Itt a gazda, hol a gazda?

Itt a gazda, hol a gazda?
Megosztom

Viszonylag egyszerű lenne ez a taxizás, hiszen van kormányrendelet, önkormányzati rendelet, némi adójogszabályok, egy kis KRESZ, pár apróság még, és máris lehetne haladni A-ból B-be, békésen, a szabályok, törvények betartásával.

Azonban a jelenlegi helyzet alapján egyrészt ez koránt sincs így, másrészt minden bajok forrásának tűnik, hogy az egész folyamatban jó páran elvesztették a feladatok rájuk eső részének értelmezését, és ezen keresztül elmulasztották és rendre elmulasztják a feladataik elvégzésének szükségességét.

Nagyon úgy tűnik, nincs ennek az egész taxizásnak gazdája, pontosabban taxis oldalról nézve olyan gazdája, aki feladatát maradéktalanul, pártatlanul és a jogszabályok mentén el is végezné.

Nagyon úgy látszik, kell ide a „külső” beavatkozás, anélkül nem lesz itt az áhított rend és nyugalom. Hogy ezzel együtt is lesz-e, az a jövő titka, de így, ahogy most van, biztosan nem jó.

Adja magát a kérdés, tisztelt Hatóságok, vizsgálódó szervek, hogy egy Magyarországon elkövetett vélelmezett jogsértésben milyen körülmények vezetnek és vezethetnek oda, hogy az ország a témában illetékes hatósága nem tud eljárni, egyszerűen azért, mert a vélelmezhető elkövető nincs, és soha nem is volt az országban. Több mint érdekes! Érdekes abban a megközelítésben is, mely szerint a fővárosi taxitársaságok és vállalkozók elég széles körűen jelezték a hatóságok felé a fennálló problémákat. Az egységes válaszok alapján a jelzett problémákra egyértelműen a Városháza – BKK eljárási kötelezettsége került megnevezésre, ők azonban kategorikusan elzárkóztak a vizsgálatoktól, bármilyen intézkedéstől, és rendre az NKH-ra, Kormányhivatalra, és természetesen a kormányra mutogatnak. Dehogy érdeklik őket akár a saját rendelkezéseik!

Akkor mi a helyzet? Keresd a pénzt? Mert náluk ez a szent és sérthetetlen, és ami számít egyedül és kizárólagosan.

Hát kerestük.

Ennek fejében holnap jövünk afféle kiindulási pontként a lengyel helyzettel, mert bizony onnan erednek most a problémák, de azok megoldása is. De az is kiderül, milyen sorsot szánnak a fővárosi és úgy egyébként az ország személyszállítóinak. Előzetesen csak annyit, meg kell nézni, hogy a futár ágazat (lásd Wolt, Sabjányi) személyi összetétele milyen látványos átalakuláson ment keresztül 2-2,5 év alatt. De azt is, hogy a nyilatkozatokból kiderül, a tavalyi 1000 Ft,- ma már csak 500-600 a futárnak! Azt meg nagyon nem kell magyarázni, hogy a jelenlegi egy autó – egy sofőr rendszerhez képest mennyivel lesz gazdaságosabb az egy autó-két ember felállás 0-24 –ben, különösen, ha a mostani helyzethez képest még a sofőr fizetését is lefaragják, valamint a létszámot felduzzasztva a jutalékokat magas százalékon tartják. Már ha marad persze egyáltalán magyar sofőr, hiszen ezzel aztán próbáljon versenyezni bármelyik, a családját eltartani akaró magyar személyszállító.

És a folyamat már elindult, hiszen nemrégiben írtunk cikket arról, hogy egy taxis az engedélyei hosszabbítása során a hivatalban egy olyan külföldi, leendő fővárosi taxisofőrrel találkozott, aki nemcsak tolmács segítségére szorult, de még állampolgár sem volt. Nos, örömmel jelenthetjük, hogy épp ma bukkantunk ezen filippínó fiatalember reklamáló levelére, aki – jelentjük – a cikk megírása és a taxi engedély megszerzése óta eltelt röpke egy hónapban nem csak az állampolgárságot szerezte meg, de folyékonyan és hibátlanul megtanult magyarul is. Lehet, a sorrend kicsit furcsa egy mezei taxisnak, de jobb, ha hozzászoktok a folyamathoz, a lengyeleknél már elindult, és ahogy például a szombathelyi helyzetet nézzük, ahol szintén filippínók hemzsegnek jelen pillanatban az összes multi cégnél – mármint hogy mennyi import vendégmunkás van -, hamarosan a pesti forgalomba is bedübörögnek a szakmai koreaijai, a csomagtartóból cserélődve. Lehet, egykoron, a film megjelenésének idején röhögtünk ezen, ma – köszönhetően az import munkaerőnek és Sabjányi „pizzafutár” László szakmai elhivatottságának – ez már nem is tűnik annyira utópiának.

