Csillaghullás, avagy Dubaiból Szegedre

Csillaghullás, avagy Dubaiból Szegedre
Megosztom

Ígértük, nem maradunk adósok. Íme, a Bolt sztori következő része. És hogy a Bolt is örüljön, ez az utolsó. 🙂

A cikksorozat első részét itt találjátok, a másodikat itt, a harmadikat itt, a negyedik rész első felét itt, második felét pedig itt.

Ezzel el is érkeztünk a második érdekes ponthoz, a bérautó „szolgáltatáshoz”.  Az eddigiekből kiderült, hogyan vándorolnak milliárdok, adózatlanul a számlákon „határokon átívelően.” Azonban nincs taxizás autó nélkül. Alább a teljesség igénye nélkül bemutatunk jó pár a Bolt HTX. rendszeréhez bérelhető taxi szolgáltatást nyújtó társaságot, melyeknek egységes jellemzőjük, bevétel van, adófizetés nincs!

Különös mellékszála az ügynek, hogy a taxisok (igen, még a Boltosok is) között egységesen megvetett és utált „fehér rendszámos” feketén nyújtott szolgáltatás felé is mutatnak a szálak. Az azért tudható, hogy a fehér rendszámosok mögött is komoly bérautó rendszer áll napjainkban. Lehet, jótékony segítséget jelentene ezen körülmény vizsgálatában az éppen az egyik Bolt sofőr által évek óta gyűjtögetett adatbázis átadása az arra hivatott hivatalok részére!

Érdekes mellékkörülmény még, hogy a BKK üdvöskéje a pár évvel ezelőtti bágyadt „fehér rendszámos”, pár rendszám levételével járó ellenőrzésekről teljesen leállt, és hosszú idő óta mereven elzárkózik az ellenőrzések megszervezésétől. Az pedig már tudható, hogy a jó dr(?) Rásó teljes mellszélességgel falaz a Bolt működéséhez. Elképzelhető, többet tud a „fehérekről”, mint az gondolható lett volna? És mindezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a fehér rendszámosok is cég alatt futnak, hiszen a Bolt alá épített bérautó (taxi) esetében is ezek a cégek csak üzemben tartók, a tulajdonosok pedig elég változatosan hol random magánszemélyek, hol egyéb nevek. Mindenesetre pár putrit meglátogattunk, hátha meg tudunk ismerkedni a tulajdonosokkal, de összességében több évtizedes rendőri tapasztalat alapján megállapítottuk (enyhe hányinger mellett), hogy ennek felderítését inkább meghagyjuk a hivatásos állományoknak.

A Bolt honlapján segítséget kapnak azok a leendő sofőrök, akik nem rendelkeznek taxi gépjárművel, de minden vágyuk, hogy a Bolt kötelékében, innovatívan, zölden és trendin lehessenek taxisok. A Bolt ezeket a dolgozni vágyó sofőröket kiközvetíti a „flottapartnereihez”. Ismert az a jelenség is, miszerint a Bolthoz bekerülni csak ezen „partnerek” autóival lehet. A jelenség könnyen behatárolható: autó, teljesen feketén. Felszerelt taxi, jelen inflációs körülmények között heti 80.000 – 100.000,- Ft. között kiadó. Csak bele kell ülni és dolgozni. Jelen árak mellett ez 700.000 – 800.000,- Ft. havi kiadást jelent (bérleti díj, üzemanyag, tagdíj, Bolt esetében jutalék, járulékok, stb.) Fixen, ha fúj, ha esik, ha süt a nap, ha beteg, ha nyaral. Mindez természetesen zsebből zsebbe, számla, garanciák nélkül.

Bár ismert nem kevés eset, ahol „zseblizingre” dolgozott nem egy sofőr, majd az üzembentartó ráébredt az elszabadult infláció miatti nagyobb bevétel lehetőségére, és a lízing lejártával nemes egyszerűséggel nem adta át az egyébként szóbeli megállapodás alapján már kifizetett járművet. Sajnos megállapítható, hogy a taxizás eme sajátos formája a Bolt „flottapartnerein” keresztül járatódott csúcsra, és a szolgáltatást teljesen rossz irányba torzítva, erősen kiadásnövelő tényezőként szerepel.

