Az Akta: Hivatali visszaélés gyanúja a fővárosnál – avagy a BOLT botrány

Az Akta: Hivatali visszaélés gyanúja a fővárosnál – avagy a BOLT botrány
Megosztom

 

“BOLT” – villog a zöld lámpa megannyi már nem csak fővárosban cirkáló “taxi” tetején. Ki gondolná, hogy a mobil applikáción rendelt autók valójában nem is taxik és az általunk, utasok által kifizetett fuvardíjak egyenesen Észtországban landolnak… És ez még csak a kisebbik baj. Magyarországon, kiváltképp a fővárosban a taxi szolgáltatást szigorú szabályokkal keretezve lehet csak végezni. Egy szolgáltató – aki ráadásul egyre nagyobb teret nyer – mégis mintha felette állna, vagy megkerülhetné ezeket a szabályokat. A többi taxitársaság szerint maximálisan jogellenes, mégis működhet, hogy miért, arra a választ Karácsony Gergely hivatalában és a hozzájuk tartozó BKK vezetésénél kell keresni, akik egy birtokunkba került hangfelvétel tanúsága szerint, még az engedély nélküli taxizó sofőrt is simán átengedték az ellenőrzésen, mintha minden papírja rendben volna. Vajon  miért? Lehet rá öt és félmilliárdnyi válasz… Füssy Angéla és Neugebauer Viktor a második Aktában a Bolt botrányt szedik ízekre. 

Hetek óta újra dúl a taxisháború. Az adókerüléssel furikáztató Übert törvényi erővel tette helyre a kormányzat, a magyar vezetők azonban gyorsan felépítették az új bizniszt. Egy hónappal később rajtolt ugyan azzal a tulajdonisi körrel a Taxify, azaz mai nevén a BOLT Taxi, aminek a hátterében pedig a valós szolgáltató egy észt cég. A forgalom óriási, mindenütt szinte csak cirkáló Bolt taxikat látni, adó mégis alig csöpög az államkasszába, hát még a fővároséba. A ténylegesen szolgáltató külföldi cégnek ráadásul engedélye sincs magyarországi tevékenységre,  de ez a kutyát nem zavarja. A fővárosi önkormányzat és a hozzájuk tartozó BKK minden aggály és szabálytalanság ellenére segíti a BOLT bizniszt. A NAV vizsgálódik, a rendőrség pedig hivatali visszaélés gyanújával nyomoz.

A PestiSrácok.hu olyan hangfelvétel és belső chat birtokába jutott, ami azt is kiválóan szemlélteti, nem csak a magyar államot és Budapestet, az utasokat is jól átverik.

Látszólag minden rendben?  Milliárdos bevétel minimál adóval, gumiként nyúló szabályokkal

A hetek óta tartó adok-kapok során sok mindent hallhattunk már: a taxitársaságok fogást keresnek a konkurencián, a főváros és a BKK csak előzetes megfelelőségi hozzájárulást adott. Adószakértő magyarázta miért nem adócsalás, ami annak látszik. És különben is, nincs itt semmi látnivaló.

Valahol mégis zsigerből érezzük, valami nem klappol. Hogy még ha meg is találják a jogszabályok között azt az apró betűt, amit magukra húzva ki lehet ezt-azt magyarázni, azért az még sincs rendben, ha Magyarországon működő vállalkozás bevétele egyenesen Észtországban landol, ha 3 milliárdos nettó árbevételből 126 millió az adókötelezettség, iparűzési adó sehol, a tulajdonos meg új Ferrarit vesz, amiben csak a fékeket 6 milláért cseréli. Közben pedig szabályok sorával, hatósági árral, szigorú adózási renddel és műszaki követelményekkel szabályozott taxisok csak lesnek, hogy nekik egyre kevesebb fuvar jut. Pedig ők itthon adóznak, minden forint után, és még a BKK ellenőrei sem siklanak át olyan simán a papírjaik fölött mint egyes Bolt sofőrökén…

Az engedély lejárt, taxizik tovább, a BKK-nak fel se tűnik

Azt tudod, hogyha elkapnak így droszton, az hány százezer?