Nos, mindezeket a folyamatokat támogatja a jó városvezetés, a BKK, mint zártkőrű részvénytársaság – és nem hatóság vagy hivatal – teljes jogszabályellenes tevékenységén keresztül, és nyilatkozza a tulajdonos Városháza büszkén, hogy minden rendben van, vizsgálatot sem indítanak. Erre aztán tényleg büszkék lehetnek.

Csakúgy, mint a 2019. óta tartó ámokfutásuk „eredményeire”. Úgy látszik, nem csak a közlekedésben sikerül káoszt teremteniük ezeknek a mentális betegként kezelendőknek, hanem a taxizásban is, köszönhetően tolómérceszemű bandzsa hajna hathatós segítségének.

A birtokunkba jutott irattal azonban nehéz lenne vitatkozni, az, hogy a vizsgálat folyamatban van és eléggé előrehaladott állapotban, ebből a dokumentumból egyértelműen kiderül.

Az áldatlan, jogszabályellenes állapotokat pedig mi sem jelzi jobban, minthogy a NAIH egy közérdekű bejelentésre adott válaszában leírta, az adott esetben nincs hatásköre, és az Észt Adatvédelmi Hatósághoz továbbította az ügyet, merthogy Magyarországon nem a magyar Bolt nevű ketyere cég szolgáltat, hanem az észt multi. Mindez pedig adózási szempontból kifejezetten érdekes, de a Városháza és a BKK számára biztos, hogy csak és kizárólag felebaráti szeretet okán teljesen elfogadható, még ha törvény- és jogszabály ellenes is.

Erre a hatalmas, tudatosan generált káoszra pedig a válasz az, hogy a hatóságok és hivatalok egymásra mutogatnak, de leginkább egy üzleti alapon működő magáncégre, egy ZRT-re, a fővárosi önkormányzat saját tulajdonú cégére, a BKK-ra. Az pedig széttárja a karját, hogy jaj, dehogy lehet ő felelős, hiszen ő csak egy cég, nem hatóság, csak egy sima kis cégecske.

Valószínűleg minden taxis látott már olyan ellenőrzési dokumentumot, melyben az „a” és a „hogy” szavakon kívül egyetlen valós adat, ne adj Isten bizonyító erejű tény vagy melléklet sem volt, kivéve persze az éppen sarcolni kívánt sofőr adatait. Sőt, belefutott olyan bírságolási vágyba is, amelynek tárgya 50-100 forint eltérés volt a BKK ellenőreinek sehol nem hitelesített mérőeszközéhez, és nyolc általánost végzett, munkaerő kölcsönzőből importált „ellenőreihez” képest.  Ugye, milyen jó a felelősség hárítására, ha a munkaerő kölcsönző szakképzetlen dolgozóit rángatják be ezekre a feladatokra? Nincs felelősség, megint lehet másokat rugdosva garázdálkodni. Egyes rendőrkapitányságok a fejüket fogják ezektől a feljelentésektől, az NKH pedig csak néz, és rendre vonogatja vissza az engedélyeket. Akik szembeszálltak a BKK ilyetén ámokfutásaival, rendre nyerték az ügyeket, hiszen az NKH, mint hatóság ott sem volt ezeknél az ellenőrzéseknél, pusztán egy magáncég, azaz a BKK ilyen-olyan adatszolgáltatása alapján indítottak eljárást, azonban következmény egyetlen esetben sincs, mármint a BKK-ra nézve. Arról pedig csak halkan emlékezzünk meg, mennyire lehet hiteles az az összevont ellenőrzés, ahol olyan rendőrök vesznek részt az akciókban, akik egyébként a szolgálat leadása után a Bolt kötelékében taxiznak másodállásban, és az a NAV, melynek potentátja hatalmas autóparkkal rendelkezik barátnője nevén, és azokat csak a Boltnak adja ki.

Nagyjából azt csinálnak, amit akarnak, szabadrablást folytatva és szabadon garázdálkodva a taxisok között, kiválogatva a nekik tetsző vagy nem tetsző sofőröket, cégeket, és komplett magánbosszú hadjáratot indítanak a kifogásoltak ellen. Ha valaki netalán nyafog vagy reklamál, azonnal és ordítva az NKH-ra verik a balhét, vagy mutogatnak az önkormányzatra, akik persze visszairányítják hozzájuk az elégedetlenkedőt, hátha előbb vagy utóbb megunja, hogy oda és vissza pingpongoznak vele.

Eltökélt céljuk, hogy a lehető legnagyobb káosz teremtése mellett – hiszen zavarosban jó halászni – kedvenc pátyolgatottjuk segge alá toljanak mindent, de persze nem felebaráti szeretetből, hanem itt is a „keresd a pénzt” játékot játszva. Hogy hogyan? Na, erről is írunk nemsokára.