Elfogy a taxis türelem? Avagy a tolerancia vége….

Elfogy a taxis türelem? Avagy a tolerancia vége….
Megosztom

Újabb figyelemre méltó anyagok jutottak el hozzánk Bolt ügyben. Végérvényesen eldőlni látszik a kérdés, azonban maradjunk a már napvilágot látott Európai Bíróság ítéleténél.

Tehát: a taxizásban az Európai Uniós irányelveket szem előtt tartva, nincs fordított adózás, nincs határon átívelő szolgáltatás. Ennek kapcsán nincs szabályosan kiállítottnak tekinthető észt Bolt számla sem! Nincs semmilyen polgárjogi keretek között kötött sofőr szerződés, Bolt-Bolt közötti szerződés, amely bármilyen joghatás kiváltására alkalmas lehetne. Van egy Bolt kommunikáció, mely szerint ők európai uniós irányelvek és a magyar jogszabályok betartásával garázdálkodnak, bár mondjuk ez határozott tény, hogy még egyetlen jogszabályt sem sikerült megnevezniük, ezzel szemben mi mindet nevesítve leírtuk, melynek nem felelnek meg.

A híradásokból már tudható a téma iránt érdeklődők számára, hogy több hatóság is vizsgálatot, nyomozást folytat. Kivéve a Városháza. Karácsony Gergely, Kiss Ambrus és a Városháza saját cégének, a BKK-nak a prominensei, Walter Katalin és (dr??) Rásó Hajnalka mossák kezeiket. Igen, ebben a témában ők is hatóságnak minősülnek, ugyanis döntéshozó helyzetben vannak. Illetve lennének. És itt álljunk meg egy szóra. Vagy kettőre.

Az évek óta tartó és erőltetett balliberális tüntetésekre néha felsorakozik pár tucat, néha egy-kétszáz ember, demonstrálnak egy kis látszat erőt, lopnak pár képet a netről, ha túl nagy számot hazudtak, majd hazabattyognak. Szemben megjelenik néha egy békemenet, sokezer emberrel, a választásokat meg szépen nyeri, aki már hagyományosnak mondhatóan szokta.

Tehát az államapparátus által elindított vizsgálatok ellenében van egy nyíltan semmit sem tévő Városháza politikusi gárdája. Kinek, ha nem nekik nem jönne jól egy tudatosan nyomor felé taszított taxis „lázadás”, kis tüntetéske a jogszabályokat betartandó követeléssel. Tehát a jó balliberális városvezetés azon keresztül, hogy a főváros közlekedését egyre jobban ellehetetleníti, mindezt persze tudatosan, még a mentők sikolyát is látványosan letojva, második hullámban próbál feszültséget gerjeszteni a Bolt kérdéssel az egyébként is utcai megmozdulásokra erősen hajlamos taxisok körében. Aztán az már a Kánaán lenne a számukra, ha az autós társadalom egymásra találna egy esetleges megmozduláson a taxisokkal, de nincs ellenükre némi balhé és feszültségkeltés sem, hiszen azzal lehet menni ajvékolni az EU-ba. Az állításuk szerint nem is létező médiáikon keresztül mintegy kampánynyitóként, aztán jó szokásukhoz híven azt hazudozhatnának az országnak, meg Európának (ahonnan a zöld városok projekt után ömlik a pénz, csak az autós szívja meg, és a bringás fullad a szmogba), amit nem szégyelnek. Úgy, hogy közben ők a hunyók, akik tudatosan és szándékosan gerjesztik a folyamatokat. Fikció lenne? Ugyan, nem egyszer megcsinálták már, most miért ne tennék?

A helyzeten nem segít, sőt erősen torzít az is, hogy a jelenlegi adatok alapján a Bolt másodvonalán felépített fehér rendszámos, illegális Víber-Über csoportok a reneszánszukat élik, gazdagítva a fekete gazdaságot, kirabolva az államkasszát. A BKK, mint taxiellenőrzésre jogosult szerv kommunikációja az ügyben annyi, hogy ők ezt nem tudják ellenőrizni. Ami igaz is lehetne, ha jó pár, nem 2-3 éve „taxizó” szakmabeli nem lenne tisztában azzal, hogy volt időszak, amikor képesek voltak e „fehérek” ellenőrzését megszervezni. Érdekessége az ügynek, hogy az illegális Überesek ellenőrzése és az ennek kapcsán megejtett rendszámlevételek 2019. év vége felé haltak el. Véletlenül sem a Taxify-Bolt átalakulásának idején (2019. november). Ugye?

Szépségdíjas, hogy a „Bolt flottát” képező autókiadók, akik aztán a taxizásból kiesett kocsikat az illegális Viber-Überesek segge alá tolják, azok után, hogy évekig milliárdokkal károsították a taxisokat, a várost, és a költségvetést, még eljátsszák a sértett becsületest. Önkritikájuk aztán van bőven, de sokkal inkább vastag bőr a pofájukon. Arról nem is beszélve, hogy a világ összes tarifaemelése is kevés, ha a Bolt százaléka és az autókiadók azonnali emelése el is viszi az emelés jelentős részét. Modern rabszolgatartás a köbön! Gratulálunk! Persze itt is vannak normálisan dolgozni akarók, de hogy azok nem a Bolt kiszolgálói, – és hátsófelének fényesre nyalói -, az is biztos.

Úgy tűnik, a helyzet fokozódik. Igazából minden adott, hogy valamelyik vizsgálódó hatóság végre kimondja, hogy a Bolt nem taxi, a Bolt nem felel meg egyetlen Európai Uniós irányelvnek sem, a hazai jogszabályoknak pedig aztán végképp. Egyszerűen adócsalásra épülő, az államháztartást megkárosító, modern rabszolgatartásra hajazó tevékenységet folytat, amiben igen jelentős tényező, hogy az autómegosztó app-ját, és felépített, több országban működő „szolgáltatását” a szabályok teljes mértékű kikerülésével megpróbálja a taxi közé csempészni. A kettő együtt viszont nem fér el.

Kíváncsian várjuk, hogy az egyre fokozódó feszültség mikor szabadul el, és lesz-e akarat rá, hogy az indulatokat időben elsimítsák, vagy jön egy szép kis utcai káosz. Valahogy folytatva azt, ami 2016-ban abbamaradt.

Egyébként a taxi társaságok és taxisok érdeke – talán először a fővárosi taxizás történetében — száz százalékosan összeér, mert nem mellesleg a szakmában mindenki érdeke az lenne, hogy nyugodtan tudjon dolgozni. Ezt azért nem olyan nehéz elfogadni.

Ezzel szemben az autókiadók pitiáner rúgkapálásokba kezdtek, a Bolt sofőrök foggal-körömmel ragaszkodnak a könnyen jött konchoz, mit érdeklik őket holmi jogszabályok, meg Uniós irányelvek. Ők csak fosztogatni szeretnének továbbra is mindenki más kárára, meg egyébként, is mit piszkálják őket, hiszen olyan fincsi a könnyen jött pénz. (Gondolta Djangó, és elszabadult szépen csendesen).

Szóval hajrá. Lehet szórakozni, lehet piszkálódni és hisztikézni, de a tények, na, azok igen makacs dolgok.

A nyitó képen lengyel taxisok tüntetnek a Bolt és az Über ellen