Uber: Több száz városból kivonulhatunk

Uber: Több száz városból kivonulhatunk
Megosztom

Ha az unió úgy dönt, hogy át kell minősíteni az Uber vagy Bolt-sofőrök munkavállalói státuszát, az akár 40 százalékos áremelést is hozhat.

Az Uber egyik fejese szerint ha átmegy az unió terve, ami után a platformjukat használó taxisofőröket nem szabadúszóként, hanem alkalmazottként kellene kezelni, azzal a szolgáltatás nemhogy leállna több száz városban, de akár 40 százalékot is dobhatna a fuvarozási díjaikon – írja a Financial Times.

Miről is van szó?

Anabel Díaz, az Uber európai mobilitási részlegének vezetője emiatt arra sürgeti az uniós platformmunka irányelveiről a héten tárgyaló törvényhozókat, hogy olyan szabályokat hozzanak, melyekkel meg lehet őrizni az önfoglalkoztatók rugalmasság iránti vágyát. Az EU fő intézményei – az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa – a héten kezdett el tárgyalni az új jogszabály végleges szövegéről, melynek célja az unióban dolgozó szabadúszók helyzetének javítása.

Mit mond az Uber?

„Ha Brüsszel arra kényszeríti az Ubert, hogy az egész EU-ban átminősítse a sofőröket és a futárokat, az várakozásaink szerint 50–70 százalékos csökkenést hozhat a betölthető álláslehetőségek számában”– mondta Díaz. Hozzátette, ezzel együtt az EU-ban jelenleg kiszolgált háromezer városuk közül több százból kellene kivonulniuk, és emellett a várakozási idő is meghosszabbodna.

Mit mond az EU?

Hiába az Uber és a riválisok, például az itthon is működő Bolt figyelmeztetései, az illetékes döntéshozókat ez egyelőre kevésbé hatja meg. Az uniós javaslat bemutatásakor Nicolas Schmit foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős uniós biztos úgy nyilatkozott, hogy itt „egyértelmű kritériumok meghatározásáról és a tények vizsgálatáról” van szó. Márpedig ha „az adott platform valójában munkáltatóként viselkedik, akkor a neki dolgozó embereket ugyanazok a jogok és védelem illeti meg, mint az offline világban dolgozókat”.

Forrás:  forbes.hu