Ez már a leánykorában, Taxify-ként is bevett módszer volt a cégnél, idézzük fel, mit is írt erről a Privátkopó 2019. márciusában. Lehet, hogy sok ismétlés visszaköszön a fent leírtakból, de hát ismétlés a tudás atyja, érdemes elolvasni.

A Privatkopo.hu bűnügyi portál birtokába jutott „Szolgáltatói együttműködési keretszerződés” 4.2 pontja szerint „a szolgáltató (taxi gépkocsit üzemeltető gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozó – a szerk.) a jelen szerződés szerinti jogosultságokért és a Taxify rendszer és márka használatáért általánosan és folytatólagosan 2017.05.01-től nettó 25% mértékű rendszer-használati díjat/jutalékot köteles számla ellenében megfizetni a Taxify OÜ felé. A rendszer-használati díj/jutalék alapját a Taxify rendszere (applikáció – a szerk.) által közvetített címek alapján teljesített fuvarok bruttó bevétele képezi.”

Az együttműködési keretszerződés 4.4 pontjában így rendelkeznek a szerződő partnerek: „A felek megállapodása szerint a Taxify Hungary Kft. által végzett önálló diszpécserszolgáltatási tevékenységért , fuvarközvetítésért és egyéb kapcsolódó szolgáltatásaiért a Taxify Hungary Kft. külön díjat nem határoz meg a szolgáltatóval szemben, fenntartási költségeit és esetleges üzleti hasznát a Taxify OÜ-vel kötött külön megállapodás alapján fedezi, számolja el.”

Az, hogy a jutalékokat a teljesített fuvarok bevételéből vonja le az észt társaság, továbbá, hogy a diszpécserszolgáltatási tevékenységet folytató Taxify Hungary Kft. „külön díjat nem határoz meg a szolgáltatóval szemben” – magyarul: ingyen közvetíti a fuvarokat -, felvetheti annak gyanúját, hogy a szolgáltató által az észt cég számára fizetendő 25% mértékű „jutalék” valójában bujtatott fuvarszervezési díj.

Az észt vállalkozást megillető „jutalék” megfizetése úgy történik, hogy a Taxify rendszere (applikáció – a szerk.) által közvetített címek alapján teljesített fuvarok bruttó bevétele teljes egészében a Taxify OÜ bankszámlájára érkezik. Ezt lehetővé teszi az együttműködési keretszerződés, amelynek 3.5 pontja rögzíti: „A jelen szerződéssel megbízott pénzkezelői jogviszony keletkezik a Taxify OÜ és a szolgáltató között, mely alapján a Taxify OÜ jogosult kezelni a szolgáltató egyes, a jelen szerződéses jogviszonyhoz kapcsolódó pénzeszközeit a 4.5 pontban foglaltak szerint.” A jelzett pontban a következőben állapodtak meg a szerződő felek: „A szolgáltató által a Sofőr-applikáción keresztül teljesített, az utas által Utas-applikáción keresztül megfizetett , illetve a Taxify OÜ/Taxify Hungary Kft. szerződéses partnerei által igénybe vett szolgáltatások ellenértéke a Taxify OÜ által meghatározott bankszámlára teljesülnek, amely szolgáltatói pénzeszközt a jelen szerződésben foglalt megbízás alapján elsősorban a Taxify OÜ kezeli. A Taxify OÜ a jelen szerződés szerinti, a Taxify OÜ-t illető jutalékokat, díjakat, költségeket, és minden jogszerű, szerződésben vagy jogszabályban jogalapból eredő követelését az általa kezelt szolgáltatói pénzeszközből jogosult közvetlen levonás útján értékesíteni, a szolgáltató külön hozzájárulása vagy egyéb nyilatkozata nélkül.”

Az észt vállalat 25% mértékű „jutalékot” von le a bankszámlájára beérkező, a szolgáltató (taxi üzemeltető gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozó) által realizált bruttó (azaz 27% áfát tartalmazó) bevételekből, a fennmaradó 75% bevételt pedig átutalja a szolgáltatónak. A jutalékról a Taxify OÜ nettó összegű számlát állít ki a szolgáltató felé. Tekintettel arra, hogy a magyarországi szolgáltató egy határon átívelő szolgáltatást vesz igénybe, ezért az észt cég által levont „jutalék” összege után 27% általános forgalmi adót kell fizetnie (fordított adózás), abban az esetben is, ha áfamentes, úgynevezett katás egyéni vállalkozó.