Azt tudom, tudom…

– halljuk Az Aktában bemutatott hangfelvételen, egy fogalmazzunk finoman, mámorban úszó Bolt sofőr szájából. És a java csak ez után jön:

14-én itt, pont megjegyeztem a napot, itt vadásztak rám. Előtte képzeld el, hát 5 éve taxizom, először idén év elején kaptam BKK-t, pedig gyakorlatilag 5 év alatt soha sem. Most amióta lejárt az engedélyem és dolgoztam tovább, mert valamiből meg kell élni, akkor kaptam egy BKK-t, de az ilyen övön aluli volt. (…)Odaadtam a papírokat, hogy itt nincs mit tenni. Fél perc múlva adja vissza, hogy akkor egy infoszalagot kérünk szépen, a papírok rendben vannak, mondom, tudod én meg ott ültem csendbe. 

Simán elengedték. Nem csoda hát, hogy a furfangos, engedély nélkül furikázó taxi sofőr simán elkér 20 ezret 2000 helyett, és lazán felveszi a következő utast, miközben az előző kiütve fekszik az anyósülésen.

Az üzlet az üzlet

Hagyjuk is hogy a régi tarifa van benn. Nem mindig az a mérvadó. Az a jó amikor csak 3000-rt hozom le a várból és ad 5000-et. Nálam az a cél, hogy úgy dolgozzunk, nagyon sokszor van ilyen. Meg hát, a 2000-ből könnyen lesz húszezer. Nekem a legnagyobb ilyen…-om az, hogy én hát én nem csapok be senkit. Nincsen kütyüm, viszont olyan van, hogy én se vállalom el annyiért, mit tudom én. A múltkor egy csaj, nem is ismertem, itt volt mellettem az anyóson mert már megbeszéltem mert havercsaj volt, hogy ha valaki esetleg leint, akkor fölvesszük és akár meg is felezhetjük. Ebbe nincs semmi. Érted, tök jó. Volt hogy hazaértem az éjszaka közepén, a sarkon fordulnék be a garázsba, ott leint egy pali. Necces mert a csaj ki van ütve itt fekszik mellettem. De mondja hogy ő a nyugatihoz menne. Hát mondom, egy ötösért tudom ezt vállalni neked. Innen a hetedik kerületből. De az 2500 – mondja. Hát jó akkor ne haragudj de igazából nem érek rá, amint látod nem vagyok szabadjelzős, ilyen van, azért ez üzlet 

-dicsekszik a PestiSrácok.hu birtokába került felvételen a sofőr.

Ötvenezer zsebbe? 

Ez még csak a hab a tortán és a többi se piskóta. Megmutatjuk azt a belső chat üzenetváltást is Boltos autóbérlők között, amelyben megbeszélik, hogyan bukott le az a zöldfülű, aki kilenc fuvart törölt ki egyszerre, mintha egyálétalán nem lett volna fuvarja aznapra. És megmutatjuk annak az utasnak a panaszlevelét, akit ötvenezerért vitt ki egy Bolt sofőr Mogyoródra a Hungaroringre, vélhetően zsebre, mert az applikáció mindeközben 0 forintot mutatott… 

Óriási forgalom, megduplázott, immár 3 milliárdos nettó árbevétel és 126 milliós adóvonzattal. A tulajdonosok nevén bedőlt, kényszertörölt cégek tucatja. Próbálnának csak meg önök hasonlót…  A Bolt viszont virágzik…

Adótitok, nyomozás és megválaszolatlan kérdések

Megkeresésünkre a Nemzeti Adó és Vámhivatal sajtóosztálya – akik úgy tudjuk évek óta vizsgálják a Bolt jelenséget, adótitokra hivatkozva nem válaszoltak kérdéseinkre. A Budapesti Rendőr-főkapitányság viszont szűkszavúan, de tudatta, hogy hivatali visszaélés gyanújával nyomoznak. 

A Bolt körül nemzetközi szinten egyre nagyobb a balhé. Ők vannak ott a migráns taxiztatásnál, máshol migránsok legnagyobb felszívói, mert hát a dübörgő bizniszhez kell a sofőr, aki elvezeti a kocsikat, mindegy is hogy mivel, hogyan. Kitiltás, tömegverekedés – külföldön, Lengyelországban és Romániában már áll a bál. Karácsonyék meg egészen érthetetlen, ésszerűtlen módon zöld utat adnak mindennek és még nekik áll feljebb. Vajon miért? Erre is keresi a választ Az Akta!

 

Forrás: pestisracok.hu