Talált, süllyedt….

Talált, süllyedt….
Megosztom

Avagy van az a pénz, amiért a tényeket elhallgatják…..

Miután a helyreigazítást kérő közlemenyüket a taxitársaságok elküldték, 5 percen belül letiltó üzenetet kaptak, kvázi a vg.hu nem kívánja a másik felet,  feleket meghallgatni, csak amúgy a szólásszabadság jegyében. Így hát elküldték nekünk is, mert hát tudják, minket senki nem olvas.

A mai napon a VG.hu oldalon megjelent cikkel kapcsolatban az alábbi helyreigazítást kérjük mielőbb közzétenni, elkerülendő a jogi lépéseket.

Közös nyilatkozat

vg.hu oldalon a mai napon megjelent valótlan és megtévesztő állításokkal kapcsolatban a fővárosi taxi társaságok egységes álláspontot képviselve az alábbi nyilatkozatot teszik.

A korábbi tarifatárgyalásokat megelőzően szakmai viták voltak, ám minden döntés és ehhez kapcsolódó beadvány konszezusban, egyetértéssel került nyilvánosságra. Ezek eredményeként – mint az ismert – a tarifaemelések megtörténtek. Értetlenül állunk azon jelenség előtt, hogy a januári eseményeket szeptember elején folyamatban lévő ügyként hozzák nyilvánosságra. Mindemellett az alább idézett, cikk szerinti mondat értelmezhetetlen is: „A két különböző taxitársaságnál vezető beosztásban lévő szakember azért nem kívánt névvel nyilatkozni…”

Nincs tudomásunk olyan, két társaságnál is egyúttal vezető beosztású személyről, aki egyébként a tények valós ismerete nélkül nyilatkozna.

Ugyanígy nem valós az az állítás sem, hogy „Csakhogy a Boltot támadó társaságok között sincs teljes egyetértés….”

Ezzel szemben igaz az egységes álláspont a Bolt taxi szabálytalan működésével kapcsolatos nyilatkozatokra is.

Ezen túlmenően a teljesség igénye nélkül, a vg.hu oldalán megjelent adószakértő véleményre az alábbiakat nyilatkozzuk.

„Pálffy Miklós mindenesetre azt írta, hogy alanyi adómentes személynek is áfafizetési kötelezettsége van itthon abban az esetben, ha külföldről szolgáltatást vesz igénybe, tehát például jutalékot fizet a külföldi Boltnak. … Egy példával illusztrálva: tételezzük fel azt, hogy a Bolt 25 százalék jutalékot számláz, a taxis 100 forintot kér az útért. Ez azt jelenti, hogy a külföldi Bolt kiállított egy számlát 25 forint jutalékról, amit a taxis ki is fizetett, de ezt követően 6,75 forint áfát még be kellene fizetnie az államkasszába, tehát az államkasszát nem rövidítik meg – mutatott rá az adószakértő, aki felhívta az érintettek figyelmét az áfafizetési kötelezettségre, és azt javasolta, ha bizonytalanok, kérjék könyvelő segítségét.”

Az adószakértő úr által levezetett példa nem létezik a taxi szolgáltatásban, egész egyszerűen azért, mert a köznyelv szerint csak fordított Áfa-ként emlegetett adózás szóba sem jöhet, figyelemmel az Európai Bíróság ítéletére, mely jogerősen megállapítja, hogy a taxi közlekedési szolgáltatás, mely nem tartozik az információs társadalommal összefüggő, határon átívelő szolgáltatásokra vonatkozó szabályozások alá. A határon átívelő szolgáltatáson alapuló fordított adózás tehát nem alkalmazható a taxizásban, az ezzel kapcsolatos Uniós irányelvből a taxi egyértelműen ki van zárva. Az adószakértőnek egyébként más esetben igaza lenne, azonban az ítélet alapján már nincs, és ezért nagy hiba, valamint felelőtlenség, hogy a vonatkozó rendeletek és jogszabályok ismerete nélkül, általánosságban tesz megfellebbezhetetlen nyilatkozatot.

Jelezni kívánjuk, hogy természetesen minden szükséges és lehetséges feljelentést megtettünk, a nyomozások folyamatban vannak, és az ügy bonyolultsága miatt egyrészt további tájékoztatással nem élhetünk, másrészt nem zárkózunk el további jogi lépésektől sem.

Aláírók:

A korábbi nyilatkozatokat aláíró taxis társaságok és egyéni vállalkozók teljes egyetértésben