A bűnügyi portál értesülése szerint azonban a katás egyéni vállalkozóként a Taxify OÜ-vel szerződő szolgáltatók többsége nem készít adóbevallást és nem fizet általános forgalmi adót az észt társaságnak fizetett „jutalékokkal” összefüggésben. Egyszerűen úgy tesznek, mintha ezek a tranzakciók nem történtek volna meg. A Büntető törvénykönyv ezt a cselekményt üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettként határozza meg.

Költségvetési csalásokra alapítanak cégeket, amelyekbe strómanokat ültetnek

A taxi gépkocsikat üzemeltető gazdasági társaságokat illetően még „vadabb” a helyzet. A Privatkopo.hu tucatnál is több olyan cégre bukkant tényfeltáró munkája során, amelyeket egy behatárolható bérbeadói kör tagjai azzal a céllal működtettek/működtetnek, hogy az államot megkárosítsák, ezáltal – bűncselekmények elkövetésével – jogtalan anyagi haszonra tegyenek szert. Ezek a vállalkozások jellemzően a Taxify Hungary Kft-vel és az észt Taxify OÜ-vel álltak/állnak szolgáltatói szerződéses viszonyban.

A bűnügyi portál látókörébe az alábbi, visszaélésekkel kapcsolatba hozható gazdasági társaságok kerültek (a teljesség igénye nélkül).

Taxi Cab Holding Korlátolt Felelősségű Társaság (alapítás ideje: 2016.11.17.), székhely: 2724 Újlengyel, Határ út 12. ; ügyvezető-tulajdonos: 2016.11.17.-2018.05.30. Horváth Zsolt; 2018.05.30.- Koncz Marianna (Ukrajna, Nagymuzsaly); A társaság ellen öt végrehajtást rendeltek el, amelyek jelenleg is hatályosak. (szerk.: azóta törölve)

Man Trans Holding Korlátolt Felelősségű Társaság (alapítás ideje: 2016.11.17.), székhely: 2724 Újlengyel, Határ út 12.; ügyvezető-tulajdonos: 2016.11.17.-2018.05.30. Horváth Zsolt; 2018.05.30.- Koncz Marianna (Ukrajna, Nagymuzsaly); A társaság ellen négy végrehajtást rendeltek el, amelyek jelenleg is hatályosak. (szerk.: jelenleg kényszertörlés alatt)

Speed-Evolution Korlátolt Felelősségű Társaság (alapítás ideje: 2012.02.17.), székhely: 1064 Budapest, Podmaniczky utca 57. 2. em. 14.; ügyvezető-tulajdonos: 2016.11.17.-2018.05.30. Horváth Zsolt; 2018.05.30.- Koncz Marianna (Ukrajna, Nagymuzsaly); A cég megszűntnek nyilvánítva: 2018.11.17. Kényszertörlés. A társaság ellen kettő végrehajtást rendeltek el, amelyek jelenleg is hatályosak.

Monocar Holding Korlátolt Felelősségű Társaság (alapítás ideje: 2017.04.05.), székhely: 1141 Budapest, Szugló utca 82.; ügyvezető-tulajdonos: 2017.04.05.-2019.02.26. Kardos Lívia; végelszámoló: 2019.02.26.- Horváth István József;  Végelszámolás kezdete: 2019.02.26.

Fanatic Transport Kft. (alapítás ideje: 2017.10.19.), székhely: 1141 Budapest, Szugló utca 82.; ügyvezető-tulajdonos: 2017.10.19.- Berki Zoltán (szerk.: még működik)

SPEED DRIVER Kft. (alapítás ideje: 2015.04.15.), székhely: 1141 Budapest, Szugló utca 82.; ügyvezető-tulajdonos: 2017.02.01.- Navratil Krisztina; A társaság ellen négy végrehajtást rendeltek el, amelyek jelenleg is hatályosak. (szerk.: kényszertörlés alatt)

E-TRON CARS Kft. (alapítás ideje: 2018.02.02.), székhely: 1141 Budapest, Szugló utca 82.; ügyvezető-tulajdonos: 2018.02.02.-  Bada Bianka (szerk.: még működik)

