkor az utastér bekamerázásáról szólt, és ennek kapcsán merült fel a hangrögzítés kérdése, amiről a linkelt írásban Péterfalvi Attila a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke is nyilatkozott.

Azt már csak halkan írjuk és nagyon kisbetűvel, hogy dr. (?) Rásó Hajnalka a korábbi oldal korábbi tulajdonosait csodásan feljelentette a NAIH-nál, tehát neki, mint elvileg jogvégzett embernek és felelős taxi tótumfaktumnak legalább a GDPR kérdésekkel illene tisztában lennie, de hát azt az eljárást is koccra bukta információink szerint, ráadásul jogász kollégájával karöltve sikerült ezt produkálniuk. Miért értene hát ehhez az azért bonyolultabb kérdéshez? Nem azért kapja a fizetését, hogy a munkáját végezze, nem?

Na, de a lényeg. A háttérben az van, a Bolt Google térképet használ a navigációhoz, kvázi a két app össze van fűzve. Ha a sofőr vagy az utas a Google szolgáltatások használatához a mobiltelefonján engedélyezi a hangrögzítést, egyéb telefon funkciók használatát, akkor a Google adatokat gyűjt róla. Ezen adatok kezeléséről és felhasználásáról rendelkeznek a Google felhasználási feltételei. Persze a taxiban a sofőrnek honnan jutna eszébe, hogy a Bolt app megnyitásával a hangrögzítés is elindul. Miért is gondolna erre? Az utas meg aztán végképp nem kap tájékoztatást arról, hogy a sofőr telefonján keresztül, miközben fut a Bolt app a navigáció miatt (és persze, hogy lássa, mennyit fizet, merre mennek, stb.) a kocsiban, az ő magánbeszélgetése is rögzítésre kerül az utastérben. A Bolt ÁSZF rendelkezéseiben kizárólag ennyit találtunk ezzel kapcsolatosan.

10. Időszakos promóciós kampányok

A Társaság időszakos jelleggel promóciós kampányt indít, mely során az általa szervezett Szolgáltatás nem minősül taxi-személyszállításnak, így az utazás a promóciós autókkal díjtalan. Promóciós autó megrendelése kizárólag Applikáción keresztül lehetséges, melyet az Applikációban feltüntetett külön fül jelez. A promóciós autó megrendelésével az Utas beleegyezik, hogy az autóban promóciós céllal felvétel készül, melyet a Társaság promóciós célra szabadon felhasználhat. Utas azzal, hogy megrendeli a promóciós autót, tudomásul veszi, hogy az autóban készült kép, hang és videofelvételek tekintetében, azok felhasználásával összefüggésben a Társasággal szemben semmilyen anyagi követelésre nem jogosult. Az Utas tudomásul veszi, hogy a promóciós autókat vezető sofőr kizárólag B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezik, az Utas a promóciós autó használatát saját felelősségre veszi igénybe.”

Mondjuk már maga az idézett szöveg is felvet további kérdéseket, de hangfelvétellel kapcsolatban egy szó említés nincs a Google hangrögzítésről, ami a képernyőmentésen is látszik. Persze lehet, ez csak egy véletlen hiba volt a rendszerben, és teljesen véletlenül jelent meg a kép elkészítőjének, amit aztán gyorsan korrigáltak is, de hát ilyen véletlenek már sok bukáshoz vezettek.

Azonban mivel a nekünk megküldött app részlet az utas oldali alkalmazás, adja magát a kérdés, ha azt nem zárja be rendelés után, esetleg végig rögzíti a napi beszélgetéseit, esetleg esti fürdőzése, kufircolása hangjait, és küldi az észt központba? Akkor is, ha egyébként volt annyira odafigyelő, hogy a Google termékeknél amúgy nem engedélyezte a hangfelvétel rögzítést, vagy esetleg Apple terméket használ? Ez kifejezetten jó lehet, ha mondjuk egy rendőr, vagy bármilyen felelős beosztású, ne adj’ Isten komoly gazdasági titkokkal bíró hivatalos személy használja az appot.

A folyamatban lévő nyomozásokról, vizsgálatokról már lehet tudni. Senki ne gondolja, hogy a Hivatalokban nem töltötték le az egyébként is szabálytalanul, jogellenesen használt Bolt appot. Tényleg tök jó lesz, ha kiderül, a Bolt élő közvetítésben rögzíti a nyomozás állását, szépen sutyiban, mert ki a fene zárogatja be a telefonján tízpercenként a nap közben használt applikációkat? Jól van az úgy, ha fut a háttérben, hát nem?

És most kivételesen nem állítunk semmit. Pusztán nyilvánosságra hozzuk a tudomásunkra jutott adatokat, és a teljesség igénye nélkül felsorolunk pár lehetséges verziót a gyakorlati használatból, feltéve a kérdést, hogy a Bolt ugyan mire használja a rögzített hanganyagot? Ők is mesterséges intelligenciát fejlesztenek, mint a Google, vagy éppen nekik adják el az illegálisan rögzített hangot, jó pénzért, az „áldozat” hozzájárulása nélkül? A többi az Adatvédelmi Hatóság dolga, mert oda azért elküldjük. Biztos, ami biztos, még máshol is feltesszük a felmerült kérdéseket, mert azért ha mindez igaz, itt komoly nemzetbiztonsági kérdések is felmerülnek. Végül is azt sem gondolta volna senki, hogy egy ekkora cég megengedi magának azt, hogy 7 éven keresztül adócsalással építsen magának piacot, aztán csak előkerült egy mindezt igazoló bírósági ítélet is, hát miért ne lehetne bármi, esetlegesen nem tisztességes szándék a titkolt hangrögzítés mögött is?

És hogy véletlenül se jusson eszükbe a dubajozó, virágozó góréknak sunyin becsempészni az ÁSZF-be egy fél mondatot, jelezzük, hogy mind le van töltve, naprakészek vagyunk a fordítóval összegagyizott szövegekből.