Lengyel-magyar két jó barát

Lengyel-magyar két jó barát
Megosztom

Mint ismeretes, a nyár végi rendezvények során nagyszabású ellenőrzés indult a taxisok ellen Budapesten. Nos, a gyakorlat nem egyedi, bár tény, hogy ennek hátteréről órákat tudnánk mesélni, és talán majd fogunk is. De jöjjön egy másik érdekes, ám az említetthez erősen hasonlító téma.

Nem is olyan régen történt, hogy a határőrség különleges akciót hajtott végre a varsói Chopin repülőtér előtt, melynek során az Über és Bolt alkalmazásokkal utasokat szállító sofőröket ellenőrizték. Négy külföldit vettek őrizetbe illegális tartózkodással és hamisított okmányok felhasználásával összefüggésben. Nyolc sofőrt ellenőriztek, akik népszerű mobilalkalmazásokkal – az Überrel és a Bolttal – szállítottak utasokat, és a nagyszabású kampány célja az illegális személyszállítás megakadályozása volt. Sajnos, mint a valóság mutatja, az ilyen helyzetek még mindig mindennaposak, ugyanis az őrizetbe vett személyek nem rendelkeztek lengyelországi tartózkodásra jogosító okmányokkal, vagy hamisított vezetői engedélyt használtak. Kiderült, hogy két férfi illegálisan tartózkodott Lengyelországban, hárman pedig hamis okmányokkal rendelkeztek. A Visztulai Határőrség megállapította, hogy az egyik sofőr (grúz állampolgár) útlevelében hamis cseh, magyar és grúz határátkelőhelyekről származó pecsét volt található, és a férfi a hamisított okmány alapján kétszer lépte át a német határt.

A kérdés az, hogy jutottak be az országba és hogyan tudtak taxis szolgáltatást végezni.

A dolog egyszerű. A külföldiek tartózkodásának és munkavégzésének legalizálásában több cég is működik, egyre többen foglalkoznak az Európai Unióban, azon belül Lengyelországban is munkaerő importtal. Lengyelországon belül 2022-ben csak a mazóviai területen kb. 130 ezer tartózkodásra irányuló kérelem került beadásra, ebből mintegy 100 ezer ideiglenes tartózkodási engedély. Ez közel 35 ezerrel több kérelmet jelent 2021-hez képest. Az engedélyek kiadása célzott hivatalokban történik, ám a várólista hosszú. Ezen lehet némileg gyorsítani, ugyanis komoly maffia telepedett rá a munkaerő importra, és pénzért kínálják a gyors bejutás lehetőségét. Mondani sem kell, hogy az ukránok által, egyébként hivatalosan alapított cég jóval drágább, de sokkal gyorsabb is. Emiatt egyes külföldi munkavállalók pár vajdasággal arrébb mennek, ahol könnyebb munkavállalási engedélyt szerezni, akár hamis papírokkal is.

Ám mindez nem ilyen egyszerű, ugyanis a különféle appon keresztül személyszállítási szolgáltatást biztosító cégek, mint a Bolt és az Über kevés figyelmet fordítanak a dokumentumokra, így fordulhat elő, hogy sokan hamis okmányokkal vagy akár okmányok nélkül is volán mögé ülhetnek, és egy esetleges alaposabb ellenőrzésig a volán mögött garázdálkodhatnak. Erre utal az a cikk is, ami nemrégiben jelent meg a lengyel médiában, és arról szól, hogy jogosítvány nélküli, ittas, sőt kábítószeres sofőrök akadtak horogra egy összehangolt ellenőrzés során. Több hónapon keresztül zajlott az alkalmazáson keresztül megrendelt személyszállítást végző járművezetők ellenőrzése Varsóban, melynek során a városháza dolgozói, a rendőrség, a határőrség és az ITD több mint ezer járművezetőt vizsgált meg. Fontos megemlíteni, hogy az Übernek és a Boltnak köszönhetően három év alatt, 2019-től 2021-ig megduplázódott a taxik száma Varsóban, és jelenleg közel 27.000 taxi fut a város utcáin. Több hónapja ellenőrzik a fővárosban az alkalmazáson keresztül lefoglalt fuvarozást végző sofőröket és számos szabálytalanságra derítettek fényt. Mint kiderült, az 1098 ellenőrzött sofőr közül 114-en nem rendelkeztek a törvényben előírt személyszállítási engedéllyel, 65-en pedig még vezetői engedéllyel sem. 44 embernél volt ugyan papír, de hamis dokumentum. 19 sofőr tartózkodott illegálisan Lengyelországban, őket a határőrség őrizetbe vette. Az egyik ellenőrzött sofőrt a bíróság a járművezetéstől eltiltotta. Az ellenőrzés során öt személyt ittas, kettőt pedig kábítószer hatása alatt ellenőriztek járművezetés közben, köszönhetően a hatalmas teljesítési kényszernek és a magas leadó százalékoknak. Az ügyfelek szállítására használt járművek egy része is hagyott kívánnivalót maga után, ugyanis 44 jármű olyan rossz műszaki állapotban volt, hogy a parkolóba vontatták.