PPL Transport Korlátolt Felelősségű Társaság (alapítás ideje: 2018.04.06.), székhely: 1077 Budapest, Izabella utca 3/A.; ügyvezető-tulajdonos: 2018.04.07.- Szabó Katalin (szerk.: felszámolás alatt)

Yellow Line Flotta Kft. (alapítás ideje: 2018.04.24.), székhely: 1037 Budapest, Bécsi út 85.; ügyvezető-tulajdonos: 2018.04.24.- Páldi Ferenc (szerk.: jelenleg működik, sok más céggel együtt a kultikus Bécsi úti székhelyen)

A Taxify Hungary (THU) Kft. nevében a szerződéseket Cziráki Dániel írja alá, aki nem tagja és nem ügyvezetője a cégnek – csak aláír.

Az úgynevezett eldobós cégek ügyvezetői/tulajdonosai jellemzően strómanok, akiknek fogalmuk sincs a taxizásról – és általánosságban a gazdaságról, a pénzügyekről sem -, akiket a bűnelkövetésre létrehozott vállalkozások mögött megbújó csalók „találtak ki”, hogy elvigyék a balhét – amennyiben szükséges.

Az észt Taxify OÜ a taxikat üzemeltető társaságokkal (szolgáltatók) szerződik, azonban az „eldobós”, azaz költségvetési csalás elkövetése céljával működtetett kft-k esetében jellemzően nem a cégeknek utalja a Taxify applikáció által realizált bevételek 75%-át – emlékeztetőül: 25% jutalék a Taxify OÜ-t illeti -, hanem közvetlenül a sofőrök bankszámlájára. Amennyiben a gépkocsivezető nem rendelkezik olyannal, megadhatja a feleség, vagy akár az anyós számlaszámát is, ez esetben a bevételt nekik utalja át az akadályokat nem ismerő észt vállalat.

„Amennyiben végrehajtás alatt álló vállalkozás számlájára utalnák a pénzt, azt elvinné a végrehajtást kérő, a sofőr egy forintot nem kapna a bevételekből. Márpedig ezek a csaló társaságok tele vannak végrehajtásokkal ” – magyarázta a bűnügyi portál forrása. „Így aztán nem csak a Taxify OÜ jutaléka utáni áfát csalják el a taxikat üzemeltető fantomcégek, hanem a fuvardíjak forgalmi adóját is. De az is gyakorlatnak számít ezeknél a trükköző társaságoknál, hogy egyáltalán nem, vagy csupán napi 2 órás részmunkaidőre jelentik be a sofőröket. Nem tudni, miért, de az adóhivatal nem mutat érdeklődést a taxikat üzemeltető kamucégek csalásai iránt. Az is érdekes, hogy amikor a NAV munkatársai megjelennek Budapest közterületein a taxisok ellenőrzése céljából, a Taxify autói szinte varázsütésre eltűnnek az utcákról. Valószínű, hogy jelzést kaphatnak.”

A közelmúltban levélben fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz a taxi társaságok, azt kérve a kormánytól, hogy az illetékes hatóságok az eddiginél szigorúbban lépjenek fel a törvénysértő, csaló személyszállítókkal szemben. A kormányfőnek címzett levelet aláírta a Taxify képviselője, Cziráki Dániel is, aki a cégnyilvántartás szerint a Taxify Hungary Kft.-vel azonos székhelyen működő Main Assets Hungary Kft. ügyvezetője. A cég tagjai: Taxify Hungary Kft. és Ferentzy Zoltán.

A Privatkopo.hu szerkesztősége több alkalommal fordult kérdésekkel a Taxify Hungary Kft., a Taxi Cab Holding Kft., a Man Trans Holding Kft., a Speed-Evolution Kft., a Monocar Holding Kft., valamint a PPL Transport Kft. képviselőjéhez, azonban a megkeresésekre nem reagáltak.”

