Acta est fabula

Acta est fabula
Megosztom

A cím lefordításához a google a barátunk, bár a jogvégzett emberek értik, hiszen nekik kötelező latint tanulni.

Előző cikkünk után, többen írtak, és kérdezték, hogyan is kellene a Bolt szabadjelző eljárásának kinéznie. Értik, hogy valami nincs rendben, de mégsem értik a folyamatot. Igazatok van, a szabályozásoknak ez egy olyan szegmense, amelyet nem csinálnak a szolgáltatásban résztvevők, csak használják. Mindenki számára természetes folyamat, ha valamelyik társasághoz csatlakozik, akkor változó feltételekkel, de kap egy „világító valamit”, teljesít még néhány feltételt és uzsgyi dolgozni.

Akkor nézzük. A jogszabályi hátteret már leírtuk ITT.

Ebben is látható, hogy van egy alap szabadjelző, amit bármiféle külön engedély nélkül használhat bármelyik, engedéllyel rendelkező taxis. Ez a köznyelvben „hiéna”, valójában független szolgáltató szabadjelzőként ismert valami. Ez:

Ennek adott a színe, a formája, a mérete, a LED-ek benne, valamint csak és kizárólag a taxi szó állhat rajta.

Amikor az alapnak tekinthető független szabadjelzőtől eltérőt (méretben, színben, formában, feliratban, stb.) akar használni bármelyik társaság, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala előtt egy műszaki rajzot, azaz tervet és komplett leírást is tartalmazó eljárást kell indítania, azaz le kell védetnie a sajátos megjelenésű szabadjelzőjét. A műszaki tervben meg kell jelölni a szabadjelző méreteit, színeit, a rajta alkalmazni kívánt szöveget, de még a LED-ek számát, helyét is. Az eljárás időigényes, mert a hivatalnak kétséget kizáróan meg kell győződnie a benyújtott dokumentumok alapján, hogy nincs-e már valahol a kívánt forma levédve.

Az eljárás részét képezi a már az előbbiekben emlegetett lajstromszám, amely alapján azonosítják az eljárást.

Nos, 2019. év óta, a Bolt még csak eljárást sem kezdeményezett a jelenleg is használt szabadjelzőjének védelme érdekében, ebből következően szabálytalanul, megtévesztően szolgáltat évek óta.

A magyarázat az eljárás hiányára roppant egyszerű: amint már írtuk, a Bolt nem taxi, mert nem lehet az. Szabálytalanul, megtévesztően szolgáltat, ezzel tetemes erkölcsi és anyagi kárt okozva a piac minden szereplőjének, beleértve a saját sofőrjeit is.

Persze, tudjuk, nem igaz. Nincs itt semmi érdekes, mindenki boldog és elégedett, hiszen minden nagyon szép, minden nagyon jó és minden a legnagyobb rendben. Viszont a hátteret most már egyre több jel szerint is a BKK és üdvöskéje, Rásó néni szolgáltatja, tekintve, hogy az összes előkészítő munkát ő és szakosztálya végzi el. Az általa összekészített (előminősített) dokumentációból dolgozik a Közlekedési Hatóság. Az is világos, hogy ott is dolgozik azért valaki, mégpedig elég szorgosan, hogy a szabálytalanságok évekig rejtve maradjanak, bár ez az utóbbi évek vezető sajtóhíreit tekintve már annyira nem is meglepő.

Külön érdekesség, hogy a kommunikáció szerint nincs itt semmi probléma, de Rásó azért biztos, ami biztos már éppen állást keres. Szuper, makulátlan, egyébként a Linkedin oldalon bárki számára nyilvánosan elérhető önéletrajza szerint a Szerencsejáték Zrt -nél töltött hónapjai alatt többek között szabadalmi eljárásokban dolgozott együtt a  Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával.

Ezek után tök hihető, hogy a napvilágot látott BKK nyilvántartása szerint a „Bolt taxi”, mint szó és közel sem ábra, azaz szabadjelző lajstromszáma mögé rejtett Bolt szabadjelző hiányát ne lett volna képes felismerni. Már ha fel akarja, és nem néz félre szándékosan  (de milyen irányba?).

A jelenlegi állás szerint azonban oda jutott a helyzet, a vizsgálódó hivatalokat már nem nagyon érdekli a BKK, Rásó, Főpolgármesteri, és érintett politikusainak minden alapot nélkülöző magyarázkodása, és irreális mosakodási, magyarázkodási tevékenysége. Előbb vagy utóbb minden kiderül, győzzék majd a reklamációk és kártérítések – a piac minden résztvevője, köztük a Bolt sofőrjei részéről is érkezők – kezelését és rendezését.