Mitől free a freelancer?

Mitől free a freelancer?
Megosztom

2017-ben kisebb változások történtek a budapesti taxisok működését szabályzó előírásban, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy azok a taxisok, akik nem tagjai valamelyik társaságnak, megkülönböztető matricát kaptak. Kötelezően „független szolgáltató/freelancer” felirattal kell ellátniuk autójukat.

Több ponton is változtattak a taxirendeleten, melyen már a 2016-os évben is volt kisebb módosítás, a jogszabályhoz kapcsolódó feladatoknál ugyanis átcsoportosítást és racionalizálást eszközöltek a BKK, a Budapest Közút és a Fővárosi Önkormányzati Rendészet között. Mindenesetre a Fővárosi Közgyűlés előterjesztésében már akkor is azt hangsúlyozzák, hogy a módosítás célja a fogyasztók és a jogkövető szolgáltatók védelme, és azóta is ezt sikoltozza kedvenc metálos fényű érdek(?)védőnk, minden elérhető médiában. A 2017-es előterjesztés szerint ez indokolta a következő intézkedések bevezetését:

1. A személyszolgáltatást szervező és közvetítő szolgáltatóhoz (taxitársasághoz) nem tartozó gépkocsikon „Független szolgáltató / Freelancer” felirat kerüljön feltüntetésre. A társasághoz tartozó taxikon NEM kell idegen, a turisták számára érthető nyelven feltüntetni semmit.

2. Bankkártyás fizetést eddig is lehetővé kellett tenni, most azonban a szabályozás azt is előírja majd, hogy az elfogadó terminál a helyszínen nyomtasson valamennyi utas számára egységesen a fizetéskor hozzáférhető papír alapú, a pénzügyi tranzakciót és annak mértékét igazoló és a helyszínen a fogyasztó által ellenőrizhető bizonylatot. Ez utóbbi agyament gondolatot szerintük az indokolja, hogy egyrészt a taxisok többet húztak le a számlákról, mint a fuvardíj lett volna, másrészt az adóellenőrzések vélhetőleg így egyszerűbbé váltak.

Új rendelkezés lesz, hogy Budapest közigazgatási területén személytaxi-szolgáltatás kizárólag Budapest főváros területén létesített taxiállomások használatára jogosító, érvényes taxiállomás-használati hozzájárulással végezhető. Szabályozni fogják azt is, hogy a vállalkozásnak csak olyan autója tartózkodhat a taxiállomáson, amelyre vontkozóan teljesül az összes elvárt feltétel.

A médiában akkoriban, azaz a módosítások időpontjában vadul harsogták, hogy „minden szabály annyit ér, amennyit betartatnak belőle”. Hangsúlyozták, hogy a taxistársadalom bír egyfajta kisebbséggel, akik számára az előírások eddig sem jelentettek semmit, viszont az ő viselkedésük alapján ítélték meg a napjainkra közel 5500 budapesti taxist. Ennek okán pedig azokat, akik nem kívánják a fuvarkufárok zsebét tömködni a semmire, megkülönböztető jelzéssel látják el. Pedig szerencsétlen freelancer semmi mástól nem „free”, csak és kizárólag a fuvarkufárok sáplehúzó mesterkedéseitől.

Taxis Terka