Eddig a cikk, persze ez már a múlt. Cégek jönnek és cégek mennek, a taxis szakmában elég gyorsan. És ha már felmerült, hát kicsit utána néztünk a Main Assets Hungary Kft-nek, melynek már nem Cziráki Dániel az ügyvezetője, de legalább még működik. Erről a cégről az előző részekben is írtunk elég alaposan.  A cég fő tevékenysége utazásközvetítés, bár 2016-ban még személytaxi szállítás és egyéb szárazföldi szállítás volt. Tulajdonosai a Main Holdings Korlátolt Felelősségű Társaság, Szilágyi Balázs és Ferentzy Zoltán. A cégjegyzésre Gámpé Anikó jogosult, mégpedig – minő véletlen – 2022. novembere óta. A cég likviditási rátája 2019-ben volt a csúcson, kicsit visszaesett a járvány alatt, majd most megint újra szépen nő. De ami érdekes, hogy a tulajdonosi kör rendre változik. Természetesen az sem meglepő, hogy mit ad Isten, a Bolt HTX, mint tulajdonos, szintén a NAV vizsgálatok kezdetekor, azaz 2022. novemberében került ki a tulajdonosi körből. Ismétlés a tudás atyja, nézzük meg még egyszer.

 

És akkor lássunk pár jelenleg prosperáló autókiadó céget. Ezek közül jó sok van a Bécsi úti székhelyszolgáltatóhoz bejegyezve, és ami nagyon kedves, legtöbbjüknek valamilyen ifjú hölgy a tulajdonosa.

A Totti Car Trans Kft. egy egészen új, 2022. szeptemberében, kizárólag taxis személyszállítási tevékenységre alakult cég. Látható, hogy Kőrösi Krisztiánné jól prosperál a 28 alkalmazottat, kvázi 28 autót számláló cégből, hiszen bevétele 2021-ben már 72.999.000,- forint volt. Gondolom, nem meglepő, hogy ezen cég székhelye is a kultikus Bécsi út 85. fszt. 5. szám.

Szintén a Bécsi úti székhely szolgáltató címen működik a Citrom Car Trans is, ez már kicsivel régebbi, 2021-es alapítású, és szintén taxis személyszállítás a főtevékenység. Úgy látszik, a hölgyek nagyon aktívak a taxizásban, ugyanis ennek is egy hölgy a tulajdonosa, és 25 alkalmazott, kvázi 25 taxi tartozik alá, mely mindösszesen netto 20.536.000 forint eredményt hozott, bár az adóval már mínuszba futottak. Hát van ilyen, na.

A NAV által jelenleg is vizsgált, némileg pornófilmre hajazó névvel bíró Honey Ending Kft. (mily meglepő, a Bécsi út 85. szám alatt vannak) átnézésekor lehet tréfás dolgokra lelni.

A temérdek végrehajtáson túl érdekes momentum, hogy bár 2009-es és a tavalyi nettó eredménye 57,5 millió volt, nincs bejelentett alkalmazott. Ezzel együtt azért minden évben sikerül magát mínuszra futtatnia a cégnek. Az egyik tulaj címe konkrétan egy 16 céget felölelő valami. A cég fióktelepe egy dömsödi cím, ami egyébként egy egyéni vállalkozó kisboltja.

Azért az egyik tulajdonos/ügyvezető Bandor család elég tevékeny lehet, mert a földszinttől a negyedik emeletig tele van az épület a családtagok cégeivel.

A másik tulajdonos/ügyvezető címén már csak hat cég található, különféle neveken. Biztos az is szép, nagy bakonszegi épület.

De ha már eljutottunk a Bécsi úti címig, nézzük meg, az előző részekből megismert nagy nevek vajon hány céget pihentetnek itt? Kezdjük Poprócsi úrral. Ő egy elvben építőipari vállalkozást parkoltat itt. A nagy nevek azonban sokkal jobban szeretik a Rétköz utcát, így a triász különféle cégei inkább zömében ide vannak bejegyezve.

Buda Márk is jegyez itt vendéglátós céget, amit utóbb édesanyja nevére játszott át. Vannak cégeik egy másik székhelyszolgáltató címén, a Szondi utca 66. fszt. 6. alatt, és szinte az összes Main nevű csoda a Rétköz utca 5. alatt. Buda Márk édesanyja, Kovács Dóra nevén van például a Nevermind Trade Car (Bécsi út), a Soliter Caffee, a Soliter Food és a Soliter Car (Bécsi út), a Daru Caffee (Bécsi út) cégek is. Hiába, a kocsi és a vendéglátás jól megférnek egymás mellett, főleg egy ilyen szép, nagy székhelyszolgáltató helyen. Hát még több helyen.