Néhány éven belül az alkalmazásokon keresztül szállítást kínáló cégek átvették a piac nagy részét a hagyományos taxiktól, azonban ennek módja nagymértékben kifogásolható – nem csak Magyarországon, de bizony másutt, így Lengyelországban is.

A The Guardian brit napilap is cikkezett arról nemrégiben, hogy a birtokukba került dokumentumok azt mutatják, miszerint az Über politikusok, üzletemberek és a média lobbizásával próbálta megerősíteni pozícióját. Ezek között a dokumentumok között vannak üzenetváltások Kalanick (az Über alapítója) és a jelenlegi francia elnök, Emmanuel Macron között, aki titokban segítette a céget Franciaországban, amikor gazdasági miniszter volt. Hasonló zajlik a Bolt körül is, mely, mint tudjuk, sehol a világon nem taxi, hanem ugyanolyan utazásmegosztó, mint az Über. Mostanában sok szó esett a Bolt lengyelországi ágáról is. A Közúti Közlekedési Főfelügyelőség november elején közölte, hogy eljárás indult az egyik személyszállítási közvetítő szolgáltatást nyújtó cég ellen, ugyanis gyakorta olyan vállalkozókkal dolgoztattak, akiknek nem volt engedélyük személyszállításra, márpedig ez a tevékenység mindenütt az Unióban engedélyköteles. Ezért a Bolt Lengyelországban szigorításokra kényszerült, és úgynevezett járművezetői szervizpontokat indított 12 nagyvárosban, ahol a sofőrök bemutathatják a szükséges dokumentumokat, amelyeket ezután egy állítólag speciális csapat ellenőriz, a mesterséges intelligencia segítségével, melyhez minden utazás során titokban hangfelvételt rögzít, ahogy erről korábban is írtunk, emellett kötelező lesz pszichológiai és orvosi vizsgálatokon is átesni.

Ezek után nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy a Magyarországon teljes mértékben a hazai jogszabályokkal, valamint az Uniós irányelvekkel ellentétesen működő, az adójogszabályokat kikerülő észt és magyar Bolt milyen változtatásokat tervez, és hogyan óhajtja kiküszöbölni a hazánkba importált külföldi munkaerőt, ugyanis Sabjányi úr állításaival szemben a hazai piacról nem hiányzik több ezer taxis.

Ez a hiánynak hazudott munkaerővágy csak azért kedvezne nekik, mert egyrészt a Bolt alá épített autókiadó cégek adómentes, fekete bevétele hatalmasat nőne, másrészt az éhenhalás ellen egymással küzdő sofőröknek esélye sem lenne az alacsonyabb jutalékhoz szükséges fuvarszámot elérni, így leadójuk is az egekbe szállna, növelve a cégek adómentes profitját.

Az is érdekelne bennünket, vajon a brazil gépsort és/vagy a helyükre importált távol keleti és afrikai sofőröket is olyan alaposan fogják-e ellenőrizni, mint a lengyel példa mutatja, illetve őket is kötelezik-e majd orvosi és pszichológiai vizsgálatra. Tudomásunk szerint az Atlétikai VB során tartott hatalmas ellenőrzés kapcsán több olyan Bolt sofőr is a horogra akadt, akik vagy a koma, sógor, jóbarát taxis igazolványával dolgoztak, vagy soha nem is rendelkeztek taxis engedéllyel, sőt, tudunk olyan sofőrről, aki ugyan rendelkezik érvényes engedéllyel, de az appon kívül más GPS eszközökkel (értsd: lábbilincs) is el vannak látva. Vajon ők is átmennének az AI által végzett vizsgálatokon? Hála a kormánynak, ha ezek a vezetői engedélyek lejárnak, új taxis engedélyt már legalább ezek nem fognak tudni kérni, erkölcsi bizonyítvány hiányában, de majd a Sabjányi vágyai szerinti vendégmunkások betöltik a keletkezett űrt, és megvalósítják a Taxi című filmben látott koreai modellt, ahogy azt már a Wolt moslékszállító cég futárai esetében megcselekedte.

Egyszóval, úgy tűnik, érdemes lesz a fentiek alapján foglalkoznunk azzal, hogy a lengyel és magyar munkaerő importtal foglalkozó cégek hogyan bonyolítják ügyleteiket, és ez miként függ össze a Sabjányi által emlegetett sofőrhiánnyal, mely rejtélyes (vagy nem is annyira meglepő) módon azóta eltűnt a cikkből, melyben az egyik vezető média szólította meg a pizzafutárt.