Turistacsalogatók

Turistacsalogatók
Megosztom

A hajoznijo.hu, turistacsalogató oldalon találtuk az alábbi szösszenetet. Természetesen angolul is elérhető a turisták számára, és a méltán népszerű, „látnivalók” menüpont nyitóoldalán már meg is található.

Üdvös lenne, ha értelmeznétek, és véleményeznétek a leírtakat, ami több sebből is vérzik, itt a cikk alatt a teljesen szabad, és tiltásmentes Disqus felületen minden retorzió nélkül megtehetitek.

A hajós társaság felé pedig csak egy kérdésünk van: ők mit szólnának, ha a per fő bevételüket hatóságilag korlátoznánk napi 2000,- Ft/főre, azért mert csak, és ezen kívül megszabnánk nekik, hogy milyen identitású, vallású, korú embert milyen útvonalon szállíthatnak. Csak mert ilyen a kedvünk ma. Nos, ötletek?

„Budapest általában biztonságosabb a turisták számára, mint a legtöbb nagyváros, de nem mentes a turistacsapdáktól. A leggyakoribb ilyen turistacsapda a taxis trükkök.

A budapesti taxik jellemzően sárgák és a hatóság által megállapított díjszabással működnek – legalábbis így kellene! A jelenlegi budapesti taxis díjszabás itt található. Alapvetően az utcán szabadúszókkal (független szolgáltató, freelancer) valamint taxis társaságok autóival találkozhatsz. A taxis társaságok autóin mindig megtalálható a társaság emblémája (valamint jellemzően az elérhetősége) és néha a “TAXI” jel is társasághoz tartozó, egyedi.
Minden autót taxaméterrel kell ellátni, amely minden pillanatban mutatja a fizetendő díjat. Továbbá minden egyes autó kell, hogy rendelkezzék bankkártyaolvasóval is.
A leggyakoribb taxis trükkök:
– a taxaméter az eltöltött időre/távolságra megállapított hatósági díjnál magasabb összeget mutat
– a taxis nem forintban, hanem egyéb pénzben ad visszajárót
– a taxis kerülővel (akár többel is) közelíti meg a célállomást
– a taxis nem használja a taxamétert, hanem fix árat mond

A legtöbb ismert turistaátverés turisták által kedvelt helyeken, vasútállomásokon, és turisták által kedvelt övezetekben történik. Az ismerté vált esetek inkább a független szolgáltatókhoz köthetőek, így a nagyobb taxitársaságok használata talán kisebb kockázatot hordoz.

  • #1 sz. TIPP : használj nagyobb taxitársaságot. A nagyobb Budapesti taxistársaságok jelenleg például a TAXIFY, FŐTAXI, 6×6 TAXI, CITY TAXI. Ezeken a taxikon a tetőn és az autó oldalán is megtalálható a társaság logoja valamint a díjszabás.
  • #2 sz. TIPP: NE FOGADJ EL taxit az utcán, főleg turisták által kedvelt zónákban. Gondoskodj magadnak taxiról akár telefonos rendeléssel akár a társaságok által biztosított applikációval. Ha hotelben, étteremben, stb. taxit kérnél akkor is ragaszkodj a nagyobb társaságok autóihoz. Hajóinkon utazva – kérésedre – legénységünk a TAXIFY autóját hívja a kikötőhöz kikötésre.
  • #3 sz. TIPP: Soha ne utazz olyan autóval, amely megáll itt-ott üzletbe, stb. invitálva!
  • #4 sz. TIPP: Írd fel a taxis/taxi adatait, ha átverve érzed magad később panaszt tehet a BKK-nál illetve az üzemeltető cégnél!
  • #5 sz. TIPP: Fizess bankkártyával, ha átverve érzed magad később a kártyaüzemeltető segítséget nyújthat.”

De hoztunk még nektek pár képet, hasonlóan „szimpatikus” és kicsit sem reklám szagú és ízű, a külföldiek által gyakorta látogatott weboldalról.

Ezen kedves oldalon, a hungaryphototours.com oldalán minden freelancer-t egyöntetűen hiénának neveznek, és leírják, hogy az összes ilyen taxis minimum 3-5-szörös díjat számol, ha meghallja, hogy külföldi az utas.

Ugyanez az oldal, természetesen kizárólag felebaráti szeretetből, taxis cégeket is ajánl a turistáknak, természetesen az applikációjukra irányító linkkel, és megjegyezve, hogy ők a jó fiúk.
Felhívják még arra figyelmet, hogy véletlenül se intsenek le utcán taxit, és a posztocska végén vastag betűkkel kiemelik, hogy óvakodjanak a freelancer-ektől.

A mediabridge.hu oldal a reptéri buszjáratot reklámozza, de azért itt is bele kell rúgni egy kicsit a fuvarkufároknak nem tejelőkbe.

Ez a kedves oldal is azonnal a hiénákkal kezdi cikkét, melynek veretes címe, hogy hogyan utazzunk taxival Budapesten. Érdemes belenézni. Az „offical”, azaz hivatalos taxi leírásához a Taxi Plus képét rakták….

És zárásként egy kép a Tripasdvisor-ról. Itt nem a cég a sáros, hanem az egyik kommentelő ajánlgatja a Főtaxit. Szóval működik a repteres agymosás….

Mára ennyi. Van még kérdés?

Taxis Tivadar