Külön érdekes például a 60 fős alkalmazottal prosperáló JRV Business Team Kft., melynek még nincs mérlege, hiszen nemrégiben, 2022 nyarán alakult, egy újlengyeli székhellyel.

Ugye, nem meglepő, hogy ez a hely IPA mentes székhelyszolgáltató, szintén LOGOSZ, mint a Bécsi úton.

Megjegyezni kívánjuk, hogy az alvázszámok alapján az NKH adatbázisából viszonylag gyorsan lekövethető lenne ezen bérautók mozgása, már ha lenne erre szándék. Mindezekről az egyébként 100,- Ft. „árdrágításért” rendőrségi eljárásokat kezdeményező BKK állítása szerint semmit nem tud, még akkor sem, ha a gyakorlat és a tapasztalat ennek ellenkezőjét mutatja, pontosabban azt, hogy békésen falaznak a Bolt és holdudvara (bár a kettőben több személyazonosság is található) ténykedésének. Azonban ha figyelembe vesszük azt, hogy a Bolt jutaléka nagyjából 150.000-200.000,- Ft. /hó/autó lehet a leggyengébb számítások alapján is, érdemes ezt kiszorozni mondjuk 1.500 autóra, és az még csak egy nagyon óvatos alsó szám lesz. Ha ezzel megvan, szorozza ki a megközelítőleg 900-1000, különféle strómanokra szétdobált kis cég bérautóit a havi 400.000,- Ft-os bérleti díjjal, mindez minimális adózási háttérrel, és meglátja, hogy egészen szép összegek jönnek ki – a magyar és az észt Bolt zsebébe.

 

A Bolt politikai hatásai. Mert ne menjünk el emellett sem.

Fenti állítások alapján megállapítható, a Bolt tulajdonos körének kezei között éves szinten milliárdok mennek keresztül, adózatlanul, uniós országok között barangolnak így az összegek. Azonban a 2022. év végi, 2023. év eleji tarifaemelési tárgyalások érdekes politikai szálakat mozgattak meg. Információink alapján a feketén, adóelkerüléssel megszerzett tetemes összegek egy részét megpróbálják visszaforgatni, természetesen újabb piacnövekedési (persze szokásukhoz hűen szabálytalan) eredményekre spendírozva.

A tarifatárgyalásokat 2022. év elején még akár sikeresnek nevezhetően is vezényelte le Kiss Ambrus alpolgármester. Az év végi üzemanyagár felszabadítást követően is ő kezdeményezett – a tavaszi megállapodást betartva – a személyszállítási ágazat képviselőivel egyeztetéseket. A tárgyalások előtt már lehetett tudni, hogy a Momentum a taxitarifa liberalizálásáért, a hatósági ár eltörléséért és az árak felszabadításáért, valamint akár az Uber visszahozásáért lobbizik. Decemberben egységes álláspontot képviselve a taxis szakmai résztvevők részéről elhangzott, hogy az árfelszabadítását nem támogatják.

A Momentum lobbijának háttérben egyrészt a Bolt állt, melyről valamiért mindenki azt feltételezte, hogy ha szabályozott körülmények között sem képes szabályosan dolgozni, akkor egy szabadáras verziónál még jobban a szolgáltatás árának letörése lesz a stratégiájuk. Természetesen a decemberi árkompenzálás el is maradt.

Azonban januárra Kiss Ambrus is eltűnt a tárgyalásokról, helyette Déri Tibor képviselő, és Bősz Anett kezdett mozogni az ügyben. Rövid idő alatt azonban belátta a háttérben mozgó DK vezérkar, hogy nem fognak boldogulni, így az egyébként Déri által írt utolsó email alapján már meggyezettnek látszó tarifából a visszatérő Kiss Ambruson keresztül kitáncolt a városháza.

Folyamatosan a Boltnak kedvező és általuk támogatott bécsi mintájú, a hatósági ártól +/- irányban is elmozogó tarifát erőltették. Azt csak halkan merjük megjegyezni, hogy egyes madarak azt csiripelik, hogy a bécsi Bolt is a magyar tulajdonosokhoz köthető.

Az egyébként utólag mindig bizonyossá váló információkon keresztül tudható, hogy a kibővítésre kerülő Budapest Go  applikációba beemelik a taxi szolgáltatást is. Ezzel azonban ismételten a szabálytalanságot szabálytalanságra halmozó Boltot hoznák kedvező piaci helyzetbe. Mindezt súlyosbítja az, hogy a BKK már részletesen leírt tevékenysége jelzésre került Kiss Ambrus alpolgármester és dr. Walter Katain BKK vezérigazgató felé. Hivatalos válaszuk a dr. Rásó által már 2020. március 11 -én közölt álláspont CtrlC+CtrlV-vel kopizott változata volt. Ebből következően tehát egyértelműen látható, hogy a Bolt útjait már hivatali szinten egyengetik. Kérdés, hogy mióta?

Nyilván nem befolyásolja a városháza tevékenységét az a kétmilliárdos összeg, amely ezért állítólagosan felajánlásra került a Bolt részéről, és amely a jövő évi önkormányzati választási kampányhoz egész jól mutatna. Legalább annyira, mint Márki-Zay amerikai milliárdjai. Talán ez az oka annak, hogy az egyébként a költségvetésért felelős Kis Ambrus alpolgármester a Bolt már említett mérlegei alapján igencsak szűkre szabott helyi adók miatt nem keresgélt még a Bolton némi befizetéseket. Jó az feketén is. A tavalyi MZP féle választási pénzekhez hasonlatos támogatások tehát már körvonalazódni látszanak, csak idén már közelebbről érkezhetnek, és ezért kevésbé feltűnők. Nem mellesleg, ha sokáig halogatják a tarifa rendezését és egyéb módosításokat, egy esetleges taxis utcai megmozdulás teljesen jól is jönne a baloldalnak, mintegy a kifulladóban lévő tanártüntetések cserejátékosaként. Hiszen minden csak kommunikáció kérdése.

Ha visszagondolunk arra, hogy a jelenlegi kormány első lépéseinek egyike az volt, hogy visszavásárolta a stratégiai közmű cégeket és azokat magyar kezekbe adta, érdemes elgondolkodni, és visszaemlékezni arra, hogy a baloldali kormányok egykoron szabad rablást biztosítottak a multiknak. Jelenleg ugyanez történik a Bolt taxi esetében, hiszen a baloldal vezette főváros vadul lobbizik és trükközik a külföldi multi cég érdekében és árfelszabadítást akar a sofőrök kárára, a külföldi cég hasznára, míg a kormány próbálja védeni a magyar érdekeket.

A BKK merészségeit megalapozottá teszik még a fővárosi bíróságok eljárásokban mutatott, rendre a BKK-nak kedvező döntéseinek garmadája, melyekben hemzsegnek az eljárási jogszabálysértések, minden esetben a BKK részére kedvezően, a másik fél részére súlyosan érdek- és jogsértően. Természetesen ezen állítás bizonyítására is rendelkezésre állnak jogerős végzések, ítéletek.

A helyzet szinte több mint tökéletes. Van egy adó- és költségvetési csalássorozaton keresztül a piaci egyensúlyt teljesen felborító és eltorzító Bolt, amely taxi, de mégsem az. Van egy mindehhez statisztáló, ellenőrzési feladatára teljességgel méltatlanná vált BKK. Van egy, a fővárost közlekedési, pénzügyi káoszba sodró Önkormányzat, amely a változatosság kedvéért a Bolt cégért lobbizik, pofán szarva minden más szereplőt, a jelek szerint jól megfontolt anyagi érdekekért. És van egy stabil, az Alkotmányos rendre magasan tevő fővárosi bírói háttér, amely meg is valósítja – a ráruházott hatalmával alaposan visszaélve – azt az ellenzéki, évek óta szajkózott szlogent, miszerint az Alaptörvény érvénytelen.

Ja, a Bolt világszerte nagyon zöld. Nem is értjük ennek függvényében a napokban az OMV- vel kötött üzemanyag kedvezményre jogosító szerződést, hiszen lenyilatkozták, hogy száz százalékban zöldek, ez világméretű stratégiájuk része. Akkor viszont hogy lehet, hogy vannak nem zöld autóik? És ez fontos, annyira, hogy ennél nagyobb probléma jelenleg tényleg nincs!

Csak gratulálni tudunk azon hivatali és nem hivatali személyeknek, akik ezt a gyalázatot elősegítették, és szemet hunynak a szabálytalan, törvénytelen cselekmények sorozata felett.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket. Beszámolunk